«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην Ουάσινγκτον η συμπεριφορά των ιδιωτικών φρουρών της αμερικανικής πρεσβείας στο Αφγανιστάν

Κατηγορούνται για απρεπή συμπεριφορά. Οι φρουροί διοργάνωναν πάρτι, κυκλοφορούσαν γυμνοί και κακομεταχειρίζονταν Αφγανούς. Ερευνα διέταξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην Ουάσινγκτον η συμπεριφορά των ιδιωτικών φρουρών της αμερικανικής πρεσβείας στο Αφγανιστάν | tovima.gr

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην Ουάσινγκτον το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ με τους ιδιωτικούς φρουρούς φύλαξης στην πρεσβεία, οι οποίοι κατηγορούνται για απρεπή συμπεριφορά. Οι φρουροί διοργάνωναν πάρτι, κυκλοφορούσαν γυμνοί και κακομεταχειρίζονταν Αφγανούς. Ερευνα διέταξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν από την μη κυβερνητική οργάνωση Project on Government Oversight, η οποία σε επιστολή της προς την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κυρία Χίλαρι Κλίντον αναφέρει ότι οι ιδιωτικοί φύλακες της εταιρείας ArmorGroup διοργάνωναν πάρτι στον στρατώνα τους με τη συμμετοχή ιερόδουλων.

Εκεί κυκλοφορούσαν γυμνοί, κατανάλωναν αλκοόλ και κακομεταχειρίζονταν Αφγανούς.

Μάλιστα η μη κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλει εκφοβισμό ορισμένων φρουρών από ανώτερούς τους στην ιεραρχία. Τα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε βίντεο.

Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι οι περίπου 450 φύλακες της ArmorGroup ζουν και εργάζονται σε «τυρανικό περιβάλλον», όπου υφίστανται την απαράδεκτη και απρεπή συμπεριφορά των επικεφαλής.

Στην εταιρεία έχουν γίνει υποδείξεις για «κακή απόδοση» αρκετές φορές από την υπογραφή της σύμβασης, τον Μάρτιο του 2007.

Αυτές οι νέες αποκαλύψεις σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού και άλλα προβλήματα θεωρείται ότι υπονομεύουν την ασφάλεια της πρεσβείας, ενώ η βία στο Αφγανιστάν ολοένα και αυξάνεται.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε ήδη τη διενέργεια έρευνας για το περιστατικό, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα να απασχολήσει και το Αμερικανικό Κογκρέσο. Ομάδα διπλωματών θα μεταβεί μέσα στις επόμενες ημέρες στην Καμπούλ.

Η πρεσβεία απαγόρευσε την κατανάλωση αλκοόλ στον στρατώνα των φρουρών της ιδιωτικής εταιρείας. Αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι κατηγορίες η αμερικανική πρεσβεία προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να περιφρουρήσει την ασφάλεια της πρεσβείας και να ενημερώσει το προσωπικό της», ανέφερε η ανακοίνωση της πρεσβείας.

Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk