Παρά τη συνθήκη του ΟΗΕ, οι αναφορές για βασανιστήρια αυξάνονται

Παρόλο που οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη Κατά των Βασανισμών (CAT) του ΟΗΕ, η χρήση αυτών των πρακτικών από τις κυβερνήσεις στην πραγματικότητα αυξάνεται, αποκαλύπτει μελέτη πολιτικών επιστημόνων στις ΗΠΑ

Παρόλο που οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη Κατά των Βασανισμών (CAT) του ΟΗΕ, η χρήση αυτών των πρακτικών από τις κυβερνήσεις στην πραγματικότητα αυξάνεται, αποκαλύπτει μελέτη πολιτικών επιστημόνων στις ΗΠΑ.

«Τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρα: δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει μειωθεί η χρήση βασανιστηρίων καθώς αυξάνονται οι χώρες που έχουν δεχθεί την CAT» αναφέρει στο EurekAlert ο Μάικλ Γκίλιγκαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα βασανισμών έχουν αυξηθεί».

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο Journal of Legal Studies, αφορά την περίοδο 1985-2003 και βασίστηκε σε αναφορές για βασανισμούς τις οποίες συγκέντρωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Διεθνής Αμνηστία.

Η διεθνής Συνθήκη Κατά των Βασανισμών τέθηκε σε ισχύ το 1987. Μέχρι το2003, είχε υπογραφεί από το 75% όλων των χωρών του κόσμου.

Παρά αυτή τη θετική εξέλιξη, οι αναφορές δείχνουν ότι το 69% του συνόλου των κυβερνήσεων συνέχιζε τα βασανιστήρια το 2003. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι κυβερνήσεις που υποτίθεται εφαρμόζουν τη συνθήκη είναι εξίσου πιθανές να εφαρμόζουν την απαράδεκτη πρακτική.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δύο κλίμακες για να βαθμολογήσει τη συχνότητα βασανισμών από την πλευρά της Πολιτείας σε κάθε χώρα. Βασίστηκε επίσης σε στατιστικά μοντέλα για να εξετάσει ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη συχνότητα των βασανισμών σε κάθε χώρα.

Οι αναφορές για βασανιστήρια είναι γενικά συχνότερες σε μεγάλες χώρες, σε χώρες που μαστίζονται από εμφύλιο πόλεμο, καθώς και στις δικτατορίες. Οι δημοκρατικές χώρες και οι χώρες με υψηλό Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν συγκεντρώνουν αναλογικά λιγότερες αναφορές.

Η παρατηρούμενη αύξηση των αναφορών, ωστόσο, θα μπορούσε να οφείλεται σε αλλαγή της νοοτροπίας που ευνοεί την καταγγελία τέτοιων περιστατικών. Με άλλα λόγια, οι αναφορές θα μπορούσαν να αυξάνονταν ενώ τα περιστατικά στην πραγματικότητα μειώνονται.

Η εξήγηση αυτή είναι απίθανη, εκτιμούν οι ερευνητές. Σε αυτή την περίπτωση οι αναφορές θα έπρεπε να αυξάνονται περισσότερο στις ανοιχτές, δημοκρατικές κοινωνίες, ενώ στην πραγματικότητα οι αναφορές αυξήθηκαν περισσότερο στις δικτατορίες.

Το πιθανότερο είναι ότι η αύξηση των αναφορών οφείλεται σε πραγματική αύξηση των περιστατικών βασανισμού, εκτιμούν οι συντάκτες της μελέτης.

«Τα ευρήματα αυτής της δημοσίευσης φέρνουν απογοήτευση σε όσους πίστευαν ότι ένας κανόνας κατά των βασανιστηρίων μπορεί να μειώσει την πρακτική των βασανισμών από τα κράτη» καταλήγουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk