Ο Πούτιν απέφυγε να απολογηθεί στους Πολωνούς

Χθες, την ώρα που ήχησαν οι σειρήνες στο Γκντανσκ για να σημάνουν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτό που περίμεναν οι Πολωνοί ήταν να ακούσουν τον ρώσο ηγέτη να απολογείται για το Σύμφωνο Μη Επίθεσης του Στάλιν με τον Χίτλερ, το οποίο διευκόλυνε την εισβολή των ναζιστών στην Πολωνία και, αργότερα, τον διαμελισμό της χώρας. Πριν από επτά δεκαετίες ο πόλεμος ξεκίνησε με τον βομβαρδισμό του φρουρίου Βέστερπλατε από πολεμικό πλοίο των Γερμανών που έπλεε στις πολωνικές ακτές «για φιλική επίσκεψη».

Ο Πούτιν απέφυγε να απολογηθεί στους Πολωνούς | tovima.gr

Χθες, την ώρα που ήχησαν οι σειρήνες στο Γκντανσκ για να σημάνουν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτό που περίμεναν οι Πολωνοί ήταν να ακούσουν τον ρώσο ηγέτη να απολογείται για το Σύμφωνο Μη Επίθεσης του Στάλιν με τον Χίτλερ, το οποίο διευκόλυνε την εισβολή των ναζιστών στην Πολωνία και, αργότερα, τον διαμελισμό της χώρας.

Πριν από επτά δεκαετίες ο πόλεμος ξεκίνησε με τον βομβαρδισμό του φρουρίου Βέστερπλατε από πολεμικό πλοίο των Γερμανών που έπλεε στις πολωνικές ακτές «για φιλική επίσκεψη».

Την ίδια ημέρα η Λουφτβάφε με διοικητή τον κόμη Φον Ρίχτχοφεν, ο οποίος είχε προηγουμένως ισοπεδώσει την Γκερνίκα, βομβάρδισε στην παραμεθόριο την πόλη Βίελιν σκοτώνοντας περισσότερους από 1.000 κατοίκους. Η στρατιωτική μηχανή του Χίτλερ είχε ήδη πάρει μπροστά, ενώ η Πολωνία περίμενε μάταια τη Γαλλία και τη Βρετανία να σπεύσουν για βοήθεια.

Αντ΄ αυτού, μόλις δύο εβδομάδες αργότερα ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε σε πολωνικά εδάφη κόβοντας στη μέση την Πολωνία, για τέταρτη φορά στην ιστορία της.

Ενώ όμως η Γερμανία έχει επανειλημμένως ζητήσει συγγνώμη, η Ρωσία δεν έχει κάνει το ίδιο. Και ούτε πρόκειται να το κάνει στο εγγύς μέλλον, αν κρίνει κανείς από την εθνικιστική προπαγάνδα και τις συζητήσεις μεταξύ των ιστορικών που κυριαρχούν στη Μόσχα το τελευταίο διάστημα.

Πριν από την επίσκεψη στο Γκντανσκ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας είχε δεσμευθεί να συζητήσει με τον πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με τη σφαγή των πολωνών αξιωματικών στο Κατίν το 1940. Το έγκλημα διαπράχθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα, όμως αυτό το διέψευδε πεισματικά η Μόσχα για πολλές δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια απλώς δεν θέλει να συζητεί το θέμα.

«Η Πολωνία επιθυμεί να μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλου του κόσμου η 1η Σεπτεμβρίου ως η ημέρα που ξεκίνησε η μεγαλύτερη τραγωδία του 20ού αιώνα η οποία συνδέεται με τη γερμανική αρχικά και με τη ρωσική στη συνέχεια επίθεση» δήλωσε ο κ. Τουσκ. Θέλησε επίσης να θυμίσει στον κ. Πούτιν «το ποιος ήταν ο θύτης και ποιο το θύμα κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Η ηγεσία της Πολωνίας, ο πρωθυπουργός και φυσικά ο πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται λεκτικά εναντίον της Ρωσίας, επιθυμούν να παρουσιάσουν τη χώρα τους ως το θύμα τόσο του Χίτλερ όσο και του Στάλιν. Από την άλλη πλευρά, στη Μόσχα δύο τηλεοπτικά κανάλια έφεραν πρόσφατα στο φως έγγραφα, αναφέροντας ότι αποκαλύπτουν πως «η Πολωνία είχε συνάψει μυστική συμφωνία με τους ναζιστές από το 1934 στην οποία γινόταν λόγος για επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης».

Υποδαυλίζοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία μια επιτροπής «κατά των προσπαθειών παραχάραξης της Ιστορίας» και καταδίκασε ως «κατάφωρο ψεύδος» κάθε προσπάθεια εξίσωσης της ναζιστικής Γερμανίας με τη Σοβιετική Ενωση.

Οι πληγές μοιάζουν πολύ βαθιές για να επουλωθούν και η επί μακρόν άρνηση της ιστορικής αλήθειας από την πλευρά της Ρωσίας φαίνεται πως τις έχει κάνει να κακοφορμίσουν…

© Τhe Τimes, 2009

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk