Φοβούνται κενό εξουσίας στο Αφγανιστάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Λόγω της νοθείας στις εκλογές στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά το μη χείρον σενάριο, για να αποτραπεί η ακυβερνησία στην Καμπούλ. Η Ουάσιγκτον έμεινε ουδέτερη κατόπιν υποδείξεως του ειδικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος θεωρεί ότι η ανάμειξη των ΗΠΑ στο μετεκλογικό χάος θα γινόταν μπούμερανγκ γι΄ αυτήν. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δίνουν στον φιλοδυτικό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι 46% έναντι 33% για τον Τατζίκο Αμπντάλα Αμπντάλα, αλλά δεν αποκλείεται να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος, κάτι που θα προτιμούσαν και οι ΗΠΑ για να υπάρξει έστω επίφαση νομιμότητας της νέας κυβέρνησης υπό τον κ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Λόγω της νοθείας στις εκλογές στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά το μη χείρον σενάριο, για να αποτραπεί η ακυβερνησία στην Καμπούλ. Η Ουάσιγκτον έμεινε ουδέτερη κατόπιν υποδείξεως του ειδικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος θεωρεί ότι η ανάμειξη των ΗΠΑ στο μετεκλογικό χάος θα γινόταν μπούμερανγκ γι΄ αυτήν.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δίνουν στον φιλοδυτικό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι 46% έναντι 33% για τον Τατζίκο Αμπντάλα Αμπντάλα, αλλά δεν αποκλείεται να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος, κάτι που θα προτιμούσαν και οι ΗΠΑ για να υπάρξει έστω επίφαση νομιμότητας της νέας κυβέρνησης υπό τον κ. Καρζάι.

Οι ισχυρές ενδείξεις για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος οδήγησαν την Ουάσιγκτον να παίξει το χαρτί της ουδετερότητας. Η στάση αυτή υποστηρίχθηκε έντονα από τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης Ομπάμα στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος θεωρεί ότι κάθε προσπάθεια ανάμειξης ίσως πυροδοτήσει ακόμα περισσότερες εντάσεις αντί να κατευνάσει τα πνεύματα.

Καθώς φαίνεται ότι προηγείται ο κ. Καρζάι, ο Λευκός Οίκος είναι «αναγκασμένος» να υποστηρίξει έναν πολιτικό ο οποίος όχι μόνο απεδείχθη αναποτελεσματικός και διεφθαρμένος, αλλά κατηγορείται επιπλέον και για τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιούνται συνεχείς διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον προκειμένου να εξευρεθεί εναλλακτική λύση. Μια από αυτές που προτείνονται είναι η διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου, προκειμένου να νομιμοποιηθεί το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα της τελευταίας αναμέτρησης.

Με την ιδέα δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται ο άμεσα ενδιαφερόμενος αφγανός πρόεδρος. Οταν την περασμένη εβδομάδα ο κ. Χόλμπρουκ πρότεινε αυτό το ενδεχόμενο στον κ. Καρζάι, εκείνος φέρεται ότι αντέδρασε με οργή.

Αλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το περιστατικό διέρρευσε από το περιβάλλον του αφγανού ηγέτη ώστε να ενισχυθεί η εικόνα του ως του «μόνου που μπορεί να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στις ΗΠΑ».

Οι υπόλοιπες δυτικές χώρες προσπαθούν να κρατήσουν επίσης αποστάσεις από τις καταγγελίες τηρώντας προς το παρόν επιφυλακτική στάση. «Θα ήταν πρόωρο να αναφερθούμε σε αλλοίωση αποτελεσμάτων.Το σημαντικό είναι ότι εκφράστηκε η θέληση του αφγανικού λαού» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.

Η εκλογική επιτροπή εξετάζει 700 περιπτώσεις νοθείας που έχουν καταγγελθεί ως τώρα, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ανησυχούν για τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος σε περίπτωση που τα αποτελέσματα τεθούν επισήμως υπό αμφισβήτηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk