Ενας «σογκούν» απειλεί τον Γιούκιο Χατογιάμα

ΤΟΚΙΟ Μετά τη σαρωτική νίκη στις εκλογές, ο άνθρωπος που πρόκειται να ορκιστεί πρωθυπουργός της Ιαπωνίας καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλήματα όπως το ποσοστό ρεκόρ της ανεργίας στο 5,7%, τον αποπληθωρισμό, αλλά και τη δίψα της ταπεινωμένης συντηρητικής αντιπολίτευσης για εκδίκηση. Υπάρχει όμως άλλος ένας κίνδυνος που πιθανόν να αποδειχθεί ο πιο σημαντικός για τον Γιούκιο Χατογιάμα. Πρόκειται για τον Ιτσίρο Οζάουα, ένα από τα πιο λαμπρά και πιο αμφιλεγόμενα πολιτικά πρόσωπα στη χώρα, ο οποίος μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος αλλά ίσως και ο χειρότερος εχθρός του νέου πρωθυπουργού.

ΤΟΚΙΟ Μετά τη σαρωτική νίκη στις εκλογές, ο άνθρωπος που πρόκειται να ορκιστεί πρωθυπουργός της Ιαπωνίας καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλήματα όπως το ποσοστό ρεκόρ της ανεργίας στο 5,7%, τον αποπληθωρισμό, αλλά και τη δίψα της ταπεινωμένης συντηρητικής αντιπολίτευσης για εκδίκηση.

Υπάρχει όμως άλλος ένας κίνδυνος που πιθανόν να αποδειχθεί ο πιο σημαντικός για τον Γιούκιο Χατογιάμα. Πρόκειται για τον Ιτσίρο Οζάουα, ένα από τα πιο λαμπρά και πιο αμφιλεγόμενα πολιτικά πρόσωπα στη χώρα, ο οποίος μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος αλλά ίσως και ο χειρότερος εχθρός του νέου πρωθυπουργού.

Ο κ. Οζάουα είναι ένα από τα εξέχοντα στελέχη του κεντρώου Δημοκρατικού Κόμματος (DΡJ) και προσδοκά φυσικά μια εξέχουσα θέση στη μελλοντική κυβέρνηση. Πολλοί όμως τον θεωρούσαν «σογκούν του παρασκηνίου» ο οποίος θα κινεί τα νήματα με στόχο να εκπληρώσει τις προσωπικές φιλοδοξίες του.

Ο κ. Χατογιάμα έσπευσε να δηλώσει μετά τη νίκη ότι ο κ. Οζάουα «θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο». Οσο για τον τελευταίο, είπε με ταπεινοφροσύνη ότι θα ακολουθήσει τις οδηγίες του πρωθυπουργού. Αναλυτές εκτιμούν ότι πίσω από αυτές τις ευγένειες κρύβονται εντάσεις που πιθανόν να φέρουν σε αδιέξοδο τη νέα κυβέρνηση.

«Ο τρόπος με τον οποίο θα κυβερνήσει το DΡJ εξαρτάται απόλυτα από τις σχέσεις των δύο ανδρών» λέει έγκυρος πολιτικός σχολιαστής στο Τόκιο. «Ο Οζάουα δεν δέχεται συμβουλές, αλλά δεν συνηθίζει και να δίνει εξηγήσεις. Δεν προσπαθεί να πείσει. Το ενδεχόμενο να συγκεντρώσει υπερβολική εξουσία στα χέρια του είναι πραγματικά τρομακτικό» τονίζει.

Το 1993 ο κ. Οζάουα εξανάγκασε, για σύντομο χρονικό διάστημα, το συντηρητικό κόμμα LDΡ να πέσει από την εξουσία, καθώς προκάλεσε την αποχώρηση μιας ομάδας διαφωνούντων. Ο τότε ηγέτης του LDΡ τον είχε αποκαλέσει «Σατανά», για να λάβει από τον τελευταίο την απάντηση ότι το κόμμα «έχει καταντήσει γηροκομείο».

Είναι μεταξύ των ελάχιστων πολιτικών της Ιαπωνίας που διαθέτουν σταθερές πολιτικές αρχές, αλλά γνωρίζει πολύ καλά πώς να ελίσσεται και να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς.

Ως τον περασμένο Μάιο ηγείτο του DΡJ, οδηγήθηκε όμως σε παραίτηση έπειτα από την αποκάλυψη της εμπλοκής του σε οικονομικό σκάνδαλο. Δείχνει να προτιμά τον νέο του ρόλο, δηλαδή εκείνον του προσώπου που κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο και δρα ανεξάρτητα από την επίσημη κομματική ηγεσία. «Αυτές ακριβώς οι προθέσεις του συνιστούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υπό σχηματισμό κυβέρνηση της Ιαπωνίας» γράφουν οι «Τimes» του Λονδίνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk