Χιλή Eντάλματα σύλληψης σε βάρος 129 πρώην αστυνομικών και στρατιωτικών για εγκλήματα στην διάρκεια της δικτατορίας

<b>Χιλή</b> Eντάλματα σύλληψης σε βάρος 129 πρώην αστυνομικών και στρατιωτικών για εγκλήματα στην διάρκεια της δικτατορίας | tovima.gr

Χιλιανός δικαστής ζήτησε χθες τη σύλληψη 129 πρώην στρατιωτικών κι αστυνομικών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.
Τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε ο δικαστής Βίκτορ Μοντίλιο αφορούν πρώην πράκτορες της εθνικής διεύθυνσης πληροφοριών -της επίφοβης DINA-, στελέχη του στρατού, πρώην αξιωματικούς της αεροπορίας, του ναυτικού και της αστυνομίας. Τα εντάλματα σχετίζονται με την «Επιχείρηση Κόνδωρ», την ανελέητη εκστρατεία για την εξόντωση αντιφρονούντων από τις χούντες στην Αργεντινή, στη Βολιβία, στη Βραζιλία, στη Χιλή, στην Παραγουάη και στην Ουρουγουάη, την δεκαετία του 1970.
Χιλιάδες άνθρωποι «εξαφανίστηκαν» στο πλαίσιο της επιχείρησης.
Αφορούν επίσης την «Επιχείρηση Κολόμπο», στο πλαίσιο της οποίας 119 Χιλιανοί, μέλη και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, εξολοθρεύτηκαν το 1975. Και ακόμη, την εξαφάνιση 10 κομμουνιστών στο Σαντιάγο το 1976.
Ο δικαστής είπε στο «Radio Cooperativa» ότι η έρευνα «αφορά όλους όσοι βρίσκονταν στα στρατόπεδα, και άπτεται του αν συμμετείχαν ή γνώριζαν τη στέρηση των δικαιωμάτων των θυμάτων. . . Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωσητης έρευνας».
Νομική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι όλες οι συλλήψεις θα γίνουν ως την Παρασκευή και ότι όλοι κατηγορούνται για απαγωγές αντιφρονούντων.
Ο Μοντίλιο ανέλαβε την έρευνα το 2006, αντικαθιστώντας το Χουάν Γκουσμάν, που την είχε αρχίσει το 1998.
Στο στρατιωτικό καθεστώς του Πινοτσέτ (1973-1990) προσάπτεται σωρεία κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων χιλιάδων εκτελέσεων κι εξαφανίσεων.
Ο Αουγκούστο Πινοτσέτ πέθανε τον Δεκέμβριο του 2006 σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Σαντιάγο, σε ηλικία 91 ετών, έχοντας γλιτώσει από κάθε προσπάθεια να προσαχθεί σε δίκη. Δυο εβδομάδες πριν το θάνατό του, ανέλαβε την «ευθύνη» για όσα διαπράχθηκαν επί των ημερών του, χωρίς πάντως να επιδείξει ίχνος μεταμέλειας.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk