Μετά τις εκλογές η λύση για τα κολέγια

Η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές φαίνεται ότι θα χειριστεί το θέμα της «καυτής πατάτας» των ιδιωτικών κολεγίων, τα οποία παραμονές της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους δεν παίρνουν άδειες λειτουργίας! Η Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου των Κολεγίων είναι από χθες και επισήμως ανενεργή, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παραδέχτηκε ότι η αδειοδότηση των νέων κολεγίων μπορεί να καθυστερήσει μήνες. « Μπορεί να καθυστερήσουν μία εβδομάδα, έναν μήνα, τρεις μήνες.

Η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές φαίνεται ότι θα χειριστεί το θέμα της «καυτής πατάτας» των ιδιωτικών κολεγίων, τα οποία παραμονές της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους δεν παίρνουν άδειες λειτουργίας!

Η Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου των Κολεγίων είναι από χθες και επισήμως ανενεργή, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παραδέχτηκε ότι η αδειοδότηση των νέων κολεγίων μπορεί να καθυστερήσει μήνες. « Μπορεί να καθυστερήσουν μία εβδομάδα, έναν μήνα, τρεις μήνες… » δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κυρία Νίκη Γκοτσοπούλου, απαντώντας έτσι σε ερώτηση σχετικά με το αδιέξοδο που εμφανίστηκε στην υπόθεση. Αδειες ίδρυσης έχουν δοθεί ήδη σε 41 κολέγια, ενώ τα περισσότερα από αυτά είχαν ελεγχθεί μέσα στο καλοκαίρι για να λάβουν και τις άδειες λειτουργίας τους. Ωστόσο, μετά την αποχώρηση από την Επιτροπή του εκπροσώπου των πανεπιστημίων και νυν προέδρου της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Θ. Φορτσάκη, παραιτήθηκε προχθές και ο εκπρόσωπος των ΤΕΙ, αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας κ. Μ. Μπρατάκος.

Η Επιτροπή συνεπώς καθίσταται ανενεργή, δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, ούτε- πολύ περισσότερο- να δώσει άδειες λειτουργίας κολεγίων.

Οι εκπρόσωποι πανεπιστημίων, αλλά και ΤΕΙ, έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν προτίθενται να ορίσουν αναπληρωτές των δύο μελών της. Νέους αναπληρωτές μπορεί να ορίσει ο υπουργός Παιδείας, αντιμετωπίζοντας βέβαια το ενδεχόμενο να μην αποδεχτούν τους διορισμούς τους οι καθηγητές που θα επιλέξει. Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ δηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας στη λειτουργία της Επιτροπής που όρισε το υπουργείο Παιδείας για τα κολέγια, λόγω του μη ελέγχου των προγραμμάτων και των προσόντων των διδασκόντων, διότι όπως αναφέρουν «έχουν θεσπιστεί προϋποθέσεις οι οποίες δεν ικανοποιούν αυτό που απαιτείται για ένα πανεπιστήμιο».

Με βάση τις χθεσινές εξελίξεις- και με το δεδομένο ότι οι εγγραφές στα κολέγια για την εφετινή χρονιά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 15 Οκτωβρίου- είναι σαφές ότι τα κολέγια θα δεχτούν τους νέους φοιτητές τους με το παλαιό καθεστώς λειτουργίας τους. Το θέμα όμως πιθανότατα θα έχει και οικονομική διάσταση, αφού εκπρόσωποι των κολεγίων προσανατολίζονται στο να ζητήσουν επιστροφή μέρους του παραβόλου που πλήρωσαν για τις άδειες ίδρυσής τους, λόγω μη τήρησης των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων από το υπουργείο Παιδείας.

Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ δήλωσαν χθες ανοικτά, σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Παιδείας, ότι θα προσφύγουν στον εισαγγελέα για τις παραπλανητικές διαφημίσεις κολεγίων που αυτοαναγορεύονται «πανεπιστήμια». Προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη λειτουργία των κολεγίων ετοιμάζει όμως και η ομοσπονδία καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ). Παράλληλα, στην κυβέρνηση που θα προκύψει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση αφήνεται και το θέμα της ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο της χώρας μας της επίμαχης κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώρισή τους.

Μετά την παράταση που παίρνει το θέμα, οι εκπρόσωποι των κολεγίων ζητούν νέα ημερομηνία ανακοίνωσης της αδειοδότησής τους.

Οπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κολεγίων κ. Κ. Καρκανιάς, οι εκπρόσωποι του ίδιου του Γραφείου Κολεγίων που έχει συσταθεί στο υπουργείο Παιδείας δεν είχαν ως χθες καμία εικόνα για το πρόβλημα που προέκυψε και δήλωναν ότι οι άδειες θα δοθούν εντός των ημερών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk