Εφέτης ανακριτής για τις μπίζνες της Siemens

Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις από τους χειρισμούς του ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανού στην υπόθεση της Siemens, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες ζήτησε χθες αιφνιδιαστικά από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Φ. Μακρή, να συγκαλέσει την Ολομέλεια των Εφετών προκειμένου να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ειδικό ανακριτή. Ο κ. Τέντες στο έγγραφό του προς τον κ. Μακρή με το οποίο ζητεί τη σύγκληση της Ολομέλειας επικαλείται «την εξαιρετική φύση και τη σοβαρότητα της υποθέσεως, που έχει ευλόγως ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη».

Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις από τους χειρισμούς του ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανού στην υπόθεση της Siemens, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες ζήτησε χθες αιφνιδιαστικά από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Φ. Μακρή, να συγκαλέσει την Ολομέλεια των Εφετών προκειμένου να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Ο κ. Τέντες στο έγγραφό του προς τον κ. Μακρή με το οποίο ζητεί τη σύγκληση της Ολομέλειας επικαλείται «την εξαιρετική φύση και τη σοβαρότητα της υποθέσεως, που έχει ευλόγως ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη». Γι΄ αυτό- σημειώνει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός- «επιβάλλεται η διεξαγωγή της ανακρίσεως από εφέτη ανακριτή, ήτοι από έμπειρο και ανωτέρου βαθμού δικαστικό λειτουργό, καθώς και η σύντομη περάτωση της προδικασίας με έλεγχο των κατηγοριών σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Συμβούλιο Εφετών».

Η απόφαση να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών θα επιφέρει νέα καθυστέρηση στην υπόθεση, αφού η σύγκλησή της θα γίνει μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους- αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου-, ενώ θα απαιτηθούν τουλάχιστον 15 ημέρες για να ενημερωθεί ο εφέτης ειδικός ανακριτής που θα αναλάβει την υπόθεση. Πάντως ο 4ος ειδικός ανακριτής που χειριζόταν ως τώρα την υπόθεση της Siemens κ. Ζαγοριανός έλεγε χθες στους συναδέλφους του ότι «δεν μπορεί να ακυρώνουν τόσο εύκολα το έργο τόσων μηνών».

Πριν από τη χθεσινή ενέργεια του κ. Τέντε είχε ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα αυτεπάγγελτη πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του κ. Ζαγοριανού από τον α΄ αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προϊστάμενο της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων κ. Ι. Παπανικολάου.

O αρεοπαγίτης θα καλέσει τον κ. Ζαγοριανό, έναν χρόνο μετά την ανάθεση των καθηκόντων του, να δώσει εξηγήσεις για τέσσερις βασικές ενέργειές του από τις οποίες ορισμένες έδωσαν τη δυνατότητα στον τέως διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Ηellas Μιχ. Χριστοφοράκο και τον καταζητούμενο πρώην γενικό οικονομικό διευθυντή του τμήματος τηλεπικοινωνιών της εταιρείας Χρ. Καραβέλα να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Ηδη ο κ. Παπανικολάου έχει εξετάσει μάρτυρες (δικηγόρους, δημοσιογράφους κ.ά.), ενώ τελευταίος θα κληθεί να καταθέσει ο κ. Ζαγοριανός.

Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Α. Κανελλόπουλος συνεχίζει την ποινική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή μετά τη μήνυση που έχουν καταθέσει εναντίον του οι κατηγορούμενοι Ι. Σκαρπέλης και Ηλ.Γεωργίου. Τέσσερα σημεία καθορίζουν την άσκηση δίωξης
Ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων κ. Ι. Παπανικολάου έχει στρέψει το ενδιαφέρον του σε τέσσερα σημεία-«κλειδιά» που θα καθορίσουν το αν θα ασκηθεί ή όχι πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Ζαγοριανού.

Ειδικότερα, ερευνά:

* Αν ο κ. Ζαγοριανός υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειας που έχει ως ανακριτής, αποφεύγοντας να εκδώσει εγκαίρως εντάλματα σύλληψης για τον κατηγορούμενο Μιχ. Χριστοφοράκο και τον καταζητούμενο Χρ. Καραβέλα. Αποτέλεσμα της ολιγωρίας του 4ου ειδικού ανακριτή ήταν να διαφύγουν και τα δύο στελέχη της Siemens στο εξωτερικό, σημείωναν χθες νομικοί κύκλοι.

* Γιατί δεν συμπεριέλαβε ο κ. Ζαγοριανός στο ένταλμα που απέστειλε στις γερμανικές εισαγγελικές αρχές για την παράδοση του Χριστοφοράκου και πράξεις της περιόδου 2004-2007, που αποδεδειγμένα είχαν τελεστεί, όπως προκύπτει από την καταδικαστική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου και την ομολογία του ίδιου ενώπιον των γερμανικών αρχών. Η παράλειψη αυτή του κ. Ζαγοριανού, όπως έλεγαν χθες εισαγγελικοί κύκλοι, είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί για πλημμεληματικά αδικήματα, όπως προβλέπει το γερμανικό δίκαιο, αλλά και να μην μπορεί τελικά, ακόμη και αν παραδοθεί στη χώρα μας, να δικαστεί στην Ελλάδα για αδικήματα τα οποία έχει διαπράξει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

* Αν ο κ. Ζαγοριανός διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αρνούμενος να χορηγήσει στους κατηγορουμένους το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας, όπως προβλέπει το άρθρο 101 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι με βουλεύματα των δικαστικών συμβουλίων όπου προσέφυγαν οι κατηγορούμενοι οι πράξεις του κ. Ζαγοριανού ακυρώθηκαν. Αντίθετα, υπέρ της άποψης του 4ου ειδικού ανακριτή είχε ταχθεί ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.

* Αν ο κ. Ζαγοριανός χειραγωγήθηκε από τρίτα πρόσωπα κατά το ανακριτικό έργο του (και από ποια, αν υπάρχουν) και δεν ενήργησε με αποκλειστικό γνώμονα τη δικαστική του συνείδηση, όπως είχε υποχρέωση.

Τέλος, εισαγγελικοί κύκλοι τόνιζαν χθες με νόημα ότι ορισμένες από τις παραλείψεις του κ. Ζαγοριανού τις επικαλέστηκαν οι γερμανοί δικηγόροι του Μιχ. Χριστοφοράκου ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης προκειμένου να εμποδίσουν την παράδοσή του, ενώ παράλληλα διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα τύχει ο πελάτης τους στην Ελλάδα μιας «δίκαιης δίκης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk