351 δήμαρχοι καταγγέλλουν «γαλάζια» ρουσφέτια μέσω ΟΑΕΔ

Στον «αέρα» τινάζουν το πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 συμβασιούχων στους ΟΤΑ 351 δήμαρχοι και κοινοτάρχες από ολόκληρη τη χώρα. Η άρνησή τους να συμμετάσχουν στο « αδιαφανές » και « ρουσφετολογικό » πρόγραμμα πήρε τη μορφή επιστολής, με 351 υπογραφές, που επιδόθηκε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα από τους εξουσιοδοτημένους δημάρχους Κοζάνης κ. Π. Κουκουλόπουλο και Καλλιθέας κ. Κ. Ασκούνη. Στους δήμους που λένε «όχι» συγκαταλέγονται αυτοί του Πειραιά, της Καλλιθέας, της …

351 δήμαρχοι καταγγέλλουν «γαλάζια» ρουσφέτια μέσω ΟΑΕΔ | tovima.gr

Στον «αέρα» τινάζουν το πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 συμβασιούχων στους ΟΤΑ 351 δήμαρχοι και κοινοτάρχες από ολόκληρη τη χώρα. Η άρνησή τους να συμμετάσχουν στο « αδιαφανές » και « ρουσφετολογικό » πρόγραμμα πήρε τη μορφή επιστολής, με 351 υπογραφές, που επιδόθηκε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα από τους εξουσιοδοτημένους δημάρχους Κοζάνης κ. Π. Κουκουλόπουλο και Καλλιθέας κ. Κ. Ασκούνη.

Στους δήμους που λένε «όχι» συγκαταλέγονται αυτοί του Πειραιά, της Καλλιθέας, της Αγίας Παρασκευής, αλλά και του Ηρακλείου Κρήτης, της Πάτρας, του Ρεθύμνου, της Μυτιλήνης, της Πάρου, της Καβάλας- μεταξύ άλλων 26 πρωτεουσών νομών. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται μάλιστα και δεύτερος κατάλογος περίπου 50 δημάρχων, που πρόσκεινται στην Αριστερά, και αντιδρούν στον χαρακτήρα που λαμβάνει το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σιούφας δεσμεύτηκε για την άμεση διαβίβαση της επιστολής τόσο στους αρχηγούς των πέντε κομμάτων του Κοινοβουλίου όσο και στον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο.

Οι δήμαρχοι καταγγέλλουν ότι μέσω της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών- σε σχέδιο νόμου που προωθείται προς ψήφιση στην Ολομέλεια- επιχειρείται « συγκρότηση προεκλογικού πελατειακού μηχανισμού » της κυβέρνησης της ΝΔ. Δηλώνουν δε « κατηγορηματικά ότι αρνούνται να λάβουν μέρος στο παιχνίδι προσβολής της αξιοπρέπειας και εκμετάλλευσης της δύσκολης θέσης των ανέργων που προωθεί η κυβέρνηση διά του προγράμματος του ΟΑΕΔ ».

Οι ίδιοι παραδέχονται ότι είχαν προτείνει αλλά και ψηφίσει στο τακτικό τους συνέδριο, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης, τη δημιουργία προγράμματος απασχόλησης 20.000 ανέργων, διευκρινίζουν ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει στρεβλώσει τη θέση αυτή. « Με τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησηςσυγκροτεί μηχανισμόστον οποίο τον ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή των ανέργων θα έχει ο ΟΑΕΔ, αφερέγγυος προ πολλού λόγων των γνωστών σε όλους ρουσφετολογικών πρακτικών του» εξηγούν. Πυρήνας της αντιπαράθεσης είναι οι τρεις φόροι, η παρακράτηση από τους οποίους θα διασφάλιζε τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα- άνω του 70%. Οι «351» απαιτούν τα θεσμοθετημένα αυτά ποσά (συγκεκριμένα, από τα τέλη ζύθου, διαφήμισης και ακίνητης περιουσίας) να συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση ή τροποποίηση. Κρίνοντας μάλιστα ότι εξ αυτού «ανακύπτει μείζον θέμα ηθικής, πολιτικής, και ενδεχομένωςσυνταγματικής τάξης, παρακαλούν για την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής ».

Την ίδια στιγμή πάντως χθες ανακοίνωση- άρνηση στην τροπολογία εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ- ΟΤΑ), χαρακτηρίζοντας « ομήρους » τους 20.000

συμβασιούχους. Η ΠΟΕ- ΟΤΑ δηλώνει αποφασισμένη να αποτρέψει τις προσλήψεις αυτές, « οι οποίες διευρύνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας », ενώ καλεί τους αιρετούς όχι μόνο να μη συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αλλά και να προχωρήσουν στην προκήρυξη μονίμων θέσεων προσωπικού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk