Ο Καραμανλής αποφασίζει για τις εκλογές

Την οριστική του απόφαση να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές θα ανακοινώσει- ίσως και σήμερα- ο Πρωθυπουργός, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις εκκλήσεις βουλευτών και κομματικών στελεχών του να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο που διαθέτει. Ως χθες το βράδυ ο κ. Καραμανλής δεν είχε ενημερώσει κανέναν από τους κορυφαίους υπουργούς του για τις τελικές του αποφάσεις, προκαλώντας στους περισσότερους από αυτούς έντονη αμηχανία και δημιουργώντας την πεποίθηση πως δεν υπολογίζει πλέον τις απόψεις τους.

Την οριστική του απόφαση να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές θα ανακοινώσει- ίσως και σήμερα- ο Πρωθυπουργός, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις εκκλήσεις βουλευτών και κομματικών στελεχών του να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο που διαθέτει. Ως χθες το βράδυ ο κ. Καραμανλής δεν είχε ενημερώσει κανέναν από τους κορυφαίους υπουργούς του για τις τελικές του αποφάσεις, προκαλώντας στους περισσότερους από αυτούς έντονη αμηχανία και δημιουργώντας την πεποίθηση πως δεν υπολογίζει πλέον τις απόψεις τους. «Αυτή τη φορά αποφασίζει μόνος» τονίζουν ακόμη και οι στενότεροι συνεργάτες του, επιβεβαιώνοντας πως ο Πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες διατηρεί ανοικτή γραμμή μόνο με τον κ. Γ. Σουφλιά και τον κ. Ι. Λούλη και μιλάει ανοικτά μόνο με τους κκ. Ι. Αγγέλου και Ευ. Αντώναρο. Προσθέτουν δε ότι όσο επιμένουν βουλευτές και προσπαθούν να τον αναγκάσουν να μην καταφύγει στις εκλογές, τόσο τον εξωθούν να τις εξαγγείλει!

Οπως προκύπτει όμως από ορισμένους υπαινιγμούς του, φαίνεται πως έχει πλέον αποφασίσει να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές στις 4 Οκτωβρίου, ενώ την απόφασή του αυτή θα την ανακοινώσει μάλλον σήμερα με τηλεοπτικό «διάγγελμα». Την πληροφορία αυτή αποκάλυψε χθες «Το Βήμα» και απέφυγε να τη διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Καραμανλής σκοπεύει να επισκεφθεί αύριο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του ζητήσει τη διάλυση της Βουλής, με την αιτιολογία ότι η κυβέρνηση που θα αναλάβει τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού και τη διέξοδο της χώρας από την κρίση θα πρέπει να έχει νωπή λαϊκή εντολή και να είναι απόλυτα ελεύθερη να προχωρήσει σε ρήξεις και ανατροπές.

Για να τεκμηριώσει μάλιστα τα επιχειρήματά του, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί σήμερα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, ο οποίος μονίμως ζητεί σκληρότερα μέτρα για την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Μια σαφέστατη ένδειξη ότι ο Πρωθυπουργός έχει πλέον αποφασίσει να καταφύγει σε εκλογές είναι ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίστηκε χθες το ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Αντώναρος απέφυγε να διαψεύσει το ενδεχόμενο εκλογών στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αλλά και το ενδεχόμενο να προβεί σήμερα ο Πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό «διάγγελμα», όπως αποκάλυψε χθες «Το Βήμα».

Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, όταν ο κ. Αντώναρος χαρακτήριζε «σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα σενάρια εκλογών», χθες επαναλάμβανε μονότονα ότι δεν έχει να πει τίποτε, ενώ επιχείρησε και πάλι να φορτώσει το κόστος των εκλογών στο ΠαΣοΚ, επισημαίνοντας: «Το ΠαΣοΚ έχει την ευθύνη της προσπάθειας να προκαλέσει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με τον θεσμικά επιλήψιμο, αντισυνταγματικό τρόπομε τον οποίον επιχειρεί κάθε ημέρα να συνδέσει τη διεξαγωγή εκλογών, να εκβιάσει τη διεξαγωγή εκλογών με το θέμα της επανεκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας». Απαντώντας εξάλλου στην ερώτηση «μεποια κριτήρια θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός αν θα γίνουν εκλογές», ο κ. Αντώναρος τόνισε πως «ό λ ες οι πράξεις του Πρωθυπουργού διαπνέονται από το πώς θα υπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον».

Και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, όμως, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θεωρεί πλέον μοναδική λύση τις εκλογές, σημειώνοντας πως «η παρατεταμένη εκλογολογία βλάπτει το τόποαλλά και την οικονομία» .

Εκλογές επίσης δείχνουν μια σειρά από κινήσεις κορυφαίων στελεχών τα τελευταία 24ωρα, όπως:

* Ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλονται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2009 όλοι οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται από τραπεζικά ιδρύματα για οφειλές χρηματικών ποσών κάτω των 200.000 ευρώ. Μόλις προχθές ανακοινώθηκε η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ από τους υπόχρεους. * Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ανέβαλε την επίσκεψή της στη Στοκχόλμη και θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό κ. Ι. Βαληνάκη.

* Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν απάντησε χθες στις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε από τους κκ. Μ. Λιάπη και Σ. Τσιτουρίδη, δείχνοντας βέβαιος ότι οι απόψεις του θα υπερισχύσουν.

Εισηγήσεις για αποκλεισμούς από τα ψηφοδέλτια
O πως πληροφορείται «Το Βήμα», ο κ. Κ. Καραμανλής έχει ήδη προετοιμάσει το περιεχόμενο της δήλωσης με την οποία θα πλαισιώσει την εξαγγελία των εκλογών, ενώ με την ίδια λογική οικοδομεί και την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου. Φαίνεται όμως ότι η εξαγγελία των εκλογών θα είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά θεαματικών κινήσεων που προετοιμάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει τον αποκλεισμό μιας ομάδας βουλευτών από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, χωρίς όμως προς το παρόν να τους κατονομάζει. Ο κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε «σάρωμα» των προσώπων που με δηλώσεις τους ή με τη συμπεριφορά τους προκάλεσαν προβλήματα στη ΝΔ τις οποίες μελετά σοβαρά, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη αποφασίσει αν θα αποκλείσει από τους συνδυασμούς μια ομάδα δύο, τεσσάρων ή δέκα ατόμων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk