Με κακά μαντάτα ο Γ. Προβόπουλος σήμερα στο Μαξίμου

Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου και του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου με τον επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ κ. Χοακίμ Αλμούνια στις Βρυξέλλες. Το ραντεβού των κκ. Καραμανλή και Προβόπουλου θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί και θα έχει ως αντικείμενο την ενημέρωση του Πρωθυπουργού από τον κεντρικό …

Με κακά μαντάτα ο Γ. Προβόπουλος σήμερα στο Μαξίμου | tovima.gr

Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου και του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου με τον επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ κ. Χοακίμ Αλμούνια στις Βρυξέλλες.

Το ραντεβού των κκ. Καραμανλή και Προβόπουλου θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί και θα έχει ως αντικείμενο την ενημέρωση του Πρωθυπουργού από τον κεντρικό τραπεζίτη για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες προδιαγράφονται ιδιαίτερα δυσοίωνες ως το τέλος του 2009 (και έπεται συνέχεια).

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2009 θα είναι αρνητικός και θα διαμορφωθεί από -0,3% ως-0,4%, ενώ αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψη για το μέγεθος του ελλείμματος, το οποίο από 3,7% του ΑΠΕ, που ήταν η τελευταία πρόβλεψή της, διαμορφώνεται τώρα πιο κοντά στις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών που κάνουν λόγο για έλλειμμα της τάξεως του 6%-7%. Το δημόσιο χρέος έχει ξεφύγει άνω του 100% του ΑΕΠ, η βιομηχανική παραγωγή έχει μειωθεί όπως και οι νέες παραγγελίες, το τουριστικό συνάλλαγμα είναι χαμηλότερο από πέρυσι, η ζήτηση προϊόντων μειώνεται, ο τζίρος των καταστημάτων επίσης.

Οσο για την ανεργία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Εθνικής Στατικής Υπηρεσίας και του ΟΑΕΔ έχει πάρει την άγουσα και κινείται προς το 10%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat), η οποία ανακοίνωσε χθες τα στοιχεία για την ανεργία του μηνός Ιουλίου που ανήλθε στο 9,5% στην ευρωζώνη (αναλυτικό ρεπορτάζ στην Οικονομία, σελίδα 8), δεν περιλαμβάνει στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα για μία ακόμη φορά, διότι θεωρεί αναξιόπιστο τον τρόπο συλλογής των στοιχείων.

Το ραντεβού του κ. Παπαθανασίου με τον κ. Αλμούνια έχει ζητηθεί από τον πρώτο, προκειμένου να ζητήσει παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ για μία διετία, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα πλήγματα στην ελληνική οικονομία προέρχονται από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και πως έχουν ληφθεί τα προσήκοντα διαρθρωτικά μέτρα και θα ληφθούν και άλλα προς την κατεύθυνση που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Παπαθανασίου θα πρέπει να έχει κάποιο «κρυμμένο χαρτί» για να πείσει τον κ. Αλμούνια για την παράταση μείωσης του ελλείμματος. Ο επίτροπος ζητεί να καταγραφεί πρώτα απ΄ όλα η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, ενώ το υπουργείο Οικονομίας το αποφεύγει διότι τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ευχάριστα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk