Ημέρες διχασμού σε κυβέρνηση και κόμμα

Ημέρες διχασμού ζουν στη Νέα Δημοκρατία και τα παλαιά μίση και πάθη αναβιώνουν. Στην κυβέρνηση και στο κυβερνών κόμμα η σύγκρουση είναι μετωπική για το εάν πρέπει να γίνουν ή όχι πρόωρες εκλογές. Αρκετοί υπουργοί, υφυπουργοί, αλλά και πολλοί βουλευτές και στελέχη, εκλιπαρούν δημόσια τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή να μην προχωρήσει στην αυτοκτονική, κατ΄ αυτούς, κίνηση να προσφύγει σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα είναι, όπως παραδέχονται, μια οδυνηρή εμπειρία για την κεντροδεξιά παράταξη.

Ημέρες διχασμού ζουν στη Νέα Δημοκρατία και τα παλαιά μίση και πάθη αναβιώνουν. Στην κυβέρνηση και στο κυβερνών κόμμα η σύγκρουση είναι μετωπική για το εάν πρέπει να γίνουν ή όχι πρόωρες εκλογές. Αρκετοί υπουργοί, υφυπουργοί, αλλά και πολλοί βουλευτές και στελέχη, εκλιπαρούν δημόσια τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή να μην προχωρήσει στην αυτοκτονική, κατ΄ αυτούς, κίνηση να προσφύγει σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα είναι, όπως παραδέχονται, μια οδυνηρή εμπειρία για την κεντροδεξιά παράταξη. Στο στόχαστρο όλων όσοι αντιδρούν είναι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος αναγνωρίζεται ως εμπνευστής των πρόωρων εκλογών και γι΄ αυτό είναι στόχος όσων διαφωνούν με αυτές.

Στην πολεμική κατά του κ. Σουφλιά πρωτοστατούν τις τελευταίες ημέρες οι πρώην υπουργοί κκ. Μιχ. Λιάπης (εξάδελφος του Πρωθυπουργού που διατηρούσε άριστη, πολύχρονη σχέση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ) και Σ. Τσιτουρίδης (άλλοτε βασικό στέλεχος της ομάδας των «λοχαγών» που στήριξε τον κ. Καραμανλή το 1997 στην εκλογή του για την προεδρία της ΝΔ), οι οποίοι επανήλθαν χθες με νέες εμπρηστικές τους δηλώσεις. Παράλληλα, αίσθηση έκανε και η παρέμβαση του πρώην υφυπουργού κ. Β. Μιχαλολιάκου, ο οποίος επιτέθηκε στα ηγετικά στελέχη της ΝΔ, κατηγορώντας τους ουσιαστικά για «διαπλεκόμενους», μια κίνηση που είναι προάγγελος για το τι πρόκειται να γίνει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ειδικά έπειτα από μια εκλογική ήττα.

Στη ΝΔ πολλοί θυμούνται τις έριδες και τις εσωκομματικές συγκρούσεις του παρελθόντος και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς το κυβερνών κόμμα θα μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς σε μια εκλογική αναμέτρηση, την οποία τα περισσότερα ηγετικά στελέχη και η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών δεν επιθυμούν.

Μια ομάδα στελεχών από τον καραμανλικό πυρήνα δίνει σκληρή μάχη «οπισθοφυλακής» και προσπαθεί ως την ύστατη στιγμή να μεταπείσει τον Πρωθυπουργό ώστε μην προχωρήσει σε μια κίνηση αυτοκτονίας. Μάλιστα, προτάσσουν το χρέος που έχει ο κ. Καραμανλής, όπως λένε, στην παράταξη και σε όσους τον βοήθησαν, όταν ακόμα ήταν διστακτικός, να γίνει αρχηγός της ΝΔ τον Μάρτιο του 1997. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Ι. Αγγέλου δέχθηκε και χθες πολλά τηλεφωνήματα από ιστορικά στελέχη της ΝΔ- και με «ισχυρό καραμανλικό DΝΑ»- που επέμεναν ότι δεν πρέπει ο κ. Καραμανλής να προσφύγει σε εκλογές, ενώ αντίθετα είναι σταθερά και στελέχη με ιστορική παρουσία στο κόμμα.

«Απορώ πώς ακόμη ορισμένοι στην κυβέρνηση επιμένουν για εκλογές τώρα, επικαλούμενοι εθνικό συμφέρον. Και ερωτώ:Πώς θα ωφεληθεί ο τόπος, όταν μόνο ένα από τα δύο μπορεί να συμβεί:είτε να πάμε σε ακυβερνησίαείτε το ΠαΣοΚ να κερδίσει ακόμη και με αυτοδυναμία; Γιατί τρίτο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Ετσι λοιπόν, κατ΄ αυτούς, υπηρετείται το συμφέρον του τόπου;» διερωτήθηκε ο κ. Λιάπης ρίχνοντας τα βέλη του στον κ. Σουφλιά, που ατάραχος δεν απαντά τις τελευταίες ημέρες στις προσωπικές επιθέσεις, και συνέχισε: «Ο λαός μας έδωσε εντολή να κυβερνήσουμε. Και αυτό πρέπει να κάνουμε μέχρι τέλους. Να τιμήσουμε την ψήφο του. Να κάνουμε το χρέος μας. Μαχόμενοι και όχι αναζητώντας τρόπους διαφυγής από τις ευθύνες μας. Γιατί τότε θα είναι μια ταπεινωτική έξοδος».

O κ. Τσιτουρίδης, κάνοντας μια επιδεικτική κίνησηέδειξε με το δάχτυλο το αφτί του· χειρονομία που σχολιάστηκε αρνητικά από αρκετούς στη ΝΔ- μίλησε για όσους δεν είναι σε θέση να ακούσουν την κοινωνία και την οργή της και δεν θέλουν εκλογές, εννοώντας σαφώς τον κ. Σουφλιά, για τον οποίο είπε: «Η υπόθεση του τόπου και η πορεία της παράταξης δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός, δύο, τριών, όπως αυτοί ερμηνεύουν το δημόσιο συμφέρον και μάλιστα πολλές φορές από την ασφάλεια των ψηφοδελτίων Επικρατείας». Ο κ. Μιχαλολιάκος εκτόξευσε πυρά κατά των κορυφαίων υπουργών που εισηγούνται πρόωρες εκλογές, λέγοντας με έμφαση στο κρατικό ραδιόφωνο: «Οταν κάποιος προσδιορίζεται ως ηγετικό στέλεχος από εκδοτικά συμφέροντα, αυτό είναι ο ορισμός της διαπλοκής».

Η ήττα και το μήνυμα του Κ. Καραμανλή
Κορυφαίος υπουργός που γνωρίζει πολύ καλά τον Πρωθυπουργό εκτιμά ότι ο κ. Κ. Καραμανλής με μια εκλογική αναμέτρηση τον Οκτώβριο στέλνει μήνυμα ότι θέλει να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ- ειδικά αν το ΠαΣοΚ δεν καταφέρει να είναι αυτοδύναμο- ύστερα από ένα έκτακτο συνέδριο. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος υπουργός, δεν έχει προβλέψει ότι μπορεί όλοι αυτοί που σήμερα του ζητούν να μην προσφύγει στις εκλογές, ύστερα από μία ήττα ενδεχομένως να ζητούν την πολιτική αποκαθήλωσή του. Και αυτό διότι μια ήττα θα είναι βασικός παράγοντας αλλαγής των συσχετισμών στο εσωτερικό της ΝΔ και ενδέχεται να αποδυναμώσει την ομάδα των «καραμανλικών».

Το ενδιαφέρον σε όλο αυτό το κλίμα είναι η στάση βουλευτών που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της υπουργού Εξωτερικών, της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, που εμφανίστηκαν χθες και διαφώνησαν με τις πρόωρες εκλογές, όπως ο υφυπουργός κ. Θ. Κασσίμης και ο κ. Στ. Νικηφοράκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk