ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Μετοχές και πακέτα στήριξης

Τους τελευταίους μήνες, σχεδόν ταυτόχρονα, πολλά οικονομικά ινστιτούτα και διεθνείς τράπεζες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προγνώσεις τους για την πορεία των οικονομιών, ενώ οι πιο αισιόδοξοι οικονομολόγοι άρχισαν να στοιχηματίζουν υπέρ μιας ταχείας κυκλικής ανάκαμψης. Αν και αυξάνονται οι ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ύφεση έφθασε στο τέλος της, δεν έλειψαν ωστόσο και οι φωνές που θεωρούν ότι είναι νωρίς ακόμη για πανηγυρισμούς, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο της προσωρινής ανάκαμψης, η οποία οφείλεται στην επίδραση των πακέτων τόνωσης των οικονομιών.

Μετοχές  και πακέτα  στήριξης | tovima.gr

Τους τελευταίους μήνες, σχεδόν ταυτόχρονα, πολλά οικονομικά ινστιτούτα και διεθνείς τράπεζες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προγνώσεις τους για την πορεία των οικονομιών, ενώ οι πιο αισιόδοξοι οικονομολόγοι άρχισαν να στοιχηματίζουν υπέρ μιας ταχείας κυκλικής ανάκαμψης.

Αν και αυξάνονται οι ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ύφεση έφθασε στο τέλος της, δεν έλειψαν ωστόσο και οι φωνές που θεωρούν ότι είναι νωρίς ακόμη για πανηγυρισμούς, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο της προσωρινής ανάκαμψης, η οποία οφείλεται στην επίδραση των πακέτων τόνωσης των οικονομιών.

Μετά και την τεράστια δημοσιονομική στήριξη, οι κυβερνήσεις δεν θα επιτρέψουν επί μακρόν περαιτέρω διόγκωση των ελλειμμάτων τους, με αποτέλεσμα σταδιακά η θετική επίδραση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής να φθίνει. Αν τα μέτρα αποσυρθούν όμως πολύ γρήγορα, οι οικονομίες κινδυνεύουν να «βουλιάξουν» ξανά, ενώ αν αποσυρθούν πολύ αργά θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στα ύψη. Πηγές του Reuters ανέφεραν μάλιστα χθες ότι είναι πιθανό η ΕΕ να ζητήσει διεθνή συντονισμό (στο πλαίσιο και του G20) αναφορικά με τη σταδιακή απόσυρση των παγκόσμιων μέτρων οικονομικής στήριξης.

Για την JΡ Μorgan υπάρχουν, μεταξύ άλλων, και διάφοροι άλλοι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να αναστρέψουν την πρόσφατη θετική δυναμική των οικονομιών: Οι κεντρικές τράπεζες να κινηθούν πρόωρα και να καταργήσουν τις ευνοϊκές νομισματικές ρυθμίσεις, ο πληθωρισμός μπορεί να επανακάμψει πιο γρήγορα και να πλήξει τις αγορές μετοχών- λέγεται ότι το «κατώφλι πόνου» θα ήταν ενδεχομένως ένας πληθωρισμός στο 4%-, οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων να ανεβούν γρήγορα, λόγω των αλλεπάλληλων εκδόσεων κρατικών τίτλων, η υποχώρηση του δολαρίου να μετατραπεί σε κατάρρευση, να υπάρξει επιβράδυνση στην Κίνα, επηρεάζοντας το όλο σύμπλεγμα των εμπορευμάτων κτλ.

Καθώς πάντως οι κεντρικές τράπεζες αλλά και πολλές κυβερνήσεις δεν διαθέτουν ακόμη κάποια στρατηγική εξόδου από την ποσοτική χαλάρωση, οι επενδυτές παίρνουν στην ουσία τις ευλογίες τους για να προσθέσουν επενδυτικό κίνδυνο στα χαρτοφυλάκιά τους, κάτι που αποτυπώθηκε και στην άνοδο των χρηματιστηρίων. Ετσι, όσο οι κυβερνήσεις δεν αλλάζουν ρότα, η καλή εικόνα των μετοχών (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, που δεν δείχνουν να κινδυνεύουν και από τυχόν πολιτικές εξελίξεις) δεν αποκλείεται (εν μέσω και των όποιων διορθώσεων) να έχει συνέχεια.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk