Εκλογές για την οικονομία

Με το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, επιστρέφουμε στη σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας η οποία, απ΄ ό,τι δείχνουν όλα τα στοιχεία, όχι μόνο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση αλλά αντίθετα κατρακυλάει με ταχύτατους ρυθμούς στην ύφεση, στη φτώχεια και στην ανεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των επαγγελματικών ενώσεων, το πρώτο εξάμηνο του έτους απολύθηκαν 85.000 εργαζόμενοι και στο δεύτερο εκτιμάται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους ακόμη 96.000. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και η στάση πληρωμών είναι ένας ορατός κίνδυνος.

Εκλογές για  την οικονομία | tovima.gr

Με το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, επιστρέφουμε στη σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας η οποία, απ΄ ό,τι δείχνουν όλα τα στοιχεία, όχι μόνο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση αλλά αντίθετα κατρακυλάει με ταχύτατους ρυθμούς στην ύφεση, στη φτώχεια και στην ανεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των επαγγελματικών ενώσεων, το πρώτο εξάμηνο του έτους απολύθηκαν 85.000 εργαζόμενοι και στο δεύτερο εκτιμάται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους ακόμη 96.000. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και η στάση πληρωμών είναι ένας ορατός κίνδυνος. Αιτία, η έλλειψη ρευστότητας και η «κρατική ακρίβεια», δηλαδή η αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, που δημιουργείται από το κράτος. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εφαρμογή του νόμου είναι δύσκολη υπόθεση ακόμη και από τους πλέον νομοταγείς πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι οργιάζει η φοροδιαφυγή και ότι οι φοροφυγάδες είναι περισσότεροι από τους συνεπείς πολίτες. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου οικονομίας, το οποίο ανακοίνωσε ότι η παραβατικότητα φθάνει στο 65%.

Η αγορά λοιπόν αντιμετωπίζει πρόβλημα πραγματικής ασφυξίας και αυτό θα μεταφραστεί αναμφίβολα σε φτώχεια και ανεργία. Και το χειρότερο είναι ότι ακόμη δεν έχουν γίνει αισθητές οι συνθήκες αυτές σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Θα γίνουν όμως από εδώ και πέρα. Την κατάσταση θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο η αδυναμία της κυβέρνησης να διαμορφώσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό τον Νοέμβριο. Με το έλλειμμα να καλπάζει, το δημόσιο χρέος να μην αφήνει περιθώρια νέου δανεισμού, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μη δείχνει ίχνος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός του 2010 «δεν βγαίνει». Αυτό φυσικά το γνωρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνιστά στον Πρωθυπουργό «εκλογές και αποχώρηση από την κυβέρνηση». Εφθασαν ακόμη και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της κυβέρνησης, όπως οι επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι και οι έμποροι, να ζητούν εκλογές. Δηλαδή, με λίγα λόγια, να λένε στον Πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την εξουσία διότι το πράγμα δεν πάει άλλο.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν μπορεί να πάει σε εκλογές υπό την πίεση της οικονομίας ή των καταστρεπτικών πυρκαϊών. Χρειάζεται ένα πρόσχημα, διότι δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι απέτυχε. Θέλει να πάει σε εκλογές περισσότερο για να αποφύγει το τσουνάμι που έρχεται στην οικονομία τους επόμενους μήνες- και το οποίο η ίδια προκάλεσε- αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί. Και το μοναδικό πρόσχημα που υπάρχει είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει κάποια στιγμή- η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια καλή ευκαιρίακαι θα θέσει ξανά το θέμα του Προέδρου ώστε να αναγκαστεί το ΠαΣοΚ να πάρει αρνητική θέση και ενδεχομένως να πιεστεί ο Πρόεδρος να πάρει και εκείνος θέση ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα οδηγήσουν άμεσα σε εκλογές. Και αυτή είναι η μόνη ελπίδα για την ανάσχεση της καταστροφής της οικονομίας.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk