Στο 9,5% η ανεργία στην ευρωζώνη

Στα 23 εκατ. έφθασαν οι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιούλιο, εκ των οποίων πάνω από 15 εκατ. στην ευρωζώνη, καθώς συνεχίζεται η πορεία καταστροφής θέσεων εργασίας που ξεκίνησε από τις αρχές του 2008, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώνεις της Εurostat. Μόνο τον Ιούνιο, δηλαδή μέσα σε έναν μήνα, προστέθηκαν 225.000 άνεργοι στην Ευρώπη (167.000 στην ευρωζώνη), ενώ την τελευταία χρονιά προστέθηκαν πάνω από 5,1 εκατ. στην ΕΕ και 3,26 εκατ. στην ευρωζώνη και η αύξηση της ανεργίας ήταν γενική σε όλες τις χώρες χωρίς εξαίρεση.

Στο 9,5% η ανεργία στην ευρωζώνη | tovima.gr

Στα 23 εκατ. έφθασαν οι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιούλιο, εκ των οποίων πάνω από 15 εκατ. στην ευρωζώνη, καθώς συνεχίζεται η πορεία καταστροφής θέσεων εργασίας που ξεκίνησε από τις αρχές του 2008, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώνεις της Εurostat. Μόνο τον Ιούνιο, δηλαδή μέσα σε έναν μήνα, προστέθηκαν 225.000 άνεργοι στην Ευρώπη (167.000 στην ευρωζώνη), ενώ την τελευταία χρονιά προστέθηκαν πάνω από 5,1 εκατ. στην ΕΕ και 3,26 εκατ.

στην ευρωζώνη και η αύξηση της ανεργίας ήταν γενική σε όλες τις χώρες χωρίς εξαίρεση. Σε ποσοστό του ενεργού πληθυσμού η ανεργία έφθασε στο 9% στην ΕΕ και στο 9,5% στην ευρωζώνη, έναντι 8,9% και 9,4% τον Ιούνιο αντίστοιχα.

Η εκπρόσωπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες επεσήμανε πάντως ότι ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας έχει αρχίσει να κάμπτεται από το ανώτατο σημείο του τον Μάρτιο, όταν στην ΕΕ είχαν προστεθεί 626.000 άνεργοι. Ωστόσο η κυρία Τόρες αναγνώρισε ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται παρά «την οικονομική βελτίωση», πράγμα που απέδωσε στον «ετεροχρονισμό» ανάμεσα στην οικονομική βελτίωση και στην επίπτωσή της στην αγορά εργασίας. Αλλωστε εξήγησε ότι η κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη άρχισε να επιδεινώνεται σοβαρά στα τέλη του 2008, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το οποίο σημαίνει ότι τώρα «πρέπει να περιμένουμε» τη βελτίωση να γίνει αισθητή και στην αγορά εργασίας.

Ενα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίον «περνάει» στην αγορά εργασίας η «βελτίωση» της συγκυρίας δόθηκε χθες από τη Γερμανία, όπου η ανεργία, σύμφωνα με τη Εurostat, βρίσκεται στο 7,7% του ενεργού πληθυσμού. Σύμφωνα με τις μετρήσεις για την εποχικά διορθωμένη ανεργία (ο αριθμός που κυρίως συζητείται στη Γερμανία), που δημοσίευσε χθες το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, η ανεργία μειώθηκε κατά 1.000 άτομα τον Ιούλιο και είναι μάλιστα ο δεύτερος διαδοχικός μήνας που παρατηρείται μείωση. Ωστόσο, όπως επεσήμανε το Γραφείο, η μείωση αυτή οφείλεται κατά πολύ σε «στατιστικό εφέ» που πηγάζει από τον τρόπο καταγραφής των ανέργων. Χωρίς αυτή την επίπτωση, επισημαίνει το Γραφείο, οι άνεργοι θα ήταν κάπου 25.000 περισσότεροι. Και σε ακαθάριστους όρους, κάπου 9.000 περισσότεροι άνεργοι καταγράφηκαν τον Ιούλιο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στη Γερμανία στα 3,47 εκατ.

Α λλά υπάρχει κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε «πολύ ευχαριστημένη με αυτούς τους αριθμούς της αγοράς εργασίας», καθώς δείχνουν ότι «τη σταθεροποιήσαμε τη στιγμή που κανείς δεν έβλεπε την άκρη του τούνελ». Ωστόσο ο κύριος λόγος που ο αριθμός των ανέργων δεν έχει εκτιναχθεί αποδίδεται από το Γραφείο Στατιστικής στο «Κurzarbeit», δηλαδή στην ενθάρρυνση της μερικής απασχόλησης στην οποία προσέφυγαν μαζικά οι γερμανοί εργοδότες στο β΄ τρίμηνο. Από τα 1,43 εκατ. γερμανούς εργαζομένους που έχουν ενταχθεί σε τέτοιες μορφές απασχόλησης οι 300.000 προστέθηκαν από τον Μάρτιο, σύμφωνα με πηγές του Γραφείου.

Κάτι ανάλογο έδειξε και η πρόσφατη συζήτηση για την ανεργία στη Γαλλία, όπου οι άνεργοι τον Ιούλιο ξεπέρασαν 3,8 εκατ. ύστερα από μια ελαφρά μείωση τον Ιούνιο. Η υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «η επιδείνωση της αγοράς εργασίας δεν έχει τελειώσει και θα συνεχίσει ακόμη για μερικά τρίμηνα». Η κυριότερη μάλιστα επιδείνωση καταγράφηκε στις ηλικίες άνω των 50 ετών (+1,1% σε έναν μήνα) και ακολουθούν οι ηλικίες 25-50 ετών (+1,1%), ενώ στους νέους υπήρξε ακόμη και βελτίωση του ποσοστού – για δεύτερο μήνα. Η κίνηση αυτή, που δείχνει να πλήττονται τα πιο σταθερά τμήματα των εργαζομένων, επιβεβαιώνεται και από τη Εurostat: Ενώ πέρυσι τον Ιούλιο οι γυναίκες στην Ευρώπη ήταν άνεργες σε ποσοστό 7,4%, πολύ περισσότερο από τους άνδρες (6,6%), η ανεργία στη χρονιά που πέρασε έπληξε άνδρες και γυναίκες, αλλά τους πρώτους ακόμη πιο σκληρά, με αποτέλεσμα μάλιστα το ποσοστό ανεργίας των ανδρών (9,1%) να έχει ξεπεράσει ακόμη και των γυναικών (9,0%).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk