Ξεπούλημα σε Wall Street και Ευρώπη

Tα χθεσινά απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία από τον βιομηχανικό τομέα των ΗΠΑ δεν στάθηκαν αρκετά ώστε να φρενάρουν το νέο ξεπούλημα των μετοχών στη Wall Street και στην Ευρώπη. Αλλά το χρηματιστήριο της Σανγκάης στάθηκε στα πόδια του μετά τον προχθεσινό πανικό και έκλεισε με θετικό πρόσημο. Στη δίνη του κυκλώνα βρέθηκαν κυρίως οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα και κυρίως τoυ Αmerican Ιnternational Group, της Μetlife, της Μorgan Stanley και της Citigroup, με αποτέλεσμα και οι τρεις κύριοι αμερικανικοί δείκτες- ο Dow Jones, o Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq- να σημειώνουν μεγάλη πτώση γύρω στο 2% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών.

Tα χθεσινά απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία από τον βιομηχανικό τομέα των ΗΠΑ δεν στάθηκαν αρκετά ώστε να φρενάρουν το νέο ξεπούλημα των μετοχών στη Wall Street και στην Ευρώπη. Αλλά το χρηματιστήριο της Σανγκάης στάθηκε στα πόδια του μετά τον προχθεσινό πανικό και έκλεισε με θετικό πρόσημο. Στη δίνη του κυκλώνα βρέθηκαν κυρίως οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα και κυρίως τoυ Αmerican Ιnternational Group, της Μetlife, της Μorgan Stanley και της Citigroup, με αποτέλεσμα και οι τρεις κύριοι αμερικανικοί δείκτες- ο Dow Jones, o Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq- να σημειώνουν μεγάλη πτώση γύρω στο 2% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών. Παρόμοιου μεγέθους ήταν η πτώση και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη, το Παρίσι και η Αθήνα έκλεισαν με απώλειες κατά 1,82%, 2,51%, 1,92% και 1,75% αντίστοιχα.

Σε σύγχυση οι επενδυτές, σε σύγχυση και οι επενδυτικοί «γκουρού». Ο Πολ Τζόουνς, ο δισεκατομμυριούχος του Τudor Ιnvestment- ένα hedge fund από τα πλέον κερδοφόρα της θυελλώδους κρίσης-, κατηγορεί τους στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs και της Μorgan Stanley ότι έχουν κάνει λάθος ανακοινώνοντας την έναρξη ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Επισημαίνεται ότι ο κ. Τζόουνς και άλλοι συνάδελφοι κορυφαίων hedge funds, εκτιμώντας ότι η άνοδος της Wall Street δεν θα αντέξει διότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας εξαιτίας του πλήγματος που έχει υποστεί το οικογενειακό εισόδημα, έχασαν το πανίσχυρο ράλι των τελευταίων έξι μηνών, με αποτέλεσμα να σημειώνουν τώρα μεγάλες απώλειες. Στις αρχές Αυγούστου ο κ. Τζόουνς σε επιστολή που είχε στείλει στους πελάτες είχε αποκαλέσει τον καλπασμό των μετοχών ένα «ράλι της bear market». Αντίθετα η επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής της Goldman Sachs, η κυρία Αμπι Ζόζεφ Κοέν , είχε δηλώσει στις 17 Αυγούστου ότι «πιστεύει πως η ύφεση έχει τώρα λήξει».

Αλλά και χθεσινά τα στοιχεία από το οικονομικό μέτωπο των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν το σενάριο μιας σίγουρης ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για τον δείκτη ΙSΜ- μηνιαίος δείκτηςβαρόμετρο της αμερικανικής βιομηχανίας- έδειξαν ότι στο σύνολό του ο δείκτης έκανε άλμα στο 52,9 τον Αύγουστο από 48,9 τον Ιούλιο. Συνεχίστηκαν επίσης τα θετικά στοιχεία και από την αγορά κατοικίας.

Αλλοι πάλι αναλυτές έσπευσαν να αποδώσουν το χθεσινό ξεφόρτωμα των μετοχών στο ότι τα ισχυρά βιομηχανικά στοιχεία είχαν ήδη προεξοφληθεί και αρκετοί επενδυτές αποφάσισαν να πάρουν μέρος του χρήματος από τις αγορές εν όψει των κρίσιμων στοιχείων για την απασχόληση και την ανεργία τον Αύγουστο στις ΗΠΑ και του μακρού Σαββατοκύριακου που ακολουθεί, διότι οι αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές την προσεχή Δευτέρα λόγω της αργίας για την Ημέρα Εργασίας.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk