Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Παροδικά και μόνο στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης δέχθηκε η εγχώρια αγορά την αρνητική επίδραση των ευρωπαϊκών. Μετά το μεσημέρι ανέπτυξε αυτόνομη ανοδική πορεία η οποία και δικαιώθηκε στο τέλος από την ανάκαμψη των δεικτών της Γουόλ Στριτ αρχικά, καθώς στη συνέχεια το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε σε όλες τις διεθνείς αγορές. Δεδομένου όμως ότι η εγχώρια ανάκαμψη προήλθε αποκλειστικά από τις τράπεζες, η γενικότερη εικόνα στην αγορά ήταν αρνητική τόσο σε επίπεδο δεικτών όσο και σε αριθμό μετοχών, η πλειονότητα των οποίων δεν επωφελήθηκε της ανόδου.

Παροδικά και μόνο στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης δέχθηκε η εγχώρια αγορά την αρνητική επίδραση των ευρωπαϊκών. Μετά το μεσημέρι ανέπτυξε αυτόνομη ανοδική πορεία η οποία και δικαιώθηκε στο τέλος από την ανάκαμψη των δεικτών της Γουόλ Στριτ αρχικά, καθώς στη συνέχεια το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε σε όλες τις διεθνείς αγορές.

Δεδομένου όμως ότι η εγχώρια ανάκαμψη προήλθε αποκλειστικά από τις τράπεζες, η γενικότερη εικόνα στην αγορά ήταν αρνητική τόσο σε επίπεδο δεικτών όσο και σε αριθμό μετοχών, η πλειονότητα των οποίων δεν επωφελήθηκε της ανόδου. Παράλληλα η παρατεταμένη αδυναμία των ευρωπαϊκών δεικτών υποχρέωσε σε αμυντικές κινήσεις όσους επενδυτές κινήθηκαν έξω από τον κλάδο των τραπεζών.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε το αρχικά υψηλό και το χαμηλό της ημέρας μέσα στο πρώτο ημίωρο, δεδομένου ότι ενώ άνοιξε ανοδικά στις 2.502 μονάδες πιέστηκε σχεδόν αμέσως στο χαμηλό των 2.442 μονάδων με απώλειες της τάξεως του 1%. Σε θετικό έδαφος πέρασε μετά το μεσημέρι, και αφού ωθήθηκε ως το τοπικό υψηλό των 2.490 μονάδων, στη συνέχεια απώλεσε το σύνολο των κερδών του. Μόλις στο τελευταίο εικοσάλεπτο και αφού επιβεβαιώθηκε η επάνοδος των δεικτών της Νέας Υόρκης σε θετική τροχιά με ταυτόχρονη εξασθένηση των πιέσεων στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης ανέκαμψε σχεδόν κατακόρυφα και βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα του στις δημοπρασίες ωθήθηκε στο υψηλό των 2.509,52 μονάδων, όπου και έκλεισε με σημαντικά για τα διεθνή δεδομένα της ημέρας κέρδη, καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,75%.

Στη βέλτιστη επίδοσή του ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο πρωταγωνιστής κλάδος των τραπεζών που ενισχύθηκε κατά 3,31% καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των προχθεσινών απωλειών του (-4,40%).

Στο υψηλό της ημέρας τερμάτισε και ο δείκτης FΤSΕ20 ανεβάζοντας τα κέρδη του στο 2,37%, ενώ το θετικό πρόσημο (+0,32%) του δείκτη FΤSΕ40 δεν αντιπροσωπεύει την πορεία του μέσα στη συνεδρίαση, η οποία ήταν σταθερά αρνητική, πλην της έναρξης και της λήξης. Σε θετικό έδαφος επιχείρησε να περάσει στο τέλος και ο δείκτης FΤSΕ80, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς έκλεισε κατά 0,28% χαμηλότερα.

Σε αμιγή συγκρίσιμα μεγέθη, ο τζίρος της αγοράς μειώθηκε κατά 20% περίπου σε σχέση με προχθές και διαμορφώθηκε στα 186,3 εκατ. ευρώ. Επίσης διακινήθηκαν επιπλέον 8,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, αλλά αξίζει να αναφερθεί ότι τα 4/5 και πλέον του τζίρου διοχετεύθηκαν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Ανεξάρτητα από τη σχετικά ισχυρή ανάκαμψη του δείκτη, οι καθοδικές μετοχές διατήρησαν το προβάδισμα για πέμπτη στη σειρά συνεδρίαση και η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 91 ανοδικές, 115 πτωτικές και 113 αμετάβλητες μετοχές.

Μετοχές
* Αlpha Βank: Η μετοχή αντέδρασε δύο φορές από το χαμηλό των 11,24 ευρώ και ακολουθώντας πλαγιοανοδική πορεία κλιμάκωσε την άνοδό της ως τα 12,11 ευρώ προτού κλείσει στα 12,02 ευρώ ενισχυμένη σε ποσοστό 4,07%.

* ΕFG Εurobank: Στο μέγιστο της απόδοσής της και στο υψηλό των 10,18 ευρώ τερμάτισε η μετοχή με κέρδη 4,09%, που την έφεραν στη δεύτερη θέση σε άνοδο, μετά τον Τιτάνα, μεταξύ των blue chips.

* Μarfin ΡΒ: Στο υψηλό της ημέρας, στα 2,45 ευρώ, και με άνοδο 2,94% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή, αφού αντέδρασε από το χαμηλό των 2,35 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk