Ενεση ρευστότητας ζητεί επειγόντως ο Τουρισμός

Μέτρα για την πρόσθετη στήριξη του Τουρισμού, με έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις για τον συντονισμό των δράσεων, κατέθεσαν χθες οι εκπρόσωποι του τουρισμού στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Η συνάντηση των προεδρείων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) που έγινε για πρώτη φορά εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας κ.

Μέτρα για την πρόσθετη στήριξη του Τουρισμού, με έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις για τον συντονισμό των δράσεων, κατέθεσαν χθες οι εκπρόσωποι του τουρισμού στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.

Η συνάντηση των προεδρείων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) που έγινε για πρώτη φορά εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, Απασχόλησης κυρίας Φάνης ΠάλληΠετραλιά και Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μαρκόπουλου, διήρκεσε μιάμιση ώρα, γεγονός που φανερώνει την αντίληψη της κυβέρνησης για τη σημασία του τομέα στην εθνική οικονομία.

Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο που τα τουριστικά έσοδα παρουσιάζουν μείωση 14,7% για το πρώτο εξάμηνο του έτους, με απώλειες που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ σε σχέση με την περυσινή χρονιά και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να καταγράφουν απώλειες 1,5 δισ. ευρώ στον κύκλο εργασιών και ζημιές τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

Την ανάληψη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου για τον Τουρισμό από πρόσωπο ή όργανο ευθέως κατευθυνόμενο και ελεγχόμενο από τον Πρωθυπουργό ζήτησαν ο πρόεδρος και ο α΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, κκ. Ν. Αγγελόπουλος και Αν. Ανδρεάδης, σημειώνοντας επίσης την ανάγκη θεσμοθέτησης εξωκοινοβουλευτικού υφυπουργού ή γενικού γραμματέα Τουρισμού πενταετούς θητείας, με παράλληλη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης.

Το ΞΕΕ προτείνει τη θεσμοθέτηση της θέσης του γενικού γραμματέα- προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) ως υπερκομματικής με πενταετή θητεία.

Στα μέτρα στήριξης κοινή προτεραιότητα των φορέων είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με την ενεργοποίηση της εγγυοδοσίας του Δημοσίου προς τις τράπεζες για χορήγηση δανείων και η επέκταση της αναστολής καταβολής της εισφοράς του Ν. 128/75, καθώς και η επιδότηση της εργασίας για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Επίσης, τονίζεται η ανάγκη άρσης του «καμποτάζ» στην κρουαζιέρα και η στήριξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά την προβολή στις ξένες αγορές, ο ΣΕΤΕ προτείνει τη μετεξέλιξη του ΕΟΤ στο μοντέλο των «Μaison de la France» και «Visit Βritain» και για την τόνωση της τουριστικής ζήτησης επισημαίνει τη μείωση του «σπατόσημου» στα περιφερειακά αεροδρόμια, την προσέλκυση νέων ή/και περισσότερων αεροπορικών εταιρειών και την ενίσχυση των αερομεταφορών με επιδότηση αεροπορικών συνδέσεων.

Στη δέσμη των 12 μέτρων που κατέθεσε ΞΕΕ ζητεί επίσης τη θεσμοθέτηση των πηγών και του τρόπου καθορισμού του ύψους των κονδυλίων που διατίθενται κάθε χρόνο για το μάρκετινγκ του τουρισμού, αλλά και τη διετή τουλάχιστον αναστολή των κινήτρων του Αναπτυξιακού Νόμου για τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών κλινών για όλους τους τουριστικά αναπτυγμένους προορισμούς της χώρας.

Επίσης, ζητείται άμεσα ο περιορισμός του κόστους της γραφειοκρατίας, η εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης κρίσεων και η οριστικοποίηση- εξειδίκευση των αξόνων του ΕΣΠΑ για τον Τουρισμό, ενώ προτείνεται η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας σε ποσοστό 50% με προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό που κατά το 2009 και 2010 έχουν μειωμένη απασχόληση.

Επιδότηση ενοικίου σε 111.000 οικογένειες
«Τρέχει» το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου από τον ΟΕΚ και σύντομα θα ενταχθούν σ΄ αυτό 3.000 δικαιούχοι για τους οποίους υπήρξε ένα πρόβλημα με ορισμένα δικαιολογητικά. Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά επισκέφθηκε χθες τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο κ. Θ. Στάμου (φωτογραφία).

Οπως δήλωσε, «η επιδότηση ενοικίου για το 2009 είναι ένα πρόγραμμα του οργανισμού που δίνει πραγματική ανακούφιση σε εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, ως 12.000 ευρώ τον χρόνο, νιόπαντρα ζευγάρια και συνταξιούχους. Το πρόγραμμα του 2008 έδωσε 200 εκατ. ευρώ σε 111.000 πολίτες για την επιδότηση του ενοικίου. Για τη νέα χρονιά το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 6 Ιουλίου. Ως αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν 44.000 αιτήσεις και προβλέπεται ότι θα δοθούν από τον οργανισμό 250 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά δίδονται εφάπαξ».

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk