Διαχωρίζουν ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ

Υπό τη σκιά της έντονης εκλογολογίας, το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει να εξαγγέλλει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πλέον είναι άγνωστο πότε θα εφαρμοστούν. Χθες, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε την απόσχιση του ΔΕΣΦΑ (πρόκειται για τον Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου) από τη μητρική του ΔΕΠΑ, στην οποία ανήκει κατά 100% σήμερα, με νόμο πάντως που ψηφίστηκε προ τριετίας από τη σημερινή κυβέρνηση. Δόθηκε επίσης η διαβεβαίωση από το οικονομικό επιτελείο ότι ο ΔΕΣΦΑ (που …

Διαχωρίζουν ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ | tovima.gr

Υπό τη σκιά της έντονης εκλογολογίας, το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει να εξαγγέλλει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πλέον είναι άγνωστο πότε θα εφαρμοστούν. Χθες, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε την απόσχιση του ΔΕΣΦΑ (πρόκειται για τον Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου) από τη μητρική του ΔΕΠΑ, στην οποία ανήκει κατά 100% σήμερα, με νόμο πάντως που ψηφίστηκε προ τριετίας από τη σημερινή κυβέρνηση.

Δόθηκε επίσης η διαβεβαίωση από το οικονομικό επιτελείο ότι ο ΔΕΣΦΑ (που είναι ιδιοκτήτης όλων των υποδομών φυσικού αερίου, από τους αγωγούς ως τη Ρεβυθούσα) θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο σε ποσοστό τουλάχιστον 51%, με πιθανότερο σενάριο τη μελλοντική εισαγωγή των μετοχών του στο Χρηματιστήριο.

Οσον αφορά τη ΔΕΠΑ, παραμένει άγνωστο το αντίτιμο που θα λάβει ως εταιρεία για την απώλεια της θυγατρικής της, η οποία της προσθέτει σημαντική υπεραξία. Θεωρείται όμως σχετικά δύσκολο να πληρώσει κάποιος ξένος στρατηγικός επενδυτής πολλά χρήματα για να εξαγοράσει τη ΔΕΠΑ χωρίς τον ΔΕΣΦΑ, παρά τη σημαντική κερδοφορία που εμφανίζει η εταιρεία την τελευταία διετία.

Μετά την αποφασισθείσα απόσχιση, όπως διευκρίνιζαν χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας προς «Το Βήμα», το Δημόσιο θα κατέχει 65% τόσο στη ΔΕΠΑ όσο και στον ΔΕΣΦΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια θα κατέχουν από 35% σε κάθε μία από τις δύο εταιρείες, ενώ ούτως ή άλλως το Δημόσιο θα διατηρήσει 51% στον ΔΕΣΦΑ και μελλοντικά.

Οσο για τα «πολυπόθητα» έσοδα του Δημοσίου θα εξασφαλιστούν- και μάλιστα σύντομα- με τη μέθοδο της λεγόμενης μόχλευσης (είχε εφαρμοστεί παλαιότερα και από κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ σε μεγάλες κερδοφόρες ΔΕΚΟ για να αντλήσει έσοδα το Δημόσιο), δηλαδή με τη μείωση του κεφαλαίου της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ και την ισόποση επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου στο ελληνικό Δημόσιο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου και με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και της υπουργού Απασχόλησης κυρίας Φάνης ΠάλληΠετραλιά , εκτός από την απόσχιση του ΔΕΣΦΑ, αποφασίστηκε να εξεταστούν μελλοντικά οι μέθοδοι που παρουσιάστηκαν από τους συμβούλους για την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στις δύο εταιρείες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk