«Μια δόση αρκεί» για τα κινεζικά εμβόλια κατά της νέας γρίπης

Σε μία μόνο δόση αρκεί να χορηγούνται δύο εμβόλια κατά της νέα γρίπης που αναπτύχθηκαν από φαρμακοβιομηχανίες της Κίνας και αναμένεται να λάβουν έγκριση τις προσεχείς ημέρες. Στο μεταξύ, αμερικανική έρευνα δείχνει ότι ο Η1Ν1 δεν συνδυάζεται εύκολα με τον ιό της εποχικής γρίπης.

«Μια δόση αρκεί» για τα κινεζικά εμβόλια κατά της νέας γρίπης | tovima.gr

Σε μία μόνο δόση αρκεί να χορηγούνται δύο εμβόλια κατά της νέα γρίπης που αναπτύχθηκαν από φαρμακοβιομηχανίες της Κίνας και αναμένεται να εγκριθούν τις προσεχείς ημέρες από την Κρατική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου έδειξε ότι η γρίπη των χοίρων Η1Ν1 είναι μεν πιο μεταδοτική από την εποχική γρίπη, δεν είναι όμως πιθανό να συνδυαστεί με άλλους ιούς γρίπης και να δημιουργήσει πιο επικίνδυνες μορφές της ασθένειας.

Εμβόλια μιας δόσης

Η εξέλιξη που ανακοινώθηκε στο Πεκίνο είναι ενθαρρυντική, δεδομένου ότι πολλοί ειδικοί προέβλεπαν ότι ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη θα πρέπει να γίνεται σε δύο δόσεις.

Περίπου 40 ειδικοί συμμετείχαν στις επιτροπές που αξιολόγησαν τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για τα εμβόλια των εταιρειών Sinovac Biotech και Hualan Biological Engineering. Περισσότερα από 3.000 άτομα 3 έως 60 ετών συμμετείχαν στις δοκιμές που ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο.

Η απόφαση για την έγκρισή τους αναμένεται εντός της εβδομάδας, ενώ οι επιτροπές αξιολόγησης εξετάζουν τα στοιχεία για τέσσερα ακόμα εμβόλια.

Η Sinovac Biotech ανακοίνωσε ότι έχει τη δυνατότητα να παράγει 30 εκατομμύρια δόσεις το χρόνο, ενώ η Hualan Biological Engineering 160 εκατομμύρια δόσεις.

Όσον αφορά τα εμβόλια που αναπτύσσονται από δυτικές φαρμακοβιομηχανίες, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αναμένονται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μικρό το ενδεχόμενο ανασυνδυασμού

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ που πραγματοποιήθηκε σε νυφίστες επιβεβαιώνει ότι ο Η1Ν1 είναι πιο μεταδοτικός από άλλους υπότυπους γρίπης, ωστόσο είναι απίθανο να συνδυαστεί με άλλους ιούς και να δημιουργήσει πιο παθογόνες ποικιλίες.

Τα πειραματόζωα εκτέθηκαν ταυτόχρονα στον Η1Ν1 και σε ιούς της εποχικής γρίπης. Η γρίπη των χοίρων μόλυνε περισσότερα ζώα, αν και ορισμένα νόσησαν και με τα δύο είδη γρίπης ταυτόχρονα και παρουσίασαν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Οι ερευνητές δεν εντόπισαν ενδείξεις ανταλλαγής γονιδίων ανάμεσα σε διαφορετικούς ιούς.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η νέα γρίπη παρουσιάζει ξεκάθαρο «βιολογικό πλεονέκτημα» έναντι της εποχικής γρίπης και είναι πλέον η κυρίαρχη μορφή της ασθένειας σε όλο τον κόσμο, όπως ήδη υποψιάζονταν οι επιστήμονες.

Παρόλα αυτά, η ταυτόχρονη μόλυνση από τον Η1Ν1 και άλλους υπότυπους γρίπης μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση των ασθενών, γι’ αυτό και οι ερευνητές ζητούν να γίνει εμβολιασμός και για τις δύο μορφές της ασθένειας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο PLoS Currents: Influenza, ένα δικτυακό τόπο που δημιούργησε η αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη Επιστήμης για να διευκολύνει την ανταλλαγή της επιστημονικής πληροφορίας για τη νέα γρίπη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk