Εχθρική, απάτητη όαση

Στο Ανταρκτικό Οροπέδιο το πιο ψυχρό, ξηρό και ήσυχο μέρος στη Γη

Μια περιοχή στην οποία δεν έχει πατήσει ποτέ ανθρώπινο πόδι, είναι η ψυχρότερη, ξηρότερη και πιο απάνεμη περιοχή του πλανήτη, ανακοίνωσαν ερευνητές που αναζήτησαν την καλύτερη τοποθεσία για την εγκατάσταση τηλεσκοπίων.

Μια περιοχή του Ανταρκτικού Οροπέδιου, στην οποία δεν έχει πατήσει ποτέ ανθρώπινο πόδι, είναι η ψυχρότερη, ξηρότερη και πιο απάνεμη περιοχή του πλανήτη, ανακοίνωσαν ερευνητές που αναζήτησαν την καλύτερη τοποθεσία για την εγκατάσταση τηλεσκοπίων.

Η «Κορυφογραμμή Α», όπως είναι γνωστή η τοποθεσία, βρίσκεται σε υψόμετρο 4.053 μέτρων και απέχει περίπου 145 χιλιόμετρα από ένα διεθνές ρομποτικό παρατηρητήριο που λειτουργεί στον Θόλο Α, το υψηλότερο σημείο του Ανταρκτικού Οροπέδιου.

Η μέση θερμοκρασία στη διάρκεια του χειμώνα δεν ξεπερνά τους -70 βαθμούς Κελσίου και ο αέρας δεν περιέχει σχεδόν καθόλου υγρασία, αναφέρουν οι Αμερικανοί και Αυστραλοί ερευνητές στο Publications of the Astronomical Society.

Στην Κορυφογραμμή Α επικρατεί επίσης αιώνια άπνοια και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου οι ατμοσφαιρικές αναταράξεις που θα έκαναν την εικόνα των άστρων να «τρεμοπαίζει» όπως σε άλλες περιοχές.

«Είναι τόσο ήσυχα ώστε δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου άνεμος ή μετεωρολογικά φαινόμενα» σχολιάζει στο LiveScience.com ο Ουίλ Σάντερς του Αγγλο-Αστραλιανού Παρατηρητηρίου, επικεφαλής της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα δεν ταξίδεψε στην περιοχή, αλλά βασίστηκε σε δεδομένα από δορυφόρους, επίγειους σταθμούς και υπολογιστικά μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος.

«Οι αστρονομικές εικόνες από την Κορυφογραμμή Α θα ήταν τουλάχιστον τρεις φορές πιο ευκρινείς σε σχέση με τις καλύτερες τοποθεσίες που χρησιμοποιούν σήμερα οι αστρονόμοι» εξηγεί ο Σάντερς.

«Ο ουρανός εκεί είναι τόσο σκοτεινός και ξηρός που ένα τηλεσκόπιο μέτριου μεγέθους θα ήταν εξίσου ισχυρό όσο τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια οπουδήποτε αλλού στη Γη» εκτίμησε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk