Η περιουσία της οικογένειας είναι μυθική, 8 δισ. ευρώ. Φτάνει και περισσεύει για δύο κόρες. Αυτό που τις ενδιαφέρει είναι το κύρος, η επιρροή, η εξουσία- ίσως γιατί μοιάζουν στον πατέρα τους, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο ιταλός πρωθυπουργόςπρέπει τώρα να τα βγάλει πέρα με άλλες δύο γυναίκες, τη Μαρίνα και την Μπάρμπαρα , παιδιά του από διαφορετικούς γάμους. Διεκδικούν, η καθεμία για τον εαυτό της, τον έλεγχο του μεγαλύτερου και πιο ιστορικού εκδοτικού οίκου της Ιταλίας, του Μondadori.

Ποια θα τον κληρονομήσει; Η 44χρονη Μαρίνα, πρωτότοκη, από τον γάμο του Καβαλιέρε με την Κάρλα Ντάλ΄Ολιο, είναι ήδη εδώ και έξι χρόνια πρόεδρος του Μοndadori. Από τότε που ενηλικιώθηκε, η 24χρονη Μπάρμπαρα, πρώτο παιδί από τον γάμο με τη Βερόνικα Λάριο, καιροφυλακτεί. Λέει δημοσίως ότι θέλει στα δικά της χέρια αυτή την επιχείρηση και ότι ο πατέρας της τής έχει υποσχεθεί πως θα την αναλάβει μόλις διαπιστώσει ότι είναι έτοιμη.

«Αλλά η Μπάρμπαρα έκανε ένα μεγάλο λάθος, όταν μίλησε στο “Vanity Fair” για τις γυναίκες του Σίλβιο. Η συνέντευξη εξαγρίωσε τον Μπερλουσκόνι. Τον πίκρανε πολύ, γιατί πιστεύει ότι η οικογένεια είναι και πρέπει να μείνει ενωμένη» είπε μια οικογενειακή φίλη. ? Εξαλλος ο πατέρας
Η ατίθαση Μπάρμπαρα φέρεται να έχει πέσει σε δυσμένεια επειδή πήρε θέση για το σκάνδαλο με τις στάρλετ και τις συνοδούς πολυτελείας που σύχναζαν στα πάρτι του πατέρα της.

«Ενας πολιτικός δεν πρέπει να διαχωρίζει την ιδιωτική από τη δημόσια ζωή του» είπε. Πολλοί πιστεύουν ότι ακολουθεί οδηγίες της μητέρας της, η οποία θέλει να μοιραστεί η περιουσία εξίσου και στα πέντε παιδιά του Μπερλουσκόνι πριν από το διαζύγιό της.

Ο Καβαλιέρε έγινε έξαλλος όταν διάβασε τη συνέντευξη. Σύμφωνα με τη «Repubblica» φώναξε: «Τι λύσσα! Μου θυμίζει τη μητέρα της». ? Η φυσική διάδοχος
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο κόρες έχουν παγώσει, γράφει η ιταλική εφημερίδα. Είναι πλέον τυπικές. Η Μπάρμπαρα φρόντισε να επισκεφθεί τον πατέρα της στη Σαρδηνία μετά τις επίμαχες δηλώσεις, αλλά η Μαρίνα προτίμησε να κάνει διακοπές μακριά, με τη θαλαμηγό της.

Είκοσι χρόνια μεγαλύτερη από την Μπάρμπαρα, έχει εδραιώσει προ πολλού τη θέση της και θεωρείται φυσική διάδοχος του Μπερλουσκόνι στις επιχειρήσεις.

Επισκιάζει τον μικρότερο φυσικό αδελφό της, τον 40χρονο Πιερσίλβιο , ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Μediaset. Τα μικρότερα αδέλφια της Μπάρμπαρα, η 22χρονη Ελεονόρα και ο 20χρονος Λουίτζι , δεν έχουν δείξει προς το παρόν ενδιαφέρον για τις δουλειές του πατέρα τους.

Ως αντιπρόεδρος της Fininvest, η Μαρίνα ανέλαβε τα ηνία του Μondadori το 2003, μετά τον θάνατο του Λεονάρντο Μονταντόρι, εγγονού του ιδρυτή του οίκου με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιταλική διανόηση. Δεσμεύθηκε από την αρχή να σεβαστεί την παράδοση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας του Μondadori.

Εξακολουθεί να επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη Fininvest. Με τον οικογενειακό όμιλο ασχολείται από το 1990, όταν με την ενθάρρυνση του πατέρα της άρχισε να εργάζεται ως μαθητευόμενη σε διάφορα τμήματά του. Στο διοικητικό συμβούλιο μπήκε το 1994.

Τις σπουδές της δεν τις ολοκλήρωσε ποτέ.

Η απόφαση του Μπερλουσκόνι να ασχοληθεί για πρώτη φορά με την πολιτική- το 1994- επιτάχυνε τη δραστηριοποίησή της στον όμιλο. Το 1996 η Μαρίνα εισηγήθηκε την πώληση κάποιων τμημάτων που έκρινε ότι δεν είχαν να προσφέρουν πολλά. Ετσι η Fininvest πούλησε την αλυσίδα καταστημάτων Standa και την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Εdilnord.

Οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν πολύ επιτυχημένες. Ηταν η αρχή για την αλλαγή προσανατολισμού του ομίλου προς τομείς που σχετίζονται με την επικοινωνία, και κυρίως με την τηλεόραση.

Σήμερα η Μαρίνα Μπερλουσκόνι έχει κερδίσει την αναγνώριση του πατέρα της, ο οποίος την εμπιστεύεται απόλυτα. Διοικεί χιλιάδες εργαζομένους και έχει την ευθύνη ενός ομίλου με κύκλο εργασιών 4 δισ. ευρώ. Βρίσκει όμως χρόνο και για την οικογενειακή της ζωή. Εχει δύο παιδιά από τον σύζυγό της Μαουρίτσιο Βάναντια, ο οποίος υπήρξε πρώτος χορευτής στο μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου.

? Προφίλ διανοουμένης
Η Μπάρμπαρα έχει επίσης δύο μικρά παιδιά, από τον τραπεζίτη Τζιόρτζιο Βαλαγκούτσα, ο οποίος εργάζεται στο Λονδίνο.

Η ίδια μένει στο Μιλάνο, και τον βλέπει τα Σαββατοκύριακα. Με τα ανέμελα ξανθά μαλλιά και τον αέρα σταρ του σινεμά, χτίζει τώρα το προφίλ μιας διανοουμένης, εξ ου και το μεγάλο ενδιαφέρον για τον Μondadori. Συχνάζει στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι και λαμβάνει μέρος σε συζητήσεις με θέματα όπως «Ο ρόλος της επιχειρηματικής ηθικής στα οικονομικά συστήματα και στη διαχείριση των επιχειρήσεων» .

«Ηθική; Μπερλουσκόνι;» διερωτώνται οι «Τimes» του Λονδίνου. «Οταν η κόρη ενός άνδρα που έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά μιλάει για “ηθικές αρχές” στις ιταλικές επιχειρήσεις, είναι κάπως προκλητικό. Ο ιταλικός Τύπος δείχνει να συμφωνεί. Μια αριστερή εφημερίδα σχολίασε ότι σε μια εποχή όπου η Αριστερά είναι ατελέσφορη “η πραγματική αντιπολίτευση στον Μπερλουσκόνι προέρχεται μέσα από το ίδιο του το σπίτι”» γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Το ζήτημα της σύγκρουσης των συμφερόντων χρειάζεται άμεση διευθέτηση σε αυτή τη χώρα, κανόνες για σωστή συμπεριφορά που θα εφαρμόζονται και θα τηρούνται» απάντησε η κόρη του ιταλού μεγιστάνα. «Η επιστροφή στην ηθική είναι η καλύτερη απάντηση για την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση… Είναι αλήθεια ότι είμαι η κόρη του Μπερλουσκόνι, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να είμαι ένα ανεξάρτητο άτομο με δικές μου απόψεις. Το όνομα Μπερλουσκόνι προκαλεί κάποια αμηχανία. Δεν μπορώ να απαρνηθώ τις οικογενειακές ρίζες, αλλά χαράζω τον δικό μου δρόμο».

? Δημόσιο «ευχαριστώ»
Η Μπάρμπαρα είναι το πρώτο από τα παιδιά της Βερόνικα Λάριο που μπήκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Fininvest, από την ηλικία των 19 ετών. Λέει ότι είναι πολύ ανεξάρτητη, μια αρετή την οποία θαυμάζει και ο πατέρας της.

«Οταν άρχισα να κάνω δημόσιες δηλώσεις για τη σύγκρουση συμφερόντων, ο πατέρας μου με επαίνεσε:“Μπάρμπαρα, όσα είπες είναι αλήθεια, είμαι υπερήφανος για σένα”μου είπε. Αν είσαι παιδί πρωθυπουργού ή προέδρου, πρέπει να δείχνεις ότι βρίσκεστε πολύ κοντά, ενωμένοι. Αλλά αυτό είναι σουρεαλιστικό- ένα είδος βιτρίνας. Δεν μπορώ να το κάνω και κανένας δεν μου το ζήτησε. Αισθάνομαι ελεύθερη να λέω αυτά που πιστεύω» είπε.

Οι «Τimes» του Λονδίνου τη ρώτησαν για τη φιλοδοξία της να ασχοληθεί με τη διοίκηση του Μondadori. Αυτό δεν είναι σύγκρουση συμφερόντων; «Οχι,η εταιρεία έχει μεγάλο βαθμό αυτονομίας, παρ΄ όλο που η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στον πατέρα μου. Είμαι υπερήφανη που είμαι μια Μπερλουσκόνι. Ευχαριστώ τον πατέρα μου για όλα όσα έχει κάνει για εμένα» απάντησε η Μπάρμπαρα.