ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ «Λύτρωση» για τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο ήταν η απόφαση της εισαγγελέως του Μονάχου Χίλντεγκαρντ Μπόιμλερ-Χεσλ. Η εισαγγελική λειτουργός αποφάσισε – όπως ακριβώς επιδίωκε και ο ίδιος – την παραπομπή του σε δίκη με την κατηγορία της δωροδοκίας ελληνικών κομμάτων την περίοδο 2004-2007. Η εισαγγελέας προτείνει στο δικαστήριο την επιβολή ποινής ενός έτους φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο ύψους 750.000 ευρώ. Τυχόν καταδίκη, που θεωρείται σχεδόν βέβαιη, θα απέφερε στον κ. Χριστοφοράκο δύο οφέλη: πρώτον, να μη διωχθεί στην Ελλάδα για ένα αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε ήδη στη Γερμανία και, δεύτερον, να μην παραδοθεί στην Ελλάδα όσο διαρκεί η διαδικασία επιβολής και εκτέλεσης της ποινής.

Το «τρελό» της υπόθεσης είναι ότι οι δικηγόροι του κ. Χριστοφοράκου κατέθεσαν ήδη προσφυγή κατά της απόφασης της εισαγγελέως. Σχιζοφρένεια; Κάθε άλλο. « Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν δύο πράγματα » λέει γνωστός νομικός. « Πρώτον,να σώσουν,τυπικά τουλάχιστον, την τιμή του πελάτη τους,ο οποίος δεν αποδέχεται τον όρο δωροδοκία, αλλά μιλάει για “οικονομική ενίσχυση” των κομμάτων. Και δεύτερον,να εξαντλήσουν τα χρονικά όρια της δικαστικής διαδικασίας, που αγγίζουν το ένα έτος.Στο τέλος, θα μπορεί να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της καταδίκης και ταυτόχρονα να ισχυρίζεταιότι είναι αθώος ». Η κυρία Μπόιμλερ-Χεσλ στήριξε την απόφασή της στην ομολογία του κ. Χριστοφοράκου, ότι διέθετε το 2% του τζίρου της Siemens Ηellas, για την «καλ λιέργεια του πολιτικού τοπίου» άφησε όμως εκτός κατηγορητηρίου την πολυθρύλητη σύμβαση για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι. Και αυτό, όπως γράφει στο σκεπτικό της, πρώτον, επειδή η σύμβαση υπεγράφη από κοινοπραξία με επικεφαλής τον αμερικανικό όμιλο SΑΙC, δεύτερον, επειδή η Siemens συμμετείχε στην κοινοπραξία ως απλός υπεργολάβος και, τρίτον, επειδή η Siemens εκπροσωπούνταν από τη μητρική εταιρεία του Μονάχου. Ετσι ο Χριστοφοράκος, προσθέτει (και σε αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη της ελληνικής Εισαγγελίας), δεν μπορούσε εξ αντικειμένου να εμπλέκεται σε αυτήν.

Η «λύτρωση» θα ήταν πλήρης αν ο κ. Χριστοφοράκος εξασφάλιζε τελεσίδικα τη μη παράδοσή του στην Ελλάδα. Εδώ τα πράγματα όμως είναι πιο δύσκολα. Η απόφαση του Εφετείου του Μονάχου, που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα εις βάρος του. « Το Εφετείο βρίσκεται στον ίδιο όροφο με τη Γενική Εισαγγελία στο δικαστήριο του Μονάχου, δικαστές και εισαγγελείς συμμετέχουν στη συμπαιγνία » λέει ο συνήγορος του Μ. Χριστοφοράκου κ. Στέφαν Κουρσάβε, ο οποίος προεξοφλεί επίσης την απόφαση παράδοσης. Το αμέσως επόμενο βήμα του, προσθέτει, θα είναι η προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης. « Εκεί θα μπει τέρμα στην πλεκτάνη » λέει. « Και θα αποδειχθεί ξεκάθαραότι ο πελάτης μου είναι θύμα μιας ελληνικής Εισαγγελίας, που ταιριάζει περισσότερο σε μια Μπανανίαπαρά σε ένα κράτος δικαίου ». Με τα νέα δεδομένα, η παράδοση μετατίθεται πάντως κατά αρκετούς μήνες. Και αυτό φτάνει, προφανώς, ως «λύτρωση» στον Μιχάλη Χριστοφοράκο.