Σειρά στοιχείων για τον άγνωστο «αρχηγό» της απαγωγής Παναγόπουλου, για τη διακίνηση των χρημάτων από τα λύτρα, για τον «ύποπτο» ρόλο ενός χρηματιστή, καθώς και για υποθέσεις παράνομου στοιχήματος με τον επίδοξο αγοραστή της ομάδας του Παναιτωλικού περιέχονται στα εννέα νέα CD που απέστειλε προ μερικών ημερών η ΕΛ.ΑΣ. στις δικαστικές αρχές. Οι ψηφιακοί δίσκοι περιέχουν την καταγραφή 22.219(!) τηλεφωνικών συνομιλιών των εμπλεκομένων που δεν είχαν παρουσιασθεί έως σήμερα από τις διωκτικές αρχές.

Από την ανάλυση του περιεχομένου αυτών των συνομιλιών που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» προκύπτει ότι η Αστυνομία παρακολουθούσε μέσω ΕΥΠ τις τηλεφωνικές συνομιλίες των απαγωγέων του Περικλή Παναγόπουλου σχεδόν από τότε που αφέθηκε ελεύθερος ο 74χρονος εφοπλιστής. Παραμένει όμως άγνωστο γιατί καθυστέρησε να προχωρήσει σε συλλήψεις και τι ακριβώς συνέβαινε στο παρασκήνιο της υπόθεσης. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ακόμη το ότι μεγάλο μέρος- περίπου 8.000- των τηλεφωνικών συνομιλιών που υπεκλάπησαν και περιέχονται στα εννέα CD αφορά τις δραστηριότητες και τις συνομιλίες ενός 38χρονου χρηματιστή που σε ορισμένες από αυτές εμφανίζεται και ως μέλος του Σώματος Ορκωτών Λογιστών!

Τα εννέα CD εστάλησαν προ μερικών ημερών από τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής στην 25η τακτική ανακρίτρια κυρία Χαρίκλεια Ηλιοπούλου που χειρίζεται την υπόθεση απαγωγής του κ. Παναγόπουλου και της δράσης της συμμορίας Βλαστού. Φέρουν αρίθμηση από το 83 έως και το 91 και θεωρούνται η συνέχεια των 82 CD με τις τηλεφωνικές υποκλοπές που είχαν ήδη σταλεί στις δικαστικές αρχές και περιείχαν τις συνομιλίες των ποινικών Π. Βλαστού, Δ. Σκαφτούρου και άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ενώ το μέχρι στιγμής γνωστό ακουστικό υλικό της υπόθεσης ήταν περίπου 4.000

συνομιλίες, οι εννέα ψηφιακοί δίσκοι που εστάλησαν προ μερικών ημερών περιέχουν σχεδόν εξαπλάσιο αριθμό συνομιλιών! Ενας όγκος υποκλοπών που δείχνει τη συνεχή και ευρύτατη χρήση του υπερσυστήματος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ. Τα εννέα CD φέρεται να δημιουργήθηκαν την περίοδο από 11 έως 20 Ιουλίου, δηλαδή πολλές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, ενώ προφανώς στα συρτάρια της ΕΥΠ πρέπει να υπάρχει και άλλο μαγνητοφωνημένο υλικό.

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού των εννέα νέων CD αφορά τηλεφωνικές παρακολουθήσεις κινητών που ανήκαν στον 42χρονο επιχειρηματία, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για συγκρότηση συμμορίας και συμμετοχή στην απαγωγή του κ. Παναγόπουλου. Η παρακολούθηση του 42χρονου επιχειρηματία ξεκινά στις 6 Φεβρουαρίου 2009, περίοδο δηλαδή όπου η ΕΛ.ΑΣ. φαινόταν να είχε επισήμως… άγνοια για την απαγωγή του εφοπλιστή. Μέχρι στιγμής η εικόνα που υπήρχε είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ. είχε υπόνοιες για τους δράστες περίπου τρεις μήνες μετά την απαγωγή. Εντυπωσιάζει ακόμη το γεγονός ότι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι παρακολουθούσαν τις έρευνες για την απαγωγή του κ. Παναγόπουλου, δήλωναν χθες μιλώντας στο «Βήμα» ότι δεν γνώριζαν πως είχε τεθεί από τις πρώτες ημέρες υπό παρακολούθηση ο επιχειρηματίας και απορούσαν για το ποιος είχε δώσει εντολή να παγιδευτούν οι τηλεφωνικές συνομιλίες του σχεδόν αμέσως μετά την απελευθέρωση του εφοπλιστή. Οπως ανέφεραν, «κάποιοι ίσως ήξεραν περισσότερες πληροφορίες και είχαν ανοιχτή γραμμή με την ΕΥΠ».

Πάντως άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφερόμενοι στις υποκλοπές των συνομιλιών του επιχειρηματία δίνουν μιαν άλλη εξήγηση. Οπως χαρακτηριστικά λένε, «για να βρούμε ποιος έκανε τις απαγωγές παρακολουθούσαμε τις συνομιλίες δεκάδων ατόμων. Αυτές τις υποκλοπές δεν τις γνωστοποιήσαμε σε κανέναν. Και ίσως να μην το κάνουμε ποτέ. Ετσι αρχίσαμε να ακούμε και τι έλεγε οεπιχειρηματίας, ψάχνοντας να δούμε τι συζητούσε κυρίως με τον Βλαστό…».

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ακόμη το ότι σε συνομιλία του επιχειρηματίας στις 16 Μαρτίου 2009 οι υπάλληλοι της ΕΥΠ και οι αστυνομικοί είχαν την ευκαιρία να ακούσουν συζήτηση μέσω κινητού τηλεφώνου του επιχειρηματία με ιδιώτη, στην οποία γινόταν εκτενής αναφορά «στον εντοπισμό των χαρτονομισμάτων σε μια γυναίκα που υποστήριξε ότι προέρχονται από ΑΤΜ». Οι ίδιοι συνομιλητές μάλιστα σχολίαζαν προφανώς τους απαγωγείς για την «τσιγκουνιά» τους που δεν φρόντισαν «να επενδύσουν έναντι αμοιβής τα χρήματά τους». Επιπλέον στις 6 Φεβρουαρίου 2009 με τον επιχειρηματίας επικοινωνεί ένας ιδιώτης από σταθερό τηλέφωνο στο κέντρο της Αθήνας- δεν βρίσκεται πλέον σε λειτουργία-, ο οποίος αναφέρει ότι «ο Σ… πολλή δύναμη. Τι δυνατό ήταν αυτό που έκανε. Πο-πο, πολύ δυνατό…».

O αναφερόμενος ποινικός έχει κατηγορηθεί για την υπόθεση του Περικλή Παναγόπουλου, αλλά και για άλλες υποθέσεις, όμως σε αυτές τις υποκλαπείσες συνομιλίες φαίνεται να αποδίδεται σε αυτόν- και όχι στον Παναγιώτη Βλαστό- ο ηγετικός και οργανωτικός ρόλος στην απαγωγή. Εκείνο ακόμη που θεωρείται εντυπωσιακό είναι ότι σε συνομιλία του επιχειρηματία με ένα στέλεχος τράπεζας στην Αρτα στις 18 Μαρτίου 2009 ο επιχειρηματίας τον ενημερώνει πως ετοιμάζεται να αγοράσει την ποδοσφαιρική ομάδα του Παναιτωλικού (σ.σ.: η αγορά αυτή τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε) και τον προσκαλεί να παίξουν παράνομο στοίχημα ποντάροντας στην ομάδα αυτή!

Ενα άλλο μέρος των εννέα CD αφορά την υποκλοπή συνομιλιών από τις 17 Μαρτίου 2009 ενός 38χρονου χρηματιστή και συμβούλου επενδύσεων. Οπως δήλωσε ο ίδιος χθες το βράδυ μιλώντας στο «Βήμα», «ως εκπρόσωπος ενός γερμανικού οίκου είχα αναλάβει προ πενταετίας τις επενδύσεις της εταιρείας του επιχειρηματία και όλες του τις συναλλαγές με τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Ποτέ δεν ασχολήθηκα με τα χρήματα (σ.σ.: 30 εκατομμύρια ευρώ) που φέρεται να προέρχονται από τα λύτρα της απαγωγής. Αγνοούσα ότι παρακολουθούνταν τα τηλέφωνά μου…». Αναφέρεται πάντως ότι ο 38χρονος χρηματιστής σε ορισμένες συνομιλίες του εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, ενώ φαίνεται να είχε δικαστικές διαμάχες για ορισμένες επενδυτικές δραστηριότητές του. Οπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «ερευνήσαμε την εμπλοκή αυτού του ατόμου στην υπόθεση Παναγόπουλου και στην περίπτωση ξεπλύματος χρήματος από τα λύτρα, δεν ανακαλύψαμε όμως οποιοδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο…».

ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
«Λες να με νοιάζει αν θα ανέβει ο Παναιτωλικός;»
Επικοινωνία του επιχειρηματίας στις 18 Μαρτίου 2009 με τραπεζικό από την Αρτα στο όνομα του επιχειρηματία: «Ελα και πού είσαι, ρε, να ξέρεις ότι αγοράζω τον Παναιτωλικό…».

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ: «Σοβαρά, ρε Γιώργο;». Επιχειρηματίας : «Ναι, ρε, για να παίξουμε παράνομο στοίχημα. Αν θέλεις, να είμαστε σε επικοινωνία».

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ: «Ναι, ναι…». (ακούγονται γέλια)

Επιχειρηματίας : «Για τα λεφτά, βρε, για να κερδίζουμε».

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ: «Ναι, ωραία…». Επιχειρηματίας : «Για το παράνομο στοίχημα. Γιατί, βρε, νομίζεις ότι τον αγοράζω; Με νοιάζει λες αν ο Παναιτωλικός ανέβει κατηγορία;». (ακούγονται γέλια)

Επικοινωνία του επιχειρηματία με άγνωστο στις 12 Φεβρουαρίου 2009 Επιχειρηματίας: «Το έμαθες το άλλο; Πιάσανε μια γυναίκα με τα χαρτονομίσματα…».

ΙΔΙΩΤΗΣ: «Πού, ρε;». Επιχειρηματίας: «Κάτω. Αυτή βέβαια είπε ότι τα πήρε από το ΑΤΜ. Αλλά την πιστέψανε; Τη ρω τούν συνέχεια από πού είναι». ΙΔΙΩΤΗΣ: «Μάθε λεπτομέρειες και μετά θα σου πω τι έγινε».

Επιχειρηματίας : «Απίστευτα πράγματα, πληρώνουν την τσιγκουνιά τους».

ΙΔΙΩΤΗΣ: «Μεγάλο κρίμα. Τόσο τέλεια δουλειά και να πάει χαμένη… Μάθε λεπτομέρειες».

Επιχειρηματίας : «Ναι, ναι…». ΙΔΙΩΤΗΣ: «Και θα σου πω πιο μετά…». Επικοινωνία του επιχειρηματίας με ιδιώτη στις 6 Φεβρουαρίου 2009 Επιχειρηματίας : «Ελα…». ΙΔΙΩΤΗΣ: «Γεια σου, γιγαντάκια μου. Τι κάνεις; Πώς είσαι;».

Επιχειρηματίας : «Ελα, τι κάνεις…». ΙΔΙΩΤΗΣ: «Πο-πο, δικέ μου, τι δυνατή δουλειά ήταν αυτή του Σ… Πολύ δύναμη… τελικά».

Επιχειρηματίας : «Ναι, ναι…». ΙΔΙΩΤΗΣ: «Τι δυνατό ήταν αυτό που έκανε, γιγαντάκια μου».

Επιχειρηματίας: «Και τι έγινε το άλλο με τον σταθμό…».

ΙΔΙΩΤΗΣ: «Είχαν κανονιστεί όλα, αλλά δεν το άφησε αυτός ο… μούλος ο Αντ…».