Δύο ακόμη ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ανακοίνωσαν χθες την υποστήριξη τους στην πρόταση του προέδρου Ομπάμα να καλύψει την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η 55χρονη ισπανόφωνη ομοσπονδιακή δικαστής, Σόνια Σοτομαγιόρ.

Πρόκειται για τους γερουσιαστές Τζουντ Γκρεγκ και Κιτ Μποντ, η θέση των οποίων ανέβασε στους οκτώ τους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που θα ψηφίσουν υπέρ της Σοτομαγιόρ, δηλαδή ένας στους πέντε από τους συνολικά 40 ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία, θα ψηφίσει την πρόταση Ομπάμα.

Εάν σήμερα η Γερουσία επικυρώσει, όπως αναμένεται την πρόταση, η Σοτομαγιόρ θα είναι η πρώτη εκπρόσωπος της κοινότητας των ισπανοφώνων και μόλις η τρίτη γυναίκα που καταλαμβάνει θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο λειτουργεί από το 1789.

«Οι απόψεις της και οι αποφάσεις της, μετά βεβαιότητος δεν είναι έξω από το κύριο ρεύμα της αμερικανικής νομικής επιστήμης ή πολιτικής σκέψης», είπε ο Κρεγκ, ενώ ο Μποντ τόνισε ότι είναι «υπερήφανος για την υποψήφια, την κοινότητα που εκπροσωπεί και το αμερικανικό όνειρο που δείχνει ότι είναι εφικτό».

Η Σοτομαγιόρ μεγάλωσε σε φτωχή οικογένεια για να σπουδάσει στα πιο σημαντικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ και να έχει μία ξεχωριστή σταδιοδρομία στο δίκαιο ενώ τα τελευταία δεκαπεπτά χρόνια υπηρετεί ως ομοσπονδιακή δικαστής.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα αντικαταστήσει τον Ντέηβιντ Σάουτερ, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει τις ισορροπίες στο εννιαμελές σώμα καθώς, τόσο αυτή, όσο και ο προκάτοχος της θεωρείται ότι ανήκουν στη φιλελεύθερη πτέρυγα, η οποία τα τελευταία χρόνια συνήθως χάνει με 5-4 από τους συντηρητικούς.

Οι υποστηρικτές της Σοτομαγιόρ την χαρακτηρίζουν ως μία μετριοπαθή που λαμβάνει αποφάσεις με αυστηρά νομικά κριτήρια ενώ οι αντίπαλοί της λένε ότι είναι μία φιλελεύθερη που αφήνει τα προσωπικά της αισθήματα να επηρεάζουν τις αποφάσεις της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνουν συνεργάτες των γερουσιαστών, με βάση όχι μόνο τις δημόσιες δηλώσεις αλλά και τις ιδιωτικές συζητήσεις των μελών του σώματος, ο διορισμός της Σοτομαγιόρ θα επικυρωθεί άνετα καθώς η πρόταση θα πάρει ανάμεσα σε 60 και 70 ψήφους.