Με εκτενή ρεπορτάζ από την Αθήνα κάλυψαν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης τα διεθνή ΜΜΕ. Οι περισσότερες ανταποκρίσεις κάνουν λόγο για λαμπρή τελετή σε ένα υπερσύγχρονο μουσείο, το οποίο ενισχύει το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους.

Αναφορά σε «σεμνή και συγκινητική τελετή» κάνει το γαλλικό περιοδικό «Νouvel Οbservateur», επισημαίνοντας ότι «το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης εγκαινιάστηκε με λαμπρότητα στην Αθήνα, με προβολή αναπαράστασης των θεών, των ηρώων και των θνητών της ζωφόρου, την οποία το Βρετανικό Μουσείο αρνείται να επιστρέψει».

«Η Ελλάδα επαναλαμβάνει το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνακαθώς ανοίγει το μουσείο» αναφέρει στο ίδιο πνεύμα, στην ιστοσελίδα του, το αμερικανικό πρακτορείο Βloomberg. «Το μουσείο, που αποπερατώθηκε τρεις δεκαετίες αφότου κατατέθηκε το πρώτο αίτημα για τον σχεδιασμό και έπειτα από δίκες και αρχαιολογικά ευρήματα που καθυστέρησαν την κατασκευή, είναι η απάντηση της Ελλάδας στους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου ότι δεν υπάρχει μέρος να στεγαστούν τα Γλυπτά» υπογραμμίζει το δημοσίευμα. Τ ο Βloomberg εκτιμά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να διαλύσει τις συλλογές του το Βρετανικό Μουσείο και να επιστρέψει τα έργα τέχνης που φιλοξενεί εκεί από όπου προέρχονται. Επιμένει ότι προσφέρει μοναδική ευκαιρία στον επισκέπτη να συγκρίνει την αρχαία ελληνική τέχνη με την αιγυπτιακή, την αφρικανική, την τέχνη των Αζτέκων ή της Μέσης Ανατολής, με έναν τρόπο που δεν θα ήταν εφικτός στην Αθήνα. Αν οι Ελληνες είναι έξυπνοι, πρέπει να απαντήσουν με μια δική τους προσφορά: εντάξει, θα αποδεχθούμε ότι έχετε κάποια δικαιώματα επί των Γλυπτών. Σε αντάλλαγμα, θα θέλαμε τη ζωφόρο για τα επόμενα πέντε χρόνια και θα σας δανείσουμε εμείς κάτι δικό μας. Αυτή η πρόταση θα έφερνε το Βρετανικό Μουσείο σε δύσκολη θέση» γράφει το Βloomberg.

Αποστάσεις έλαβαν, για ευνόητους λόγους, τα βρετανικά ΜΜΕ. «Από την τελετή των εγκαινίων έλειπε η λάμψη. Υπήρχαν πολύ λιγότεροι διακεκριμένοι καλεσμένοι από όσους είχε καλέσει η Ελλάδα . (Οι Ελληνες) θα ήθελαν πολύ να παρευρίσκονται εξέχουσες προσωπικότητες. Ωστόσοδεν ήρθαν βασιλείς από το εξωτερικό, ούτε πολλοί πρόεδροι ή πρωθυπουργοί χωρών. Επίσης, ο τούρκος πρωθυπουργός, που ήταν βασικός καλεσμένος, εντέλει δεν μπόρεσε να παραστεί. Ηθελαν να έχουν αυτούς τους ανθρώπους εδώγια να νομιμοποιήσουν το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν ήρθαν» έγραψαν οι «Τimes» του Λονδίνου.

«Τ ο υψηλής τεχνολογίας αθηναϊκό μουσείο προκαλεί τη Βρετανία για τα Γλυπτά» επισημαίνουν σε άλλο άρθρο τους οι «Τimes» του Λονδίνου. «Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες οι πιέσεις έχουν ενταθεί στη Βρετανία για την επιστροφή των Γλυπτών, υπάρχουν ωστόσο κάποιες ενδείξεις ότι αυτό το αδιέξοδο θα αρθεί… Μια πιθανή λύση στο αδιέξοδο προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα ήταν δυνατόν η Αθήνα να δανειστεί τα Γλυπτά, με τις Βρυξέλλες ως μεσολαβητή:θα παρείχαν στο Βρετανικό Μουσείο τις εγγυήσεις που χρειάζεται, χωρίς η Ελλάδα να υποχρεωθεί σε οπισθοχώρηση» αναφέρουν.

«Ο λόγος ύπαρξης του μουσείου αυτού είναι να φέρει σε δύσκολη θέση τη Βρετανίαγια να δώσει πίσω τη μισή ζωφόρο, η οποία άλλοτε κοσμούσε τον Παρθενώνα. Οι περισσότεροι Ελληνες το θεωρούν πράξη αποικιοκρατικής βαρβαρότητας της Βρετανίας, πριν από 200 χρόνια. Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης με τα χρόνια, όσον αφορά την επιστροφή των Γλυπτών,δεν είναι και πολύ ξεκάθαρη» μετέδωσε, τέλος, το ΒΒC.