Στην κατοχή ακίνητης περιουσίας επιβάλλονται σήμερα τέσσερις φόροι: Φόρος εισοδήματος στο τεκμαρτό μίσθωμα της ιδιοκατοικούμενης κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας εμβαδού πάνω από ένα όριο στην περίπτωση που ο φορολογούμενος φορολογείται τεκμαρτώς, τέλος το οποίο εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και αποδίδεται στους δήμους και τις κοινότητες, ειδικός φόρος ο οποίος επιβάλλεται σε βάρος των εταιρειών, με ορισμένες εξαιρέσεις, εφόσον αυτές έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ από το 2008 επιβλήθηκε στα ακίνητα και στα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, το λεγόμενο ενιαίο τέλος. Η τελευταία αυτή φορολογία επιβλήθηκε σε αντικατάσταση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και η οποία εδώ που τα λέμε ψιχία απέδιδε στο δημόσιο αφού ελάχιστοι από τους κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία είχαν υπαχθεί. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες ουδέποτε είχαν ασχοληθεί σοβαρά με τη διαχείρισή της, λες και τους είχε υποδειχθεί να απέχουν. Αναποτελεσματική, άδικη, και κακοδιοικούμενη αποδεικνύεται και η νέα φορολογία του ενιαίου τέλους. Αυτές τις ημέρες θα ταχυδρομηθούν σε ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων εκκαθαριστικά σημειώματα του ενιαίου τέλους πολλά από τα οποία θα αφορούν φορολογική υποχρέωση του έτους 2008. Οχι λίγοι δηλαδή θα είναι οι πολίτες που θα καταβάλλουν εφέτος σωρευτικά τη φορολογική υποχρέωση του ενιαίου τέλους δύο ετών. Και όλα αυτά γιατί και αυτή η νέα φορολογία αντιμετωπίστηκε με βιασύνη και προχειρότητα, με παλινωδίες και αμφιταλαντεύσεις με συνέπεια η υπηρεσία πληροφορικών συστημάτων να εμφανίσει αδυναμίες διαχείρισης των λαθών που αθέλητα ή και ηθελημένα οι υπόχρεοι πολίτες διέπραξαν κατά τη συμπλήρωση του έντυπου Ε9. Ετσι επιβλήθηκε τέλος στους συνιδιοκτήτες κύριας κατοικίας, σε κτίσματα για τα οποία είχε συνταχθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης, ή σε ακίνητα τα οποία έχουν δεσμευθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία. Αναποτελεσματική εμφανίζεται η νέα φορολογία καθώς προκαταβολικά έχει ομολογηθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι η φοροδιαφυγή, ειδικότερα στα νομικά πρόσωπα, θα ανέλθει το 2008 σε 650 εκατομμύρια ευρώ (!).

Αδικη κρίνεται η νέα φορολογία διότι δεν έχει προβλεφθεί προοδευτικότητα στην επιμέτρηση του φορολογικού βάρους. Με τον συντελεστή που φορολογείται η μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, φορολογείται και η μεγάλης αξίας περιουσία. Με συντελεστή 1 φορολογείται δηλαδή, η ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ, με τον ίδιο συντελεστή φορολογείται και η ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 1.500.000 ευρώ.

Με παλινωδίες και αμφιταλαντεύσεις και πλήθος ατελειών έχει «στηθεί» το νομοθετικό πλαίσιο της νέας φορολογίας. Ετσι δεν πέρασαν δεκαεπτά μήνες από τότε που ο σχετικός νόμος τέθηκε σε ισχύ και ήδη τροποποιήθηκε δύο φορές. Τώρα λέγεται ότι σύντομα, ίσως τον Οκτώβριο θα έχουμε νέα νομοθετική παρέμβαση. Κομφούζιο λοιπόν.