• Αναζήτηση
 • Τα «who is who» των ευρωβουλευτών μας

  ΤοΒΗΜΑ Team
  <b>Τα «who is who» των ευρωβουλευτών μας</b> | tovima.gr

  ΠΑΣΟΚ

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

  Εργάστηκε επί δέκα χρόνια στον ΟΟΣΑ, διετέλεσε σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα Πολιτικής Έρευνας και Κοινωνίας της Πληροφορίας, σύμβουλος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (1998-2000), ειδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας για την Κοινωνία της Πληροφορίας (2000-2002), μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομίας. Το 2004 ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη πρώτος βουλευτής στον Νομό Κοζάνης.

  ΣΥΛΒΑΝΑ ΡΑΠΤΗ

  Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1982 ως το 1990 παρουσίαζε το δελτίο ειδήσεων της ΕΤ2. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1983 στα «Νέα» και στο «Βήμα», καλύπτοντας θέματα Παιδείας. Το 1999 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασιλείου Μπότση. Εντάχθηκε στο ΠαΣοΚ από τα μαθητικά της χρόνια. Ήταν υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Νεολαίας ΠαΣοΚ και υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 1984 ως το 1990. Το 1982, σε ηλικία 23 ετών, εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του Δημήτρη Μπέη.

  ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ

  Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Άμχερστ των ΗΠΑ καθώς και Νομικά στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Από το 2000 είναι γενικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Από το 1996 ως το 1999 ήταν γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών. Την περίοδο 2004-2009 ήταν επικεφαλής της ΚΟ του ΠαΣοΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ε.Κ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

  ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΑΑΤΣΟΓΛΟΥ-ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ

  Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Είναι καθηγήτρια της Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπήρξε μαθήτρια του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, πανεπιστημιακή βοηθός του ως το 1983 και στενός συνεργάτης του στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της Βεργίνας από το 1975, ενώ μετείχε στην αρχαιολογική έρευνα της Μεγάλης Τούμπας και στην αποκάλυψη των βασιλικών τάφων της και σήμερα είναι διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στον ίδιο χώρο. Είναι μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), μέλος της επταμελούς Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ και πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ.

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

  Είναι πτυχιούχος φυσικός και διδάκτωρ σεισμολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και στην Ιαπωνία. Διετέλεσε ερευνητής και στη συνέχεια, επί δεκαετίας, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με πλούσια ερευνητική εμπειρία στον χώρο των γεωεπιστημών. Έχει πλούσιο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο με διεθνή αναγνώριση.

  Υπήρξε αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου και της σεισμικής διακινδύνευσης και μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

  ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΟΠΠΑ

  Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Paris X Nanterre. Είναι επίκουρη καθηγήτρια Βαλκανικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. ‘Εχει εργαστεί επί σειρά ετών ως ειδική σύμβουλος σε θέματα Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων στο υπουργείο Εξωτερικών για τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Γ. Ρωμαίο, καθώς και για τον υφυπουργό Εξωτερικών Χρ. Ροζάκη. Εχει διατελέσει πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Αναπτυξιακών και Στρατηγικών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου» (ΙΣΤΑΜΕ). Είναι ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ από τον Οκτώβριο του 2007.

  ΑΝΝΥ ΠΟΔΗΜΑΤΑ

  Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική σταδιοδρομία της από την εφημερίδα «Η Αυγή». Το 1987 εντάσσεται στην πρώτη δημοσιογραφική ομάδα που ιδρύει τον Αθήνα 9,84 και παράλληλα εργάζεται στο «Βήμα της Κυριακής». Από το 1990 ως το 1994 εργάστηκε στο Παρίσι ως ανταποκρίτρια του ΑΠΕ και της ΕΤ1. Από το 1995 ως το 1997 εργάστηκε ως διπλωματικός συντάκτης στο «Βήμα» και στο «Βήμα της Κυριακής». Το 2000 τής απονεμήθηκε το Βραβείο Ελληνοτουρκικής Φιλίας από την Ενωση Δημοσιογράφων Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων της Τουρκίας για τη συμβολή της στην προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

  ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ

  Είναι χωροτάκτης και οικονομολόγος. Γεννήθηκε το 1977. Είναι γιος της Μαρίας Αρσένη. Έχει μεταπτυχιακό στη Διεθνή Ανάπτυξη από τη Σχολή Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι του Χάρβαρντ. Σχεδίασε το Πρόγραμμα «Αειφόρο Αιγαίο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το οποίο αποτελεί μια εκστρατεία για την ανάδειξη της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Αιγαίο. Μιλάει αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά και έχει σπουδάσει ιταλικά και κέτσουα (κύρια διάλεκτος των Άνδεων).

  ======================================

  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

  Γιατρός, πρώην υπουργός Υγείας και Παιδείας και επί σειρά ετών βουλευτής Α’ Αθηνών. Έχει διατελέσει επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1999, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), είναι ένα εκ των ιδρυτικών μελών της ΟΝΝΕΔ. Έχει τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο Bernando O’Higgins της Δημοκρατίας της Χιλής. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και γαλλικά. Έχει μία κόρη.

   ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ

  Κοινωνιολόγος με μακρά ενασχόληση με τα ευρωπαϊκά θέματα. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ευρωβουλευτής από το 1999. Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικοινωνίας και Πληροφόρησης. Εχει τιμηθεί για την ευρωπαϊκή δράση της με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΣ

  Έχει ήδη μια θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο. Καθηγητής του Τμήματος των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας «Jean Monnet». Έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και βουλευτής Ημαθίας. Έχει μεγάλο συγγραφικό έργο, διδακτική και ερευνητική δράση.

  ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΠΑΚΗΣ

  Κατέχει τη θέση του προέδρου της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα. Γενικός γραμματέας ΓΣΕΕ. Είναι επίσης μέλος του Προεδρείου του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ), του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Ακαδημίας Εργασίας. Συμμετέχει ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Είναι και διοικητικό στέλεχος στον ΟΤΕ.

  ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

  Είναι οικονομολόγος. Ως πρόσφατα ήταν γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ειδικός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών για την Κλιματική Αλλαγή. Από το 2003 ως τον Φεβρουάριο του 2006 ήταν αναπληρωτής δημάρχου Αθηναίων, αντιδήμαρχος Οικονομικών, καθώς και πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής. Θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ

  Είναι διπλωμάτης και ως πρόσφατα εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών. Κάτοχος μεταπτυχιακού σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Άμυνας από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Διεθνούς Πολιτικής από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, απ’ όπου αποφοίτησε με την ανώτατη διάκριση, ο κ. Κουμουτσάκος έχει υπηρετήσει στο Διπλωματικό Γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

  Θεωρείται ο εκφραστής της νέας γενιάς της Νέας Δημοκρατίας. Εργάζεται ως δικηγόρος και είναι πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Έχει διατελέσει γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα ΑΕΙ και είναι επίσης μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια.

  ΓΙΑΝΝΗΣ  ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

  Είναι 67 ετών. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, από το οποίο έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ομότιμος καθηγητής του Αριστετελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει στο παρελθόν διατελέσει γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών σε έγκριτα περιοδικά, μονογραφίες και διδακτικά συγγράμματα.

  ======================================

  ΣΥΡΙΖΑ

  ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ

  Γεννήθηκε στα Λαγκάδια της Αρκαδίας το 1953. Είναι πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Παντείου Πανεπιστημίου. Εντάχθηκε στις γραμμές της Αριστεράς την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα και οργανώθηκε στην ΚΝΕ και μετέπειτα στο ΚΚΕ. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1987. Συμμετέχει στον Συνασπισμό από την ίδρυσή του και είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας από το 1992. Από το 1996 ως το 2000 διετέλεσε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΝ. Από το 2000 ως το 2004 ήταν υπεύθυνος για την Εξωτερική και Ευρωπαϊκή Πολιτική του ΣΥΝ. Διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΣΥΝ το έτος 2004. Τον Μάιο του 2005 εκλέχθηκε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Τον Φεβρουάριο του 2008 επανεκλέχθηκε.

  ============================

  ΛΑΟΣ

  ΝΙΚΗ ΤΖΑΒΕΛΛΑ

  Η κυρία Τζαβέλλα είναι οικονομολόγος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Λιντς της Βρετανίας και στο Πανεπιστήμιο Howard των ΗΠΑ. Μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφίες στη Βρετανία, στο Βέλγιο και στη Γερμανία. Διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, καθώς και διοικητής του ΟΑΕΔ. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Λάτση. Ακόμη διετέλεσε αντιπρόεδρος της εταιρείας Intracom, καθώς επίσης και αντιπρόεδρος της ΟΕΟΑ Αθήνα 2004. Είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη με τομέα ευθύνης την Οικονομική Ανάπτυξη και την Ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη. Είναι επίτιμο μέλος του Διεθνούς Αραβικού Συνδέσμου Γυναικών. Σήμερα εργάζεται ως εντεταλμένη σύμβουλος Διεθνούς Ανάπτυξης στο όμιλο του ΑΝΤ1. Γνωρίζει αγγλικά και ισπανικά.

  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ

  Γεννήθηκε το 1977. Είναι δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και διδάκτωρ του Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις εθνικές εκλογές του 2007 εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών με τον ΛΑΟΣ. Ως βουλευτής μετέχει στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά.

  ======================================

  ΚΚΕ

  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ

  Γεννήθηκε το 1954 στο Πίτσιο Φθιώτιδας. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1991. Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Μέλος της ΚΝΕ και της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ από τη δικτατορία. Βουλευτής Φθιώτιδας την περίοδο ’89-’93. Εχει διατελέσει νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ

  Γεννήθηκε το 1954 στην Κοιλάδα Αργολίδας. Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ναυτεργάτης. Πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ από το 1997 ως το 2004. Μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ από το 1999 ως το 2004. Υπερασπίστηκε αποφασιστικά τα συμφέροντα των εργαζομένων μέσα από τις γραμμές των ναυτεργατών και του ΠΑΜΕ, καθώς και στο Ευρωκοινοβούλιο ως ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

  =================================

  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

  ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ

  Δημοσιογράφος, συγγραφέας, νομικός, με μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Οικολογία. Γεννήθηκε στις Σέρρες. Εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά το 1998. Ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πρασίνων, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και το 2004. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και πρόεδρος της Ενωσης για την Ποιότητα της Ζωής, της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, του Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας, οικολογίας και μη βίας «Αντιγόνη» και ενεργό μέλος στο καταναλωτικό κίνημα, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στο αντιρατσιστικό κίνημα.

  Archive
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μπροστά στον καθρέφτη Εκρυψα το πρόσωπό μου πίσω από το χειροποίητο, τούλινο πέπλο με τα μικρά διαμάντια και την κοραλλένια καρφίτσα, πολύτιμο... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk