«ΠΡΩΤΑ η λύση και μετά οι εγγυήσεις» στο Κυπριακό είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω της αποκλειστικής του συνέντευξης στο «Βήμα της Κυριακής» ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και είχε συνομιλίες
με την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Μίλιμπαντ χαρακτηρίζει «διορατική» την υποστήριξη της Αθήνας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, λέει ότι η Βρετανία δεν θέλει μια αδύναμη Ρωσία, ενώ υποστηρίζει ένθερμα την περαιτέρω ενσωμάτωση της Βρετανίας στην ΕΕ τονίζοντας ότι κάτι άλλο θα ήταν «στρατηγικά καταστροφικό».

– Πριν από περίπου δύο μήνες διεξήχθη στο Λονδίνο η Οικονομική Σύνοδος Κορυφής του G20. Στο Συνέδριο του «Εconomist» εδώ στην Αθήνα ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες απόψεις τόσο αισιόδοξες όσο και απαισιόδοξες για την έξοδο από την κρίση.Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του G20,δεδομένου ότι και η Βρετανία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί πολύ σοβαρά από την κρίση; «Η Σύνοδος του G20 έθεσε φιλόδοξους στόχους. Οχι μόνο όσον αφορά την υιοθέτηση κανόνων για τις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και για τον συντονισμό των οικονομιών. Θεωρώ ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν υπήρξαν τολμηρές, ιδιαίτερα σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό καθεστώς. Θα πρέπει όμως να υπάρξει και συνέχεια. Η πρώτη δοκιμασία ήταν η λήψη αποφάσεων, η δεύτερη θα είναι η εφαρμογή τους. Σχετικά με τη Βρετανία, ήμασταν μία από τις πρώτες χώρες που επλήγησαν. Η μείωση όμως του ΑΕΠ μας είναι για φέτος 3,5%, όταν η Γαλλία και η Γερμανία έχουν μεγαλύτερη μείωση. Το ΔΝΤ έκρινε επίσης ότι τα μέτρα που λάβαμε όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, που αποτελούν μεγάλο κομμάτι της οικονομίας μας, ήταν σωστά».

– Τα τελευταία χρόνιατο Λονδίνο ηγείται της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών. Καθώς τον Δεκέμβριο του 2009 θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, όπου όλοι μιλούν για τη μετάβαση στη «μετά- Κιότο» εποχή, τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα;

«Τα μέτρα πρέπει να είναι: πρώτον, μια δέσμευση από τις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων. Δεύτερον, η χρηματοδότηση των φτωχότερων κρατών να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Τρίτον, όλες οι χώρες οφείλουν να κάνουν περισσότερα για τη μείωση των ρύπων και με αυτό εννοώ τόσο την Κίνα όσο και την Ινδία. Τέταρτον, υπάρχουν ειδικότερα θέματα όπως η αποδάσωση, η οποία ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων. Εδώ ίσως χρειάζεται να υπάρξει χρηματοδότηση για να βοηθηθούν χώρες να την αντιμετωπίσουν. Η Ευρώπη, πάλι, έχει αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις. Με εντυπωσίασε πάντως ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Αθήνα αρκετός κόσμος ενδιαφέρεται για τις κλιματικές αλλαγές, κάτι που βρίσκω ενθαρρυντικό».

– Πώς κρίνετε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η νέα αμερικανική κυβέρνηση απέναντι σε ΕΕ και Ρωσία;

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ξεκάθαρη θέση σχετικά με την ΕΕ. Επιθυμεί μια ενωμένη Ευρώπη, μια αποτελεσματική Ευρώπη. Χρειάζεται όμως η επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας για να συμβεί αυτό. Και νομίζω ότι καταλαβαίνει ότι μπορεί να συνεργαστεί με την Ευρώπη, κάτι που από την πλευρά της πιστεύει και η Ευρώπη. Οσον αφορά τη Ρωσία, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περάσουν από μια σχέση που βασιζόταν στη χημεία μεταξύ προσώπων σε μια πιο δομημένη σχέση, όπως δείχνουν οι συνομιλίες για τους εξοπλισμούς. Και πιστεύω ότι όλοι θα ωφεληθούμε από μια στρατηγική σχέση ΗΠΑ- Ρωσίας, διότι δεν θέλουμε μια αδύναμη Ρωσία».

– Ακόμη πιο φιλόδοξη όμως είναι η «νέα στρατηγική» της κυβέρνησης Ομπάμα στη Μέση Ανατολή και σε όλα τα μέτωπα: Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ισραήλ και Παλαιστίνη…

«Η αλλαγή είναι αξιοθαύμαστη και προς το καλύτερο. Ιδιαίτερα το άνοιγμα προς το Ιράν δείχνει γενναιότητα. Τολμηρή είναι επίσης η ενασχόληση με την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της. Εξυπνη είναι επίσης η σύνδεση της κατάστασης στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν».

– Θα έρθετε στην Κέρκυρα για την άτυπη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ;

«Το ελπίζω». – Πιστεύετε ότι υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει εκεί κάποια συμφωνία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια;

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει δηλώσει ότι επιθυμεί έναν διάλογο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτό. Θεωρούμε ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να διαχωρίζει την Ευρώπη από τους διατλαντικούς της συμμάχους. Οτι πρέπει να σέβεται αρχές όπως η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία και να μην υιοθετεί μια ψυχολογία σφαιρών επιρροής. Να αναγνωρίζει ότι υπάρχουν νέες απειλές που επηρεάζουν τους ευρωπαίους πολίτες. Δεν είναι ένας διάλογος που πρέπει να φοβόμαστε, αλλά ένας διάλογος που πρέπει να ασχοληθεί τόσο με τη σκληρή ασφάλεια όσο και με τη “μαλακή” ασφάλεια, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα».

– Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τα έξοδα διαφόρων μελών της Βουλής των Κοινοτήτων. Πόσο βαθύ είναι αυτό το σκάνδαλο και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση των Εργατικών να το αντιμετωπίσει;

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν της μεταρρύθμισης. Η αλήθεια είναι ότι μια μερίδα βουλευτών καταχράστηκε το σύστημα, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών δεν μπήκε στην πολιτική για τα χρήματα. Απαιτούνται κανόνες διαφάνειας και υπευθυνότητας. Μεταρρύθμιση όμως θέλει και το πολιτικό μας σύστημα που παραμένει συγκεντρωτικό. Κάθε κυβέρνηση που θέλει να διατηρεί τη νομιμοποίησή της πρέπει να είναι φορέας μεταρρυθμίσεων».

«Θεωρούμε ότι το δίδυμο Χριστόφια – Ταλάτ είναι ο καλύτερος συνδυασμός»
– Στα τέλη Δεκεμβρίουη ΕΕ θα επαναξιολογήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το κατά πόσο έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο.Ποια αναμένεται να είναι η στάση της Βρετανίας αν η Αγκυρα δεν υπακούσει;Πώς σχολιάζετε ορισμένα δημοσιεύματα ότι η Βρετανία εργάζεται προς την κατεύθυνση αναβολής της τουρκικής αξιολόγησης;

«Εργαζόμαστε εντατικά για θετικές αποφάσεις τόσο από την Αγκυρα όσο και από την πλευρά της ΕΕ. Το ίδιο κάνουμε για να υποστηρίξουμε τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Θεωρούμε ότι το δίδυμο Χριστόφια- Ταλάτ είναι ο καλύτερος συνδυασμός εδώ και μια γενιά για να λυθεί το πρόβλημα στην Κύπρο. Σε ό,τι έχει να κάνει με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, πρέπει να πω ότι η απόφαση της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης, που υποστηρίχθηκε από την παρούσα, ήταν στρατηγικής σημασίας και διορατική διότι η προσέγγιση Αγκυρας- Βρυξελλών με σκοπό την τελική ένταξη είναι προς το συμφέρον της Αθήνας. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η ΕΕ έχει μια κοινή θέση έναντι της Τουρκίας».

– Στην Κύπρο εξελίσσεται σήμερα μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Η Αγκυρα δεν εμφανίζεται προς το παρόν διατεθειμένη να τη διευκολύνει σε κρίσιμα θέματα όπως οι εγγυήσεις. Η Βρετανία είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης Εγγυήσεων. Θα ήταν διατεθειμένο το Λονδίνο να συζητήσει μια αλλαγή της προς διευκόλυνση της λύσεως;

«Εχουμε καταστήσει σαφές ότι επιθυμούμε να συνδράμουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν δύο σημεία που έχουν σημασία. Πρώτον, η λύση πρέπει να προέλθει από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Δεύτερον, όσον αφορά τις εγγυήσεις, αναμένουμε πρώτα από τις δύο πλευρές να φθάσουν σε μια συμφωνία και στη συνέχεια θα δούμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τις συνομιλίες».

«Δεν μπορεί κανείς να απαντήσει στα σημερινά προβλήματα από μια κεντροδεξιά προοπτική»
– Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι ο Γκόρντον Μπράουν, αν και θεωρείται ένας από τους καλύτερους γνώστες περί των οικονομικών, βλέπει τα ποσοστά των Εργατικών να κατακρημνίζονται στις δημοσκοπήσεις. Φταίει απλώς ότι το κόμμα σας βρίσκεται στην εξουσία;

«Αυτό δεν συμβαίνει υποχρεωτικά επειδή είμαστε στην εξουσία. Πρέπει όμως να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε ποιος πολιτικός συνασπισμός προσφέρει απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας. Και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να απαντήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία από μια κεντροδεξιά προοπτική. Δεν μπορείς να απαντήσεις στην αποτυχία της αγοράς και στα κοινωνικά προβλήματα με φιλελεύθερες οικονομικές συνταγές. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τα παγκόσμια προβλήματα, που είναι εξ ορισμού διεθνή, μέσω του αντιευρωπαϊσμού. Και το μήνυμα προς την ελληνική κοινή γνώμη, που είναι στην πλειοψηφία της φιλοευρωπαϊκή, είναι ότι αυτή τη στιγμή στη Βρετανία το ζήτημα αυτό διαχωρίζει τη Δεξιά από την Αριστερά. Το μόνο κόμμα που σήμερα στη Βρετανία είναι φιλοευρωπαϊκό είναι το Εργατικό. Αν σκεφτείτε προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η εγκληματικότητα, η μετανάστευση, όλα αυτά χρειάζονται ευρωπαϊκό συντονισμό. Ακόμη και αν είναι προσωρινά, ή για λόγους τακτικής, δημοφιλές να είναι κανείς αντιευρωπαίος, αυτό θα ήταν στρατηγικά καταστροφικό για τη Βρετανία».