ΠΑΡΙΣΙ.

«Σε γενικές γραμμές έχω την εντύπωση ότι είμαι καλό παιδί- με ένα θαυμάσιο χαμόγελο και καλούς τρόπους» πιστεύει ο Κρίστιαν Μπέιλ. Καθισμένος στο σαλόνι της σουίτας 122 στο ξενοδοχείο «Ρlaza Αth n e», ο βρετανός ηθοποιός μιλούσε ευγενικά και σε κοίταζε στα μάτια πίνοντας τον χυμό πορτοκάλι που είχε ζητήσει από τη βοηθό του. Στην πραγματικότητα όμως ο Μπέιλ ίσως να μην ήταν και τόσο άνετος όσο θα ήθελε να δείχνει. Δεν είναι να απορείς. Πρώτον, ο Κρίστιαν Μπέιλ ανέκαθεν αντιμετώπιζε καχύποπτα τα media που υπήρξαν σκληρά απέναντί του ύστερα από ένα μυστηριώδες επεισόδιο «βιαιοπραγίας» με μέλος της οικογένειάς του. Δεύτερον, η φωλιά του είναι λιγάκι λερωμένη ύστερα από ένα πιο πρόσφατο επεισόδιο στα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του, «Εξολοθρευτής: Σωτηρία», που υπήρξε αφορμή για τη σύντομη συνάντησή μας την περασμένη Τετάρτη: όσοι έχουν Ιnternet γνωρίζουν (ή μπορούν ανά πάσα στιγμή να μάθουν) αυτό που εδώ και μερικούς μήνες ακολουθεί σαν σκιά τον Κρίστιαν Μπέιλ. Εν ολίγοις, σε μια κρίσιμη στιγμή των γυρισμάτων του «Εξολοθρευτή», με τον Μπέιλ απολύτως προσηλωμένο στον ρόλο του «Μεσσία» του πλανήτη Τζον Κόνορ, κάποιος από το συνεργείο έκανε το λάθος να περπατήσει απέναντί του. Η προσοχή του ηθοποιού αποσπάστηκε και το τι έμελλε να ακολουθήσει άλλο να το περιγράφεις και άλλο να το ακούς όπως ακριβώς συνέβη. Κάτι που μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει αναζητώντας το ηχογραφημένο επεισόδιο του «ξεσπάσματος Μπέιλ» στο ΥouΤube όπου «πέρασε» τον περασμένο Φεβρουάριο. Εκεί ακούμε έναν οργισμένο, εκτός εαυτού Μπέιλ να μιλά με τον πιο προσβλητικό τρόπο προς τον τεχνικό του συνεργείου. Το περιστατικό είχε συνέχεια αμαυρώνοντας περισσότερο την εικόνα του ηθοποιού. Το ξέσπασμά του έχει χρησιμοποιηθεί ως χορευτικό remix αλλά και ως punchline σε αστεία νούμερα των νάιτ κλαμπ και της τηλεόρασης. Ο Μπέιλ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό του Λος Αντζελες (όπου μένει) αποκαλώντας την πράξη του αδικαιολόγητη. «Απολογήθηκα όχι τόσο επειδή ενδιαφερόμουν για μένα όσο για την επιτυχία της ταινίας μας»είπε ο Μπέιλ συμπληρώνοντας ότι«αυτά τα πράγματα συμβαίνουν γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα προκύψει την κακιά στιγμή». Παρά την απολογία του όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η ισχύς του ονόματός του ίσως μειωθεί εξαιτίας του περιστατικού.

Δεν ήθελε
Το κάρμα αυτής της ταινίας ήταν από το σημείο μηδέν αρνητικό. Από την πρώτη κιόλας στιγμή ανάμειξης του Κρίστιαν Μπέιλ στον τέταρτο «Εξολοθρευτή» υπήρξαν δυσκολίες και προβλήματα. Ο ηθοποιός που βρισκόταν στο Λονδίνο έχοντας μόλις τελειώσει τον «Σκοτεινό ιππότη», δεν ήθελε να παίξει σε μια ακόμη περιπέτεια με προδιαγραφές blockbuster. Οταν οΜcG,ένας από τους λιγότερο αξιοσέβαστους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ, του έστειλε το σενάριο, εκείνος αφού του έριξε μια γρήγορη ματιά το έβαλε στην άκρη. Ο ΜcG που φοβάται τα αεροπλάνα (λόγος για τον οποίο δεν ανέλαβε τη σκηνοθεσία του επόμενου «Superman» στην Αυστραλία), αναγκάστηκε να πολεμήσει τις φοβίες του και να ταξιδέψει αεροπορικώςστο Λονδίνο για να μπορέσει να μεταπείσει τον Μπέιλ. «Ηξερα ότι μια τέταρτη ταινία “Εξολοθρευτή” θα χρειαζόταν το κύρος ενός ηθοποιού όπως ο Κρίστιαν Μπέιλ» μας είπε ο σκηνοθέτης ο οποίος είχε στο μυαλό του ταινίες όπως οι «Σταυροί στο μέτωπο» του Στάνλεϊ Κιούμπρικκαι βιβλία όπως ο «Δρόμος» τουΚόρμακ Μακ Κάρθι ως επιρροές για το μετα-αποκαλυπτικό περιβάλλον πολέμου ανάμεσα στους ανθρώπους και τις μηχανές της δικής του ταινίας. Οταν συναντήθηκαν ο σκηνοθέτης έδωσε ένα αντίτυπο του «Δρόμου» στον Μπέιλ εξηγώντας τι περίπου είχε στο μυαλό του. Ο Μπέιλ ανένδοτος. Τελευταίο χαρτί του σκηνοθέτη ήταν να ζητήσει απλώς την εμπιστοσύνη του. «Δώσε μου την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μαζί κάτι διαφορετικό!».

Για πρώτη φορά ο Κρίστιαν Μπέιλ φάνηκε να «κλονίζεται». Αρχισε να σκέφτεται σοβαρότερα την πρόταση. Τα άσχημα πράγματα που οι «καλοθελητές» γύρω από τον ηθοποιό άρχισαν να του λένε τόσο για τον «Εξολοθρευτή» («που δεν ταιριάζει στο προφίλ μου») όσο και για τον ίδιο τον ΜcG λειτούργησαν υπέρ της απόφασής του να παίξει τελικά στην ταινία. «Τι θα πει δεν κάνω για τον “Εξολοθρευτή”; » είπε μορφάζοντας ο Μπέιλ. «Τις λατρεύω αυτές τις ταινίες. Μεγάλωσα μαζί τους. Ο κινηματογράφος είναι ανοιχτό μέσον.Κάποιες ταινίες τύπου “Εξολοθρευτή” είναι σαν να ακούς Οasis μεθυσμένος.Κάποιες άλλες,όπως το “Rescue dawn” (σ.σ.: το πολεμικό δράμα που γύρισε με τον Βέρνερ Χέρτσογκ)ή τον “Αγρυπνο” είναι σαν να ακούς Stone Roses στις 2 τα ξημερώματα ενώ περπατάς μόνος στους δρόμους. Μου αρέσουν και τα δύο». Οσο για τον ΜcG, τον σκηνοθέτη με το πιο αστείο όνομα του κόσμου ο οποίος το μόνο που είχε να παρουσιάσει ως τότε ήταν οι δύο κινηματογραφικές ταινίες «Οι άγγελοι του Τσάρλι», ο Μπέιλ αποφάσισε να λειτουργήσει με το ένστικτό του. «Υπήρξε μια εποχή που χρειαζόμουν κι εγώ να μου δείξουν εμπιστοσύνη και μου την έδωσαν» είπε ο ηθοποιός που παίζει στον κινηματογράφο από 10 ετών και μετρά 28 ταινίες, εκ των οποίων ο «Σκοτεινός ιππότης» βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εμπορικότερων όλων των εποχών μετά τον «Τιτανικό».

Το 2018
Θορυβώδης όσο όλες οι προηγούμενες ταινίες μαζί αλλά χωρίς το χιούμορ που πρόσθετε η παρουσία του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο τέταρτος «Εξολοθρευτής» τοποθετείται στο 2018 στην καρδιά του πολέμου ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ρομπότ (θυμίζω ότι ο ήρωας που παίζει ο Μπέιλ,ο «Μεσσίας του κόσμου» Τζον Κόνορ, βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας του-Λίντα Χάμιλτονστον πρώτο «Εξολοθρευτή»). Το να προσπαθήσεις να εξηγήσεις τι ακριβώς συμβαίνει στο «Εξολοθρευτής: Σωτηρία» δεν είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο καθώς τόσο οι χρόνοι όσο και οι ήρωες είναι κομμάτια ενός παζλ που ορισμένες φορές δείχνει άλυτο. Ο ΜcG έχει ποντάρει κυρίως στην πεσιμιστική εικόνα μιας μελλοντικής εποχής, αν και τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπέιλ μίλησαν αρκετά για τα εμπόδια που προέκυψαν με την περίφημη απεργία των σεναριογράφων που συνέπεσε με τη δημιουργία της ταινίας. Και αυτό διότι ο Μπέιλ δεν ήταν σύμφωνος με το αρχικό σενάριο του ΜcG ζητώντας να γίνουν κάποιες σημαντικές αλλαγές. Δεν διευκρίνισε σε τι ακριβώς δεν συμφωνούσε ή πού έγιναν οι αλλαγές λέγοντας απλώς ότι «μια ταινία σαν το “Εξολοθρευτής:Η σωτηρία” δεν ανήκει σε αυτές που φτιάχνονται για να τις σκέφτεσαι όταν ξυπνάς το πρωί. Οφείλει να είναι μια rollercoaster περιπέτεια και αρχικώς δεν ήταν».

Το 2008 ήταν μια φορτωμένη χρονιά για τον Κρίστιαν Μπέιλ που έπαιξε επίσης δίπλα στονΤζόνι Ντεπστην γκανγκστερική περιπέτεια τουΜάικλ Μαν«Ρublic enemies» (υποδύεται τον ομοσπονδιακό πράκτορα Πέλβις, άσπονδο εχθρό του περιβόητου γκάνγκστερ της ποτοαπαγόρευσης Τζον Ντίλινγκερ-Ντεπ.

«Μου αρέσει το πάθος και η σχολαστική προσοχή στις λεπτομέρειες του Μαν»είπε ο ηθοποιός που στον δικό του τομέα είναι εξίσου σχολαστικός δίνοντας τεράστια σημασία στην προετοιμασία των ρόλων του. Εφαγε πραγματικά σκουλήκια στο «Rescue dawn» παίζοντας έναν αιχμάλωτο των Βιετκόνγκ και έχασε περίπου 30 κιλά για να υποδυθεί έναν άνθρωπο που πάσχει από αϋπνία στον «Αγρυπνο».

«Είναι αλήθεια, όταν ασχολούμαι με τη δουλειά μου θέλω να είμαι τέλειος σε αυτό που κάνω. Αυτή την εποχή διαβάζω το ένα βιβλίο μετά το άλλο για ένα σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά(δεν λέει ποιο).Οταν όμως δεν δουλεύω δεν θέλω να ακούω τίποτε για δουλειά. Τότε, αν δεν είμαι μαζί με την οικογένειά μου,μου αρέσει να καβαλώ την μοτοσικλέτα μου και να χάνομαι στην έρημο…».

Η ταινία «Εξολοθρευτής: Σωτηρία» θα προβάλλεται στην Ελλάδα από τις 4 Ιουνίου.