Πολιτική πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης που δημιουργήθηκε με τους μουσουλμάνους ανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος , καθώς είναι πλέον υπαρκτό, εκτός των άλλων, και το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν σήμερα και νέα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της πορείας που έχουν προγραμματίσει οι αντιρατσιστικές οργανώσεις και ενώσεις μουσουλμάνων που ζουν στην Αθήνα.

Ο κ. Παυλόπουλος, σε αυτό το πλαίσιο, επικοινώνησε χθες με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων καθώς και των αντιρατσιστικών οργανώσεων, ζητώντας τους αυτοσυγκράτηση. Η πρωτοβουλία αυτή θεωρήθηκε αναγκαία καθώς η περιφρούρηση παρόμοιων διαδηλώσεων, όπως έχει δείξει και η πείρα, είναι σχεδόν αδύνατη, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους να ξεσπάσουν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα βαδίζει προς τις ευρωεκλογές. Ταυτόχρονα ο κ. Παυλόπουλος προτίθεται να έχει συναντήσεις εντός των ημερών με μουσουλμανικές οργανώσεις με τις οποίες θα συζητήσει τα αιτήματά τους, όπως η δημιουργία τζαμιού και κοιμητηρίου στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών σε δήλωσή του, αν και απέφυγε να ζητήσει συγγνώμη όπως του είχε ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Αλαβάνος, καταδίκασε την οποιαδήποτε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οπως είπε, είμαστε μια χώρα που και με βάση τον πολιτισμό της και την ιστορία της και με βάση το ίδιο το Σύνταγμά μας σεβόμαστε απολύτως τη θρησκευτική ελευθερία του καθενός. Σεβόμαστε τους τόπους λατρείας του, σεβόμαστε τα σύμβολά του. Μεμονωμένα γεγονότα, κατέληξε αναφερόμενος στο σκίσιμο του Κορανίου από τον αστυνομικό, δεν νομίζω ότι μπορούν να αλλάξουν αυτή την εικόνα. Αν έχει συμβεί οτιδήποτε- γιατί αυτό εξετάζεται- θα υπάρξουν αυστηρότατες κυρώσεις. Και εν πάση περιπτώσει, ένα τέτοιο μεμονωμένο γεγονός σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει τον κανόνα ότι σεβόμαστε πλήρως τη θρησκευτική ελευθερία του καθενός.

Η παρέμβαση του υπουργού έρχεται ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ανέγερσης τζαμιού. Ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για αυτονόητο και απαράγραπτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να απευθύνεται ελεύθερα στον Θεό του, ενώ σχετικά με το τέμενος είπε: «Να Τον τιμά και να Τον λατρεύει σε χώρους που Του πρέπουν, χωρίς προσκόμματα. Το ευρύτερο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι δικαίωμα θεμελιώδες σε κάθε ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία, όπως η ελληνική, και πρέπει να χαίρει πάντα αναγνώρισης και απόλυτου σεβασμού, όπως άλλωστε και το Σύνταγμά μας σαφώς επιτάσσει».

Χθες ο κ. Παυλόπουλος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Σπ. Χαλβατζή, που προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για το ζήτημα των μεταναστών.

Ο κ. Χαλβατζής δήλωσε ότι ο υπουργός τούς διαβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες σχετικά με το τζαμί και το νεκροταφείο προχωρούν και θα προχωρήσουν γοργά. Ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν πειστήκαμε ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μεταναστών και ιδιαίτερα για την ανάγκη νομιμοποίησής τους ή της έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων για την παρουσία στη χώρα μας προχωρούν ή θα προχωρήσουν».