ΛΟΝΔΙΝΟ Νέα έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε για την ανατομία των δεινοσαύρων αφού, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι δεινόσαυροι είχαν τους μακρούς τους λαιμούς πάντοτε όρθιους, όπως και η καμηλοπάρδαλη, και δεν είχαν μονίμως λυγισμένο το κεφάλι τους προς τα κάτω, όπως πιστευόταν ως σήμερα.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα μεγαλύτερα είδη δεινοσαύρων, τα σαυρόποδα, δεν κινούνταν σκυφτά με τον λαιμό τους σε οριζόντια θέση αλλά ο λαιμός τους ήταν όρθιος και το κεφάλι τους βρισκόταν ψηλά σε ύψη που έφθαναν ή και ξεπερνούσαν τα 15 μέτρα. Τα σαυρόποδα αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» των δεινοσαύρων αφού είναι αυτά που προβάλλονται κυρίως όταν γίνεται αναφορά σε δεινοσαύρους και εμφανίζονται σε εικόνες, ταινίες, ντοκυμαντέρ, μουσεία κτλ.

Στα σαυρόποδα ανήκουν γιγαντιαία είδη δεινοσαύρων, όπως οι διπλόδοκοι, το μήκος των οποίων ξεπερνούσε τα 50 μέτρα. Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των ειδών ήταν οι μακρείς λαιμοί και τα μικρά σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα κεφάλια. Η έρευνα είναι πολύ σημαντική αφού, αν επιβεβαιωθεί, ανατρέπει σχεδόν όλα όσα εκτιμούσαμε για τον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά των μεγάλων δεινοσαύρων. Πάντως υπάρχουν αντιδράσεις στην έρευνα και έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση γύρω από τα ευρήματά της.