Χωρίς λάθη, με αυτοπεποίθηση και επανειλημμένες εμφατικές αναφορές στο ηγετικό του προφίλ εμφανίστηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου στο χθεσινό ντιμπέιτ.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ άρχισε ξεπερνώντας τον σκόπελο ερώτησης που παρέπεμπε σε συνέντευξή του προ δεκαετίας, όπου όπως λέχθηκε μιλούσε για αυτοπροσδιορισμό της μειονότητας της Θράκης. Εσπευσε να διορθώσει των ερωτώντα, λέγοντας ότι μιλούσε για το δικαίωμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού και επιτέθηκε στη ΝΔ για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις δυνατότητες υποβολής βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η ερώτηση που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ για τις δυνατότητες εφαρμογής του μοντέλου της πράσινης ανάπτυξης απαντήθηκε με την περιγραφή των γενικών αρχών που έχει επανειλημμένως εκθέσει ο κ. Παπανδρέου και μίλησε για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα προσφέρει θέσεις εργασίας και αναζωογόνηση του κατασκευαστικού τομέα.

Το ζήτημα της κρυφής ατζέντας ως προς την επιβολή φόρων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους στα πρότυπα του σουηδικού μοντέλου κλήθηκε να αποσαφηνίσει εν συνεχεία ο κ. Παπανδρέου. Είπε ότι δεν έχει καμία αδυναμία στο σουηδικό μοντέλο, αλλά «δέσμευση για τη δημιουργία κοινωνικού κράτους» και «να υπάρχουν κανόνες και αρχές στις εργασιακές σχέσεις», ενώ υπογράμμισε ότι θα συγκρουστεί για την επίτευξη των στόχων του και σημείωσε: «Δεν χρωστώ σε κανέναν». Ως προς την προέλευση των χρημάτων, απάντησε με τις φράσεις που χρησιμοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: «Πού πάνε σήμερα τα χρήματα;» αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Δεσμεύομαι ότι στο ΠαΣοΚ του σήμερα επί 5 χρόνια διαμορφώνω ένα νέο πρόγραμμα, με ανανεωμένες θέσεις και προτάσεις και με νέα στελέχη που έχουν το σθένος και τη βούληση να χτυπήσουμε αυτά τα κακώς κείμενα στη χώρα μας».

Προσωπικού χαρακτήρα ερώτηση δέχθηκε ο κ. Παπανδρέου για τα ζητήματα Παιδείας, όταν κλήθηκε να περιγράψει πώς έχει βιώσει τα προβλήματα του τομέα, αφ’ ης στιγμής η κόρη του πήγε σε ιδιωτικό σχολείο και σπουδάζει στο εξωτερικό. Ξεκίνησε απαντώντας στον κ. Καραμανλή και αρνούμενος ότι το ΠαΣοΚ υπονόμευσε την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ είπε ότι γνωρίζει τα προβλήματα της Παιδείας, έχοντας φοιτήσει σε οκτώ διαφορετικά σχολεία, ιδιωτικά και δημόσια, σε τέσσερις χώρες. Υπενθύμισε τη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας και επισήμανε ότι ο γιος του έχει πάει και σε δημόσιο σχολείο.

Στην ενότητα του περιβάλλοντος ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την οικολογική συνείδηση που αναπτύσσεται σε όλα τα κόμματα, όμως επέμεινε ότι το ζήτημα είναι ποιος θα μπορέσει να κυβερνήσει και με ποιο τρόπο θα κάνει πράξη τις εξαγγελίες του. Ανέφερε επίσης ότι το ΠαΣοΚ θα μπορούσε να συμπεριλάβει την οικολογία ακόμη και στο όνομά του επειδή «έχει τον ήλιο και είναι και πράσινος».

Ωφελεί η σκανδαλολογία; ήταν η τελευταία ερώτηση που τέθηκε στον κ. Παπανδρέου. Απάντησε κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποκρισία και υπενθύμισε τις επανειλημμένες προτάσεις του για από κοινού διαλεύκανση όλων των υποθέσεων. Τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής έχασε την ευκαιρία και τώρα βρίσκεται σε ομηρεία. Επανήλθε στις εξαγγελίες για πάταξη του «μαύρου χρήματος» και καθαρές σχέσεις με τα ΜΜΕ ενώ σε ό,τι αφορά τον ίδιο δεσμεύτηκε ότι «θα τολμήσω γιατί δεν με “κρατάει” κανένας».