«Οι επόμενοι δέκα μήνες θα κρίνουν τα επόμενα δέκα χρόνια» δήλωσε πριν από δέκα μήνες ο κ. Ι. Ραγκούσης. Ο χρησμός του Γραμματέα του ΠαΣοΚ ήταν τολμηρός γιατί ανέβαζε τον πήχη, την ίδια ώρα που αρκετοί προεξοφλούσαμε ότι το Κίνημα θα μπορούσε να υποστεί το σοκ της δεκαετίας και να διολισθήσει στην τρίτη θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δέκα μήνες μετά ο «χρησμός Ραγκούση» τείνει να επαληθευθεί αφού στην Ιπποκράτους εργάστηκαν με σοβαρότητα, η κυβέρνηση βούλιαξε στο Βατοπαίδι και ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεριζώθηκε» από το κοινωνικό κέντρο μετά τον τυφώνα των «Δεκεμβριανών». Κατά πάσα πιθανότητα το σοκ της δεκαετίας έχει ραντεβού με τη Νέα Δημοκρατία στις 7 Ιουνίου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η 8η Ιουνίου σηματοδοτεί την αναπόφευκτη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές. Αν οι εκτιμήσεις πολιτικών και οικονομικών αναλυτών είναι ακριβείς, τότε ο κ. Καραμανλής είναι αναγκασμένος να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ με εισπρακτικά μέτρα και εσωκομματική γκρίνια.

Μετά τις ευρωεκλογές τα στιλέτα των δελφίνων δεν θα παραμείνουν για πολύ μυστικά, ενώ τα μυστικά της οικονομίας δεν θα αργήσουν να μεταβληθούν σε στιλέτα στην πλάτη των ψηφοφόρων.

Κάποιοι ρομαντικοί προβλέπουν ότι η διαφορά θα μηδενιστεί ως τις αρχές Σεπτεμβρίου και ότι ο κ. Καραμανλής θα αφήσει άλαλα τα χείλη των ασεβών τον Οκτώβριο. Αντιθέτως, οι θαυμαστές του Καρυωτάκη εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός θα προτιμήσει να αυτοκτονήσει από αηδία τον Οκτώβριο παρά να βρεθεί ξανά σε απόσταση μικρότερη των εκατό χιλιομέτρων από τα χνώτα των βουλευτών του.

Το πιθανότερο και λογικότερο όμως είναι να διατηρήσει ο κ. Καραμανλής ως την τελευταία στιγμή την ελπίδα ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα προκύψει τον Μάρτιο, είτε μέσα από μια (απίθανη σήμερα) συμφωνία με το ΠαΣοΚ είτε έπειτα από ένα (εξίσου απίθανο σήμερα) ευνοϊκό εκλογικό αποτέλεσμα για τον ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση ο 53χρονος Πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να επιλέξει αν θα πλαισιώσει τη θεμιτή ελπίδα του με έναν «καραμανλικό» ή έναν «παπανδρεϊκό» ρεαλισμό. Να απαντήσει δηλαδή αν στην περίπτωση που όλα τελειώσουν παραμείνει αρχηγός, όπως έκανε ο Ανδρέας το 1989, ή αν επιλέξει τον δικό του Γεώργιο Ράλλη , όπως έκανε ο θείος του το 1980. Οι προηγούμενοι δέκα μήνες έκριναν εν πολλοίς την προσεχή δεκαετία για το ΠαΣοΚ, αλλά είναι οι επόμενοι δέκα εκείνοι που θα σφραγίσουν τη νέα δεκαετία για τη ΝΔ.

Οσο για τη νέα δεκαετία για τη χώρα, αυτή ενδεχομένως έχει ήδη «ρευστοποιηθεί» αφού θα πρέπει να αφιερωθεί στην ανάκτηση του χαμένου χρόνου στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική. Και αυτή η συνειδητοποίηση ίσως είναι το πραγματικό «σοκ της δεκαετίας».

papadopoulos@tovima.gr