Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι επενδυτές σε σχέση με τις αισιόδοξες προβλέψεις που διατυπώνουν ορισμένοι οικονομολόγοι για την παγκόσμια οικονομία, ώστε να μη δημιουργηθεί μια ψευδής αίσθηση ευφορίας. Τούτο επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Βarclays Capital Σάιρους Αρνταλαν, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για το συνέδριο του «Εconomist».

– Συμφωνείτε με την άποψη που διατυπώνουν αρκετοί αναλυτές το τελευταίο διάστημα ότι η κρίση θα ξεπεραστεί γρηγορότερα του αναμενομένου;

«Εκτιμώ ότι έχουν αρχίσει να φαίνονται κάποια πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια ψευδής αίσθηση ευφορίας. Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα κρίση είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών, λόγω του μεγέθους σε απόλυτους αριθμούς της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και της σημαντικής σε σχέση με άλλες εποχές συμμετοχής των τραπεζών, απ΄ όπου ξεκίνησε το πρόβλημα, στο σύστημα».

– Πιστεύετε ότι τα μέτρα στήριξης που έλαβαν οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο είναι αρκετά για την έξοδο από την ύφεση;

«Αν και τα μέτρα που ελήφθησαν σε παγκόσμια κλίμακα βοήθησαν τις οικονομίες να σταθεροποιηθούν, τα δημοσιονομικά πακέτα που δόθηκαν, θα οδηγήσουν σε διεύρυνση των ελλειμμάτων, ενώ το δημογραφικό πρόβλημα θα φουσκώσει τον κρατικό δανεισμό. Επίσης πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη για πιο στενό έλεγχο των αγορών και εμπλουτισμό των κανόνων της Βασιλείας ΙΙ. Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, επιταχύνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξής της. Λόγω του μεγέθους της, η Κίνα πλέον επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ της χώρας κατά 9% οδηγεί σε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1%».

– Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία του παγκόσμιου και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος;

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο τραπεζικός κλάδος, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, έχει αρχίσει να ανακάμπτει, ωστόσο δύσκολα θα επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση. Από την άλλη, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πλεονεκτική θέση λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν επενδύσει σε τοξικά προϊόντα και ως εκ τούτου είναι κεφαλαιακά περισσότερο υγιείς από τις αμερικανικές και τις βρετανικές. Ωστόσο, τους επόμενους μήνες θα υπάρξει υποχώρηση των εργασιών τους στην ελληνική αγορά, λόγω της μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης που δημιουργεί η διεθνής πιστωτική κρίση».

– Ποια είναι τα σχέδια της εταιρείας σας για την ελληνική αγορά;

«Η Βarclays Capital έχει επανέλθει στην ελληνική αγορά αυτόνομα τα τελευταία τρία χρόνια και λειτουργεί ως primary dealer του Ελληνικού Δημοσίου για τη διάθεση κρατικών ομολόγων. Στόχοι μας είναι η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στην αγορά ομολόγων και η διείσδυσή μας τα επόμενα χρόνια στην επιχειρηματική τραπεζική».