ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ Η πυρηνική δοκιμή και οι εκτοξεύσεις πυραύλων ήταν περισσότερο μια επίδειξη δύναμης του Κιμ Γιονγκ Ιλ προς τους εσωτερικούς «εχθρούς» του και λιγότερο μια απειλή για τις γειτονικές χώρες, υποστηρίζει στην εφημερίδα «Τhe Guardian» ο Σάιμον Τίσνταλ. Μπορεί να θορυβήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι άλλες τέσσερις χώρες (Ιαπωνία, Ρωσία, Κίνα και Νότια Κορέα) που έχουν καταδικάσει επανειλημμένως τον βορειοκορεάτη ηγέτη για την πυρηνική δραστηριότητα του καθεστώτος, όμως στην πραγματικότητα το «μήνυμα» του 67χρονου δικτάτορα απευθυνόταν σε επίδοξους «μνηστήρες» της εξουσίας εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος και του πανίσχυρου βορειοκορεατικού στρατού. Οσοι εποφθαλμιούν τη θέση του ασθενούς σταλινικού ηγέτη πρέπει να φοβηθούν και να καταλάβουν ότι ο ίδιος είναι σε θέση να τους απομονώσει για να μείνει ανοιχτός ο δρόμος της διαδοχής στον τριτότοκο γιο του, τον 25χρονο «πλεϊμπόι» Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πολλοί δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Πιονγκγιάνγκ θέλει να πιέσει τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη διεθνή κοινότητα υπό την απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων. «Οχι. Σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει» αντιτείνει ο βρετανός αναλυτής Αϊνταν Φόστερ-Κάρτερ προβάλλοντας την άποψη ότι η Βόρεια Κορέα «κάνει επίδειξη δύναμης για εσωτερική κατανάλωση».

Η κατάσταση της υγείας του βορειοκορεάτη ηγέτη έχει πυροδοτήσει από το περασμένο καλοκαίρι τη φημολογία περί της διαδοχής του στην εξουσία. Φημολογείται ότι ορισμένοι ανώτατοι αξιωματικοί δεν θα ήθελαν να δουν έναν από τους τρεις γιους του προέδρου να τον διαδέχεται στην εξουσία «κληρονομικώ δικαιώματι». Ωστόσο αυτή η εξέλιξη μοιάζει αρκετά πιθανή καθώς και ο σημερινός ηγέτης είχε επίσης κληρονομήσει τη θέση από τον πατέρα του. Η ανάληψη του κορυφαίου αξιώματος σε μια χώραφυλακή με 25 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία μάλιστα διαθέτει πυρηνικό εξοπλισμό, προκαλεί μοιραία έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των στελεχών του κυβερνώντος ΚΚ. Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος ο πρόεδρος Κιμ βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα για το ποιος από τους επιγόνους του είναι ο καταλληλότερος για να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να τον διαδεχθεί ο πρεσβύτερος γιος Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος όμως έχει πέσει σε δυσμένεια από τότε που επιχείρησε να «δραπετεύσει»- με παράνομο μάλιστα τρόπο αφού το διαβατήριό του ήταν πλαστό- στην Ιαπωνία. Ο δεύτερος τη τάξει Κιμ Γιονγκ Τσουλ θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ηγέτης της χώρας, αν βέβαια έδειχνε ο ίδιος λίγο περισσότερο ενδιαφέρον για την πολιτική και λιγότερο για τη μεγάλη αδυναμία του, το ποδόσφαιρο.

Ο 25χρονος Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος, όπως και τα δύο αδέλφια του, έχει σπουδάσει στην Ελβετία, μοιάζει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες σε αυτή την άτυπη «κούρσα διαδοχής». Και αυτό διότι, όπως και ο πατέρας του, διαθέτει ανυποχώρητο χαρακτήρα και την απαιτούμενη επιμονή ή μάλλον την αδιαλλαξία προκειμένου να επιβάλλει πάντοτε τις δικές του απόψεις. Το ότι οι φήμες τον θέλουν σπάταλο και επιρρεπή στις ηδονές, είναι μια απλή λεπτομέρεια…