ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Η εφημερίδα «Τhe Νew Υork Τimes» υποστηρίζει ότι ένας δικός της δημοσιογράφος και ένας αρχισυντάκτης ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, που εξανάγκασε το 1974 τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον να παραιτηθεί.

Οι ΡόμπερτΣμιθ και ΡόμπερτΦελπς θα μπορούσαν να βρίσκονται όλα αυτά τα χρόνια στη θέση των διάσημων Μπομπ Γούντγουορντ και ΚαρλΜπέρνστιν της «Washinghton Ροst» και να απολαμβάνουν τη δική τους φήμη και αναγνώριση. Αλλά το εν λόγω ρεπορτάζ εγκαταλείφθηκε λόγω κακής δημοσιογραφικής εκτίμησης. Ετσι οι «Νew Υork Τimes» έχασαν την αποκλειστικότητα για το «πολιτικό σκάνδαλο του 20ού αιώνα». Τον Αύγουστο του 1972 ο νεαρός ρεπόρτερ Σμιθ έμαθε στη διάρκεια ιδιωτικού γεύματος με τον διευθυντή του FΒΙ Πάτρικ Γκρε, σημαντικές λεπτομέρειες για τη διάρρηξη στο κτίριο Γουότεργκεϊτ στην Ουάσιγκτον, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, την απόπειρα να τοποθετηθούν εκεί συσκευές υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και την προσπάθεια μελών της κυβέρνησης Νίξον να συγκαλύψουν το σκάνδαλο. Η διάρρηξη είχε γίνει μόλις πριν από δύο μήνες.

Ο Γκρέι αποκάλυψε στον κ. Σμιθ, ότι « ο υπουργός ΔικαιοσύνηςΤζον Μίτσελ και ο Ντόναλντ Σεγκρέτιεμπλέκονταν στη συγκάλυψη ». Ο κ. Σμιθ θυμάται: «Τότε τον ρώτησα: Ως πού φθάνει αυτό; Ως τον πρόεδρο;΄΄. Εκείνος με κοίταξε σιωπηλός και δεν απάντησε. Η απάντηση όμως ήταν στο βλέμμα του».

Ο ρεπόρτερ έσπευσε στα γραφεία των «Νew Υork Τimes» στην Ουάσιγκτον και μετέφερε τη συνομιλία στον αρχισυντάκτη του, τον 89χρονο σήμερα Ρόμπερτ Φελπς. Εκείνος ηχογράφησε τη συνομιλία τους (όπως τον υποχρέωνε ο εσωτερικός κανονισμός της εφημερίδας), αλλά δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Την επόμενη κιόλας ημέρα ο κ. Σμιθ σταμάτησε να εργάζεται στους «Νew Υork Τimes» διότι πήγε για σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ. « Συνέχισα να διαβάζω την εφημερίδα, αλλά δεν έβλεπα το θέμα πουθενά. Υπέθεσα ότι η διεύθυνση έλεγξε τις πληροφορίες μου και τις βρήκε αναληθείς » λέει ο κ. Σμιθ.

Η λικιωμένος σήμερα, ο κ. Φελπς δεν θυμάται γιατί η δημοσιογραφική έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη αποκάλυψη του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ δεν προχώρησε. Ο ίδιος, μία εβδομάδα μετά τη συζήτησή του με τον νεαρό ρεπόρτερ, έφυγε για έναν μήνα σε διακοπές στην Αλάσκα. Δεκαετίες αργότερα, κατέγραψε το περιστατικό σε βιβλίο με τα δημοσιογραφικά του απομνημονεύματα, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα. Οι «Νew Υork Τimes» δημοσίευσαν χθες την ιστορία, βασισμένοι τόσο στο βιβλίο όσο και σε πρόσφατες συνεντεύξεις με τους κκ. Σμιθ και Φελπς.

Τελικά οι κκ. Γούντγουορντ και Μπέρνστιν, έπειτα από μακροχρόνια και κοπιαστική έρευνα, ξετύλιξαν το κουβάρι του σκανδάλου και αποκάλυψαν την ανάμειξη του Λευκού Οίκου στην υπόθεση, με καταιγιστικές συνέπειες για την κυβέρνηση Νίξον. Μόλις το 2005 αποκαλύφθηκε ότι η δική τους πηγή, το περίφημο «βαθύ λαρύγγι», ήταν ο Μαρκ Φελτ, ο υποδιευθυντής του FΒΙ εκείνη την εποχή.