Το κρίσιμο τελευταίο δεκαήμερο και η τακτική που θα επιβεβαιώσει το δημοσκοπικό προβάδισμά του και στις κάλπες της 7ης Ιουνίου είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του ΠαΣοΚ.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυριαρχεί η επιλογή της αποφυγής μιας μετωπικής και στείρας επίθεσης κατά του κ. Κ. Καραμανλή , εξ ου και η διαρκής επανάληψη του γενικού πολιτικού διλήμματος «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» από τον κ. Γ.Παπανδρέου, ενώ τις τελευταίες ημέρες εντείνεται η πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να δημοσιοποιήσει τα επώδυνα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Αναλυτικότερες αναφορές αναμένονται από τον κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο, όπου κύριο μέλημα του προέδρου του ΠαΣοΚ θα είναι να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους και παράλληλα να προσφέρει πειστικές ενδείξεις για το δικό του σχέδιο διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα συνεχίσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τις «στοχευμένες» παρεμβάσεις του, όπως η χθεσινή στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας «Αργώ». Εκεί κατήγγειλε τη συστηματική, όπως είπε, υποβάθμιση των δομών πρόνοιας από την κυβέρνηση και δεσμεύτηκε για την ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης κατά των ναρκωτικών.

Παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, εν αναμονή των αλλεπάλληλων μετρήσεων που θα συνεχιστούν ως την Παρασκευή πριν από τις εκλογές. Περιοριζόμενοι σε υπαινικτικές ως σήμερα αναφορές και επισημάνσεις, στελέχη της Ιπποκράτους δηλώνουν ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες της δεοντολογίας», γνωρίζοντας ότι σε ένα σκηνικό γενικευμένης ρευστότητας κατά την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις είναι εύκολο από τη μια πλευρά να διαμορφώνουν και από την άλλη να καταγράφουν την κοινή γνώμη.

Μεταξύ όλων των άλλων, αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους στο ΠαΣοΚ επιμένουν να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της προσέλευσης πολιτών στις κάλπες, θεωρώντας ότι μια μεγάλη αποχή αφενός θα ερμηνευτεί ως αποδοκιμασία και προς την αντιπολίτευση και αφετέρου θα παρατείνει τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού που περιγράφεται σήμερα από τις έρευνες. Χθες πάντως ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να επαναλάβει τις προχθεσινές του διατυπώσεις περί ενδεχόμενων πειρασμών εκείνων που θα ήθελαν να παίξουν με τις δημοσκοπήσεις.