Επώδυνα οικονομικά μέτρα που θα πλήξουν όλα τα κοινωνικά στρώματα προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο του «Εconomist», επιλέγοντας για πρώτη φορά να γίνει δυσάρεστος πριν από μια εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου να αυξήσει τους δείκτες της αξιοπιστίας του.
Αποδεχόμενος τις εισηγήσεις των υπουργών του «να πει την αλήθεια στον λαό», ο κ. Κ. Καραμανλής στην πραγματικότητα ανακοίνωσε χθες ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα προχωρήσει στη λήψη έκτακτων οικονομικών μέτρων με στόχο την αύξηση των δημόσιων εσόδων και τη μείωση των ελλειμμάτων, υπογραμμίζοντας πως είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγει η χώρα από τη κρίση.
Αφού προηγουμένως η Διυπουργική Επιτροπή ενέκρινε την κατάργηση 255 φορέων του δημόσιου τομέα (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα Α6), για να δοθεί το μήνυμα ότι οι περικοπές ξεκινούν πρώτα από τις κρατικές δαπάνες, ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε εισπρακτικά μέτρα και φοροεπιδρομές μέσα στο καλοκαίρι αλλά και το ξεκίνημα ενός δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων, με κεντρική επιδίωξη τη μείωση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και γενικότερα του κρατικού μηχανισμού.
Η τελική απόφαση για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ελήφθη χθες το πρωί κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής, όπου οι συμμετέχοντες υπουργοί ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό «να πει την αλήθεια στον λαό» και να αποδείξει έμπρακτα ότι δεν τους κρύβει τίποτε δέκα ημέρες πριν από τις κάλπες.
Οπως τόνισαν, η πρωτοβουλία του αυτή θα εκτιμηθεί από την κοινή γνώμη, αφού για πρώτη φορά θα υπάρξει πρωθυπουργός που δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την κατάσταση κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου.
«Στην πορεία των λαών υπάρχουν ιστορικές περίοδοι που είναι κομβικές. Κυρίωςεπειδή οριοθετούν την ανάγκη να αποφασίσουμε για το μέλλον. Την ανάγκη επανεκκίνησης. Η σημερινή παγκόσμια ύφεση οριοθετεί μια τέτοια, καθοριστικής σημασίας, περίοδο» υπογράμμισε χθες ο Πρωθυπουργός.
«Οι διεθνείς κρίσεις απαιτούν διεθνείς λύσεις. Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να χτίσει στέρεες βάσεις στην οικονομία «χωρίς παραμορφωτικούς φακούς, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς κρυμμένα κίνητρα», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Αν παραμερίζονται από τον φόβο πολιτικού κόστους οι αναγκαίες αλλαγές, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη διέξοδος. Δεν μπορεί, προπάντων, να υπάρξει ούτε άμεσηούτε δυναμική επανεκκίνηση την επομένη της κρίσης» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας: «Αυτό δεν θα ήταν απλώς και μόνο λάθος. Θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον».
Π εριγράφοντας μάλιστα την έκταση των έκτακτων οικονομικών μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ο κ. Καραμανλής άφησε χθες σαφώς να εννοηθεί ότι θα είναι ιδιαίτερα επώδυνα για τους πολίτες, τονίζοντας: «Είμαστε έτοιμοιως ηγεσίες πολιτικές, επιχειρηματικές, συνδικαλιστικές να αναλάβουμε μέρος του προσωρινού κόστους για να θεμελιώσουμε μόνιμες, στέρεες βάσεις ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας για όλους; Η δική μας απάντηση είναι “ναι”. Είμαστε σε τελική ανάλυση δυνατοί για να απορρίψουμε συνταγές ανευθυνότητας και να ακολουθήσουμε πολιτικές υπευθυνότητας; Η δική μας απάντηση είναι “ναι”».
Ταυτόχρονα εξήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στις εφορίες και όπου αλλού παρατηρείται εκτεταμένη διαφθορά, σημειώνοντας: «Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες πολιτών για επίορκους λειτουργούς που είτε επιδιώκουν παράνομη συναλλαγήείτε κωλυσιεργούν κατά τρόπο ύποπτο στην εκπλήρωση του έργου τους. Τα φαινόμενα αυτά έχουν βαθιές ρίζες στον χρόνο και προχωρούμε στο ξερίζωμά τους. Γίνονται ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στους εισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα τόσο για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλώνόσο και για την αντιμετώπιση της διακίνησης πλαστών τιμολογίων. Οργανώνονται δράσεις και μηχανισμοί που θα επιτρέψουν πρόσθετες στοχευμένες διασταυρώσεις οικονομικών στοιχείων. Η φοροδιαφυγή είναι μια κατ΄ εξοχήν αντικοινωνική συμπεριφορά, την οποία δεν μπορεί να αντέξει άλλο ο τόπος. Η σύγκρουση συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση». O Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη θέσπιση νέου μισθολογίου, το οποίο θα ισχύσει για τους νεοπροσλαμβανομένους από την αρχή του χρόνου, αλλά και τη σταδιακή απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
«Οι επιπτώσεις της σημερινής κρίσης διογκώνονται υπέρογκα από τα βάρη, τα θεσμικά κενά, τις αδυναμίες του παρελθόντος. Αυτό σημαίνει πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες σήμερα. Σημαίνει υποχρέωση για πολύ περισσότερα. Δεν σημαίνει όμως πως δεν έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε από την κρίση ισχυρότεροι» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός και κατέληξε:
«Με μια φράση:Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις που εγγυώνται σημαντικό μελλοντικό όφελος. Αν δεν το κάνουμε, η χώρα δεν θα απαλλαγεί ποτέ από τα βάρη που σηκώνει. Αν μείνουμε σε εύκολες αποφάσεις και ευχάριστα λόγια, η χώρα δεν θα αναπτύξει ποτέ την ταχύτητα προόδου που μπορεί να έχει. Δεν πρόκειται λοιπόν να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο» .