Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004
● Ε-mail: epistoles@tovima.gr
▅ Απορία της επομένης
Ο κ. Αντώνης Ν. Βενέτης γράφει:
Η αιφνίδια εισβολή των βαρβάρων στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών μπέρδεψε, φρονώ, τους πολιτικούς μας ηγήτορες. Οι πάντες απαρνούνται την ιδιότητα του βαρβάρου και την αποδίδουν στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ολέθριο σφάλμα. Οι αδαείς αγνοούν ότι ο λαός περιμένει τους βαρβάρους και θα ψηφίσει αυτούς που αποδέχονται την ιδιότητα του βαρβάρου. Ο λαός την επομένη των εκλογών θ΄ αναρωτηθεί σαν τον απογοητευμένο καβαφικό ήρωα: «Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους; Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις». ▅ Μέλι ευρωπαϊκό
Ο δρ Κων. Δ. Μάλλιος, καρδιολόγος, από την Αθήνα, γράφει:
Η ημέρα των εκλογών όπου να ΄ναι φθάνει και οι πολιτικοί μας αρχηγοί εξέδραμαν στην εξοχή με βήμα ταχύ. Θυμήθηκαν ότι στο «Ελλαδιστάν» υπάρχει και επαρχία και σπεύδουν αμέσως να την επισκεφθούν. Οχι βέβαια για να λύσουν τα προβλήματά της, καθ΄ ότι αυτά είναι χρόνια και γιατρειά πλέον δεν έχουν, αλλά προς άγραν ψήφων. Την ψήφο θέλουν, την οποία έχουν απόλυτη ανάγκη για να στείλουν τους εκλεκτούς τους στην Ευρωβουλή. Αυτούς που στην πλειονότητά τους είναι τέκνα του κομματικού σωλήνα και κατ΄ επέκταση το είδωλο του εαυτού τους. Προς επίτευξη δε του σκοπού τους στηλιτεύουν ο ένας τον άλλον χωρίς να φείδονται χαρακτηρισμών και λεξιλογίου. Δεν ορρωδούν προ ουδενός. Για την απόκτηση της εξουσίας όλα επιτρέπονται και τα πάντα είναι θεμιτά. Το έπαθλο είναι βαρύ και αντιπροσωπεύει αρκετές χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Βλέπετε, το μέλι δεν παύει ποτέ να είναι γλυκό!
▅ «Flexicurity» και «Stage»
Ο κ. Γεώργιος Χατζηιωαννίδης γράφει:
Είναι γνωστό ότι οι νέοι καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των ανέργων. Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη λεγόμενη «flexicurity» που διεξάγεται στην ΕΕ, αυτό το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο. Εμείς τι έχουμε να επιδείξουμε για το θέμα; «Stage». Ανασφάλιστη εργασία. Αδήλωτη εργασία. Αναγκαστική part time εργασία. Ρουσφέτια. Κομματικές προσλήψεις. ΟΑΕΔ. Αντιπροσωπεύονται οι νέοι επαρκώς για να μάθουμε τη γνώμη τους; Αν υπήρχε ΕΦΕΕ, τι θα έλεγε; Είναι βαρβαρότητα να βγαίνουν οι νέοι πρώτα στη «σύνταξη» και μετά στην αγορά εργασίας…
▅ «Χαμένη ευκαιρία»
Ο κ. Θεμ. Χρ. Σαράκος, από την Εκάλη της Αττικής, γράφει:
Ο ελληνικός λαός έμαθε από τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που κυβερνούν τα τελευταία χρόνια την τελική επιλογή των υποψηφίων για τις εκλογές για το Κοινοβούλιο της Ευρώπης. Εκτός μερικών αξιόλογων εξαιρέσεων, οι υπόλοιποι επελέγησαν με αυστηρά κομματικά κριτήρια. Ακόμη μια φορά η χώρα μας έχασε την ευκαιρία να ανανεώσει ριζικά έναν τομέα της Ευρώπης και να επιλέξει τους άριστους για τις θέσεις αυτές. Τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση της χώρας μας μετά τον σοβαρό ηθικό τραυματισμό τους από ενέργειες των μελών τους σε θέματα ηθικής και έντιμης διαχείρισης του δημοσίου πλούτου θα έπρεπε να αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν ριζική αλλαγή στην επιλογή των στελεχών από τώρα και στο εξής. Μια ακόμη ευκαιρία δυστυχώς χάθηκε.
▅ Υπάρχει ο ΑΦΜ, δεν χρειάζεται ο ΑΜΚΑ
Ο κ. Στέφανος Πασχαλίδης γράφει:
Αντί να εισαχθεί προς χρήση ο ΑΜΚΑ, δηλαδή άλλος ένας αριθμός πρόσθετος στον αριθμό ταυτότητας, στον ΑΦΜ, στον εκλογικό κωδικό μας, στον αριθμό μητρώου ΙΚΑ κτλ. κτλ., θα αρκούσε να χρησιμοποιείται ο ΑΦΜ παντού και να καταργηθούν όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι απλώς δημιουργούν πρόσθετα κόστη σε υπηρεσίες και φορείς οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμόζουν τις μηχανογραφήσεις τους κτλ. Η χρήση του ΑΦΜ, που είναι και μοναδικός αριθμός, θα έπρεπε να γενικευθεί και να σταματήσει κάθε υπηρεσία να χρησιμοποιεί δικό της υποσύστημα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε το μέγεθος της οικονομίας που θα πετύχει η Δημόσια Διοίκηση στη χώρα μας από αυτή την πολύ απλή επιλογή. Στους παλιούς μηχανογράφους η ιδέα αυτή είναι πολύ παλιά και καμιά φορά την αναφέρουν… ως ανέκδοτο, με το σκεπτικό ότι, αντί να λύνεις προβλήματα εισάγοντας νέους κωδικούς κάθε είδους όπως ο ΑΜΚΑ, αντίθετα δημιουργείς πολύ περισσότερα νέα και, φυσικά, νέα κόστη.
▅ Το μπλε σχολικό τετράδιο
Ο κ. Σωτήρης Δεμπεγιώτης, δικηγόρος, από τις Βρυξέλλες του Βελγίου, γράφει:
Καμία δράση χωρίς αντίδραση. Νόμος της Φυσικής και της ζωής. Οπως τα μπλε σχολικά τετράδια που όταν κόβεις μια σελίδα κόβεται και η αντίστοιχή της. Μόνο που το συνειδητοποιείς αργότερα και αναπάντεχα. Τέτοια η ανθρώπινη ζωή, τέτοιες και οι πτυχές της κοινωνικής δραστηριότητας, όπως το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ας μου επιτραπεί η εκφορά του λόγου ύπαρξης του παρόντος γράμματος: ο προβληματισμός περί του εξής κρίσιμου τριπτύχου: υπέρμετρο ρίσκο, υπέρμετρο κέρδος (σε περίπτωση επιτυχίας), υπέρμετρη ζημιά (στην αντίθετη περίπτωση). Οταν τα υποκείμενα του τριπτύχου αυτού ταυτίζονται, οποιαδήποτε κριτική εναντίον του υπόκειται σε στέρεο αντίλογο. Σε αντίθετη περίπτωση, το πράγμα αλλάζει. Στο πλαίσιο της πρόσφατης και τρέχουσας χρηματοπιστωτικής (και όχι μόνο) κρίσης, τα υποκείμενα του εν λόγω τριπτύχου δεν ταυτίζονται. Αυτοί που έλαβαν το υπέρμετρο ρίσκο απήλαυσαν και τα αντίστοιχα κέρδη. Οταν ωστόσο ήλθε η ώρα της ζημιάς, το υποκείμενο άλλαξε, με τους φορολογούμενους πολίτες να έρχονται στο προσκήνιο. Η πολιτική απόφαση να διασωθεί τοιουτοτρόπως το χρηματοπιστωτικό σύστημα (ίσως, μακροπρόθεσμα, και προς όφελος των φορολογούμενων πολιτών) ήταν απόφαση λεπτή, επιτακτική, και ίσως η ενδεδειγμένη. Δημιούργησε όμως ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο: την πεποίθηση ότι σε κάθε περίπτωση αποτυχίας και ζημιάς, έστω δημιουργηθείσης μέσω λήψης ενός τέτοιου υπέρμετρου ρίσκου, το κράτος θα παρέμβει προς παροχή βοήθειας αλλάζοντας επί της ουσίας τα υποκείμενα του προαναφερθέντος τριπτύχου. Και αυτή ακριβώς είναι η σελίδα του μπλε τετραδίου που κόπηκε από τη μία του πλευρά. Απομένει να περιμένουμε τι θα φέρει το ξεφύλλισμα της άλλης πλευράς.
▅ «Θα υπερασπιστούμε τα Ταμεία μας»
Η κυρία Ελένη Σπανοπούλου, υποψήφια για τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, γράφει:
Οι άνθρωποι των ΜΜΕ και οι οικογένειές μας βρισκόμαστε, όπως ολόκληρη η Ελλάδα άλλωστε, στη μέγκενη της οικονομικής κρίσης, στη δίνη του ασφαλιστικού κυκλώνα και στις ιλιγγιώδεις ταχύτητες του Διαδικτύου. Οι άνεργοι του κλάδου μας πολλαπλασιάζονται και αναζητούν με αγωνία 50 ευρώ τον μήνα για να εξασφαλίσουν την περίθαλψή τους μένοντας με ασφαλιστικό κενό στα συντάξιμά τους χρόνια! Οι νέοι συνάδελφοι τραβάνε κουπί σε απίστευτες εργασιακές γαλέρες, εξαργυρώνοντας την αξιοπρέπειά τους και τη δύναμη της γραφίδας τους σε μικροποσά που κόβουν στα μπλοκάκια του τρόμου, εργαζόμενοι χωρίς την περίθαλψη και αργότερα τη σύνταξη που πραγματικά δικαιούνται! Στα portals οι συντάκτες δεν ασφαλίζονται, και η διαφήμιση δεν συνοδεύεται από αγγελιόσημο. Οπως το 1989 η ιδιωτική ραδιοφωνία και η τηλεόραση συνέλαβαν παντελώς ανέτοιμο τον κλάδο, τώρα το Διαδίκτυο αλλάζει άρδην τα δεδομένα της ζωής και της δουλειάς μας! Οι εργαζόμενες μητέρες βλέπουν τη σύνταξη στα 60 και τρέχουν για την άδεια τοκετού από τον εργοδότη στον ΕΔΟΕΑΠ και πάλι πίσω! Οι συνταξιούχοι μας δεν ξέρουν αν, το 2013, το τμήμα της επικουρικής τους σύνταξης πάνω από τα 700 ευρώ θα μειωθεί! Εχω δημόσια τοποθετηθεί για την πίστη μου στη δύναμη ενός Συνδικάτου Τύπου και την άποψή μου για ένα δυνατό Ταμείο των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Είμαστε 16.345 ασφαλισμένοι, εμείς και οι οικογένειές μας. Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι στην ελληνική κοινωνία, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, συνδικαλιστές και… παπαγαλάκια όλων των χρωμάτων ότι το Ταμείο αυτό είναι υπόδειγμα προς μίμηση και όχι στόχος κάθε λογής συμφερόντων. Να πάρουν το μήνυμα ότι οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα υπερασπιστούν τα Ταμεία τους και μαζί την προσπάθεια για ένα δίκαιο και διάφανο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων του τόπου μας.
Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004
● Ε-mail: epistoles@tovima.gr