Τα σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και τις καθυστερήσεις λόγω των κενών που υπάρχουν στη νομοθεσία για τα τέλη διέλευσης αλλά και την ανάπτυξη υποδομών, που αφήνονται εξ ολοκλήρου στην ευχέρεια των κατά τόπους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά ακόμη και μεμονωμένων πολιτών, επισημαίνει στο «Βήμα» ο διευθυντής Επικοινωνίας Wind Ηellas κ. Γ. Τσαπρούνης.
– Είστε ικανοποιημένος από την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας;
«Ικανοποιημένοι από το επίπεδο διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας δηλώνουν τακτικά οι αρμόδιοι φορείς, όμως οι αριθμοί μάλλον το αντίθετο καταδεικνύουν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ, μόλις 13 στους 100 Ελληνες διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση. Και δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί έναν μέσο όρο που υποστηρίζεται από τις επιδόσεις των μεγάλων αστικών κέντρων και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στην περιφέρεια ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Είναι σκόπιμο λοιπόν οι αρμόδιοι φορείς να μην προβάλλουν μόνο τη θετική όψη των πραγμάτων, αλλά να εντείνουν παράλληλα τις προσπάθειές τους για την άμεση επίλυση σημαντικών προβλημάτων».
– Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως πάροχος;
«Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζει την αγορά και τους παρόχους εδώ και αρκετά χρόνια είναι τα περίφημα τέλη διέλευσης. Τα τέλη δηλαδή που ένας πάροχος οφείλει να καταβάλλει στους δήμους στους οποίους εκπονεί έργα. Η ΕΕΤΤ ως αρμόδιος φορέας από το 2006 προχώρησε σε σχετική δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να καταρτιστεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα ορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τόσο των παρόχων όσο και των ΟΤΑ και των λοιπών αρμοδίων φορέων. Ωστόσο τρία χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ, αλλά λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει η ΕΕΤΤ αναγκάστηκε να προβεί σε νέα δημόσια διαβούλευση που έληξε τον περασμένο Μάρτιο».
– Ποιες είναι οι επιπτώσεις της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου;
«Η ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων αφήνεται στην ευχέρεια των κατά τόπους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά ακόμη και μεμονωμένων πολιτών που αντιδρούν για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί. Η τεχνολογία και ιδιαίτερα οι τεχνολογίες επικοινωνίας, όπως η ευρυζωνικότητα, έχουν αλλάξει τη λειτουργία των οικονομιών όχι μόνο σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Δεν είναι κρίμα σήμερα ο έλληνας επαγγελματίας να μην έχει στα χέρια του τα εργαλεία αυτά; Οι συνθήκες οικονομικής ύφεσης τα καθιστούν ακόμη πιο αναγκαία ως αναπόσπαστο πλέον κομμάτι μιας σύγχρονης οικονομίας. Αισιόδοξο σημείο όλης αυτής της κατάστασης είναι η πρόσφατη ολοκλήρωση της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών στην περιφέρεια, από παρόχους που συμμετείχαν σε σχετικό έργο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας».