Ομόφωνα καταδίκασαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.)του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, χθες Δευτέρα, και στο πλαίσιο αυτό αναμένονται σκληρότερα μέτρα κατά της Πιονγιάνγκ.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαρακτήρισαν τη δοκιμή «σαφή παραβίαση» της απόφασης του 2006, που υιοθέτησε το ΣΑ μετά την πρώτη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή.

Παράλληλα, τα μέλη του Συμβουλίου ανακοίνωσαν πως θα ετοιμάσουν μία νέα απόφαση με σκληρότερα μέτρα εναντίον της Πιονγιάνγκ.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν τη σθεναρή αντίθεσή τους και την καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε στις 25 Μαΐου η Βόρειος Κορέα, η οποία αποτελεί σαφή παραβίαση της απόφασης 1718 του Συμβουλίου. Τα μέλη του αποφάσισαν να αρχίσουν να εργάζονται για μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στο θέμα αυτό» ανακοίνωσε ο προεδρεύων του σώματος κ. Βιτάλι Τσούρκιν.

Πολλοί διπλωμάτες, και ιδίως οι ΗΠΑ μέσω της πρέσβειράς τους στον ΟΗΕ κυρίας Σούζαν Ράις, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, εξέφρασαν στους δημοσιογράφους τη βούλησή τους να χρησιμοποιηθεί «σκληρή» γλώσσα στη νέα απόφαση του Οργανισμού κατά της Βορείου Κορέας.