ΛΟΝΔΙΝΟ Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει το σκάνδαλο των εξόδων των πολιτικών στη Βρετανία μετά τις νέες αποκαλύψεις της «Daily Τelegraph». Σύμφωνα με την εφημερίδα, εννέα υπουργοί πλήρωσαν με χρήματα των φορολογουμένων προσωπικές λογιστικές τους υποθέσεις. Ο Εργατικός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έχει περιέλθει σε δεινή θέση, ενώ δυναμώνουν οι φωνές για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Οι κυβερνητικοί που πλήρωσαν με χρήματα των βρετανών φορολογουμένων τις συμβουλές φοροτεχνικών είναι οι υπουργοί Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ, Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ, Μεταφορών Τζεφ Χουν, Περιφέρειας Χέιζελ Μπλέαρς, Εργασίας Τζέιμς Πέρνελ, Διεθνούς Ανάπτυξης Ντάγκλας Αλεξάντερ και Περιβάλλοντος Χίλαρι Μπεν.

Ο ένατος υπουργός δεν κατονομάζεται από την «Daily Τelegraph», η οποία αναφέρει ότι δεν κατόρθωσε να έλθει σε επικοινωνία μαζί του για να εξασφαλίσει κάποια δήλωση.

Πηγές του Εργατικού Κόμματος ισχυρίστηκαν ότι η αναζήτηση αυτής της μορφής επαγγελματικής συμβουλής είναι σύννομη με τους κανόνες της Βουλής των Κοινοτήτων. Ωστόσο για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό δεν θεωρείται νόμιμο έξοδο, αναφέρει το ΒΒC.

Το ποσό που δαπανήθηκε συνολικά από τους εννέα υπουργούς σε τέσσερα χρόνια φθάνει περίπου στις 12.500 ευρώ και το ποσό που αναλογεί στον υπουργό Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ είναι 1.589 ευρώ σε χρονική περίοδο δύο ετών. O βρετανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι πλήρωσε για λογιστική συμβουλή προκειμένου να «διασφαλίσει την καταβολή του σωστού ποσού φόρου αναλογικά με τις δαπάνες του γραφείου του», σύμφωνα με το ΒΒC. Χθες αποκαλύφθηκε ακόμη ότι η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Χάριετ Χάρμαν χρέωσετους φορολογουμένους με 11.400 ευρώ για τη λήψη συμβουλών σχετικών με τις εμφανίσεις της στα ΜΜΕ.

Η πολιτική ζωή στη Βρετανία συγκλονίζεται εδώ και ημέρες από το σκάνδαλο των βουλευτικών εξόδων που έφερε στο φως η «Daily Τelegraph», παραλαμβάνοντας τα στοιχεία από πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων που πρόσκειται στους Τόρις. Η εφημερίδα συνεχίζει το μπαράζ αποκαλύψεων, τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από το Νο.

10 της Ντάουνινγκ Στριτ και η πλειονότητα των Βρετανών ζητεί από τον κ. Μπράουν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Μάικλ Μάρτιν οδηγήθηκε σε παραίτηση, ένας υφυπουργός της κυβέρνησης Μπράουν αποχώρησε και δύο μέλη της Βουλής των Λόρδων αποπέμφθηκαν από το σώμα.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον (ο οποίος έχει ζητήσει την παραίτηση βουλευτών του εξαιτίας των υπέρογκων βουλευτικών εξόδων) δηλώνει ότι χρειάζονται νέα πρόσωπα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των Βρετανών στο πολιτικό σύστημα.

Οι Τόρις διατηρούν ισχυρό προβάδισμα έναντι των Εργατικών σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι τοπικές εκλογές της 4ης Ιουνίου, αλλά και οι ευρωεκλογές, αναμένεται να δείξουν τη λαϊκή οργή και τη δυσφορία για το σκάνδαλο που κλυδωνίζει την πολιτική ζωή της Βρετανίας. Η προσέλευση αναμένεται χαμηλή, ενώ οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τα κόμματα εξουσίας.