Η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια Ποίησης στο βρετανικό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παραιτήθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά τον ιστορικό διορισμό της στην έδρα, απολογούμενη δημοσίως για το ρόλο της σε εκστρατεία δυσφήμησης του βασικού αντιπάλου της για τη θέση.

Η Ρουθ Πέιντελ ήταν η πρώτη γυναίκα που επελέγη για τη συγκεκριμένη έδρα από τη ίδρυσή της, πριν από περισσότερα από 300 χρόνια. Απόγονος του Κάρολου Δαρβίνου, επρόκειτο να αναλάβει τα νέα καθήκοντά της την 1η Οκτωβρίου, όμως προτίμησε να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις στον Τύπο σχετικά με μια εκστρατεία με ανώνυμες επιστολές που πραγματοποιήθηκε σε βάρος του κύριου αντιπάλου της για τη θέση, του Ντέρεκ Ουόλκοτ.

Ο τελευταίος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από την κούρσα έπειτα από τις επιστολές αυτές, οι οποίες αναφέρονταν σε κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση που είχαν διατυπωθεί εναντίον του περισσότερο από 25 χρόνια πριν.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Τρίτη η Ρουθ Πέιντελ διέψευσε ότι συμμετείχε σε αυτή την εκστρατεία, παραδέχθηκε όμως ότι έστειλε e-mail σε δημοσιογράφους αναφερόμενη στις κατηγορίες αυτές.

Διαβεβαιώνοντας ότι ενήργησε για το καλό των φοιτητριών του Πανεπιστημίου, ζήτησε συγγνώμη και παραδέχθηκε ότι τα e-mail ήταν «αφελή και βλακώδη».

Η ποιήτρια διαβεβαίωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί εξαιτίας των «σοβαρών διαιρέσεων» που ανέκυψαν στο Πανεπιστήμιο μετά το σκάνδαλο. «Ελπίζω ότι τα τραύματα μπορούν πλέον να επουλωθούν και πως ο επόμενος καθηγητής Ποίησης στην Οξφόρδη θα είναι γυναίκα» προσέθεσε ζητώντας συγγνώμη για «ο,τιδήποτε έκανε, το οποίο μπορεί να παρερμηνευθεί».