Με το βλέμμα στραμμένο στο ΣτΕ, τουλάχιστον για τους προσεχείς τέσσερις μήνες, κινούνται όλοι όσοι εμπλέκονται στο εγχείρημα της Διπλής Ανάπλασης σε Βοτανικό και λεωφόρο Αλεξάνδρας. Οχι μόνο επειδή αναμένουν τη δημοσίευση της (αρνητικής) απόφασης που αφορά το εμπορικό κέντρο συμφερόντων Βωβού, αλλά και για ακόμη δύο ζητήματα: πρώτον, την έκβαση και άλλης προσφυγής των 130 πολιτών, αυτή τη φορά κατά του συμφωνητικού που έχει υπογράψει ο Δήμος Αθηναίων με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ως προς το κόστος κατασκευής, χρηματοδότησης, συντήρησης και λειτουργίας του γηπέδου. Και, δεύτερον, την έγκριση του προεδρικού διατάγματος για τον Ελαιώνα από την Ολομέλεια του ΣτΕ- αν είναι εν τέλει συνταγματικό ή όχι.
Κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει μέχρι στιγμής κρίνει παράνομη και αντισυνταγματική- λόγω και του διπλού (1,6) συντελεστή δόμησηςτην ανέγερση στον Βοτανικό του εμπορικού κέντρου συμφερόντων Βωβού και του νέου μεγάρου του Δήμου Αθηναίων. Ως εκ τούτου, σημασία πλέον έχουν τα «σημεία» της απόφασης, και κυρίως το ύψος του συντελεστή δόμησης που θα καθορίσει το ΣτΕ. Ο κ. Μπ. Βωβός, βλέποντας το σχέδιο του εμπορικού κέντρου να απομακρύνεται, απειλεί αξιώνοντας από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημιώσεις 280 εκατ. ευρώ(!), χωρίς να περιλαμβάνει τη δαπάνη του έργου που έχει ήδη προχωρήσει στον Βοτανικό- πρόκειται για «σκελετό» 6.000 τ.μ. (το πάρκινγκ, το οποίο σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, κρίθηκε νόμιμο).
« Ματαιουμένης της Διπλής Ανάπλασης, η διοίκηση της εταιρείας θα αναζητήσει άμεσα τη ζημία της για την κατεδάφιση των βιομηχανικών κτιρίων (σ.σ.: αυτά που υπήρχαν στο οικόπεδο της ΕΤΜΑ, από την οποία αγόρασε την έκταση) και την αξία του υπάρχοντος οικοπέδου της», ανακοίνωσε ο κ. Βωβός. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο μεγαλοεργολάβος έχει αγοράσει την επίμαχη έκταση των 56 στρεμμάτων αντί 26,5 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας ως τα τέλη του μήνα, το αργότερο ως τα μέσα Ιουνίου. Γνώστες της υπόθεσης τονίζουν ότι, τουλάχιστον με βάση τη σχετική εισήγηση (που θέλει τον συντελεστή δόμησης στο 0,1), το δικαστήριο θα επιτρέψει μόνο ήπιες εμπορικές χρήσεις, π.χ., εστιατόρια, μουσεία, γραφεία. Η κατασκευή εμπορικού κέντρου θα προϋπέθετε συντελεστή τουλάχιστον 0,8.
Συνεργάτες του δημάρχου κ. Ν.Κακλαμάνη αρνούνται να κοινοποιήσουν σκέψεις και προθέσεις, αν προηγουμένως δεν πάρουν στα χέρια τους την απόφαση. Οι ίδιοι επιμένουν μάλιστα ότι αν το ΣτΕ βάλει, διά της απόφασης για το εμπορικό κέντρο, κατά του νόμου της Διπλής Ανάπλασης, θα πρέπει να ψηφιστεί νέα νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή. Προοπτική την οποία δυσχεραίνει το γεγονός ότι η Βουλή είναι κλειστή και δεν θα λειτουργήσει στην Ολομέλειά της παρά αρχές Οκτωβρίου.
Το φθινόπωρο αναμένεται πάντως «καυτό» και για έναν άλλο λόγο: τότε θα συζητηθεί η προσφυγή των 130 πολιτών κατά του συμφωνητικού που έχει υπογράψει ο Δήμος Αθηναίων με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ως προς το κόστος κατασκευής, χρηματοδότησης, συντήρησης και λειτουργίας του γηπέδου. Πυρήνας της προσφυγής είναι η « υπερτιμολόγηση» σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και υπέρ της ΠΑΕ, καθώς η τελευταία απαλλάσσεται- για 35 χρόνια- από ποσόν ύψους 192,5 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο εκείνου που είχε αρχικώς προβλεφθεί.
Το συμφωνητικό «πατάει» στο εξής σκεπτικό: ο δήμος δίδει την έκταση και η ΠΑΕ αναλαμβάνει να κατασκευάσει το γήπεδο, απαλλασσόμενη από το μίσθωμα που ήταν υποχρεωμένη να του καταβάλει. Το πρόβλημα προκύπτει με το ύψος της απαλλαγής αυτής, που στο αρχικό συμφωνητικό, επί δημαρχίας της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και έπειτα του κ. Θ. Μπεχράκη, οριζόταν στα 82 εκατ. ευρώ. Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι μαζί με τους τόκους χρηματοδότησης θα άγγιζε το ανώτερο τα 120-130 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση που υπογράφηκε το 2008 κατά τη θητεία του κ. Κακλαμάνη αποτιμά το γήπεδο στα 192,5 εκατ. ευρώ και οι προσφεύγοντες χαρακτηρίζουν τη διαφορά «δώρο» στην ΠΑΕ.
«Δώρο» βαφτίζουν άλλωστε και το ποσόν των 49 εκατ. ευρώ- 600.000 ευρώ σε ετήσια βάση- που έχει δεσμευτεί να δώσει συνολικά, σε 35 χρόνια, ο Δήμος Αθηναίων στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ, έναντι δικαιωμάτων του τελευταίου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Οι «130» αμφισβητούν τα δικαιώματα αυτά και θεωρούν ότι ο Ερασιτέχνης έχει ευνοηθεί πολλαπλώς αφού, μεταξύ άλλων, του έχουν παραχωρηθεί αθλητικοί χώροι στον Βοτανικό, αλλά και καλύπτεται πλήρως στην περίπτωση που φύγει από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας προτού ολοκληρωθούν το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο οι άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις των Πρασίνων που έχουν χωροθετηθεί στον Βοτανικό.
Ολα ωστόσο φαντάζουν επί μέρους, αν σκεφθεί κανείς ότι εκκρεμεί η έγκριση- από το ΣτΕ- του προεδρικού διατάγματος για τον Ελαιώνα. Αυτή θα είναι και η τελική σφραγίδα στο εγχείρημα σε μια κρίσιμη καμπή. Τον Μάρτιο το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε (δεδομένου τότε και του σχεδίου για εμπορικό κέντρο) αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία τις πολεοδομικές ρυθμίσεις του ΠΔ, παραπέμποντας το θέμα στην Ολομέλεια.
Και ενώ το καζάνι σιγοβράζει, όλα δείχνουν να προχωρούν ομαλά. Την προηγούμενη εβδομάδα εξειδικευμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πέρασε από τη Νομαρχία Αθηνών και θα σταλεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση, απαραίτητη για τις περαιτέρω άδειες κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.