«Σας μεταφέρω την απογοήτευσή μου για τη συνολική στάση όλης της εταιρείας Siemens διότι βρέθηκα υπόλογος σε μια υπόθεση στην οποία δεν φέρω καμία ευθύνη» φέρεται να είπε αμέσως μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» ο προφυλακισμένος πλέον Πρ.Μαυρίδης στον Ράινχαρτ Σίκατσεκ. Ο πρώην κορυφαίος μάνατζερ του γερμανικού κολοσσού άργησε μια ημέρα από την απόφαση για προσωρινή κράτηση του πρώην γενικού διευθυντή Τηλεπικοινωνιών της Siemens Ηellas να αποδώσει σε αυτόν τα εύσημα του «μόνου ανθρώπου με καθαρά χέρια στην Αθήνα», σε αντίθεση με τον καταζητούμενο Μιχ. Χριστοφοράκο, ο οποίος κατά τη γνώμη του κ. Σίκατσεκ ήταν «εκείνος που θα έπρεπε να προφυλακιστεί».

Η άποψη του κ. Σίκατσεκ, οι ισχυρισμοί των άλλων πρώην στελεχών της μητρικής εταιρείας Siemens ΑG, όπως και τα στοιχεία που συγκέντρωσε η δικηγορική εταιρεία Debevoise- Ρlimpton, φαίνεται ότι έχουν βαρύνουσα σημασία για τον 4ο ειδικό ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανό, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης για τον κ. Χριστοφοράκο και έστειλε στις φυλακές, εκτός από τον κ. Μαυρίδη, και τον πρώην διευθυντή της θυγατρικής εταιρείας Εμμ. Σταυριανό, ο οποίος νοσηλεύεται από την Παρασκευή στο νοσοκομείο των φυλακών μετά τις ενοχλήσεις που αισθάνθηκε στην καρδιά.

Ο τρόπος σκέψης του κ. Ζαγοριανού, πού το «πάει» και σε τι επικεντρώνει το ενδιαφέρον του είναι θέματα που γνωρίζουν καλά πλέον οι υπολειπόμενοι από την αρχική «επτάδα», οι οποίοι θα απολογηθούν στις 28 και 29 Μαΐου 2009. Οι Χρ. Καραβέλας και Ηλ. Γεωργίου, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens, καθώς και ο Γ. Σκαρπέλης, πρώην γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, οι οποίοι κέρδισαν χρόνο χάρη στα ένδικα μέσα που άσκησαν οι συνήγοροί τους, ξέρουν πλέον τι έχουν να περιμένουν από τον κ. Ζαγοριανό. Και γι΄ αυτό σχεδιάζουν με ιδιαίτερη σύνεση τις επόμενες κινήσεις τους με έναν και μοναδικό στόχο: να μη βρεθούν στη φυλακή, όπως συνέβη με τους δύο από τους τρεις συγκατηγορουμένους τους που πέρασαν πρώτοι το ανακριτικό κατώφλι.

Οι απολογίες
Ο μόνος που βρέθηκε εκτός φυλακών μετά την απολογία του ήταν το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens Αλ. Αθανασιάδης, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης-«μαμούθ» ύψους 700.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Ο κ. Αθανασιάδης είναι υποχρεωμένος ως τις 2 Ιουνίου 2009 να καταβάλει την εγγύηση. Οι πληροφορίες λένε ότι δυσκολεύεται να συγκεντρώσει το ποσό, ακόμη και με τη μορφή εγγυητικών επιστολών, γι΄ αυτό και δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα ο συνήγορός του κ. Ι. Παπαδογιαννάκης να υποβάλει αίτηση στον ανακριτή για μείωση του ποσού εγγυοδοσίας. Στην απολογία του ο κ. Αθανασιάδης αρνήθηκε τις κατηγορίες και σε ερώτηση του ανακριτή για τις σχέσεις του με τους συγκατηγορουμένους του Μιχ. Χριστοφοράκο και Πρ. Μαυρίδη είπε: «Ο κ. Χριστοφοράκος ως άνθρωπος ήταν απόμακρος και γι΄ αυτόν τον λόγο πέραν των υπηρεσιακών σχέσεων δεν είχαμε καμία άλλη σχέση. Με τον κ. Μαυρίδη είχα πιο συχνή σχέση συνεργασίας». Από την πλευρά του, ο κ. Μαυρίδης έκλεισε την απολογία του υποστηρίζοντας: «Δεν έχω αναλάβει ποτέ μετρητά χρήματα από τα ταμεία της Siemens Γερμανίας και αμφισβητώ την αναγραφή του ονόματός μου στα παραστατικά που υπάρχουν στη δικογραφία, από τα οποία φαίνεται να έχω εισπράξει μετρητά χρήματα». Οσο για τον κ. Σταυριανό, αναφερόμενος στη σύμβαση 8002 του 1997 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να συνέβη αυτό που ισχυρίζονται τα πρώην στελέχη της γερμανικής Siemens, περί μετακύλισης των δαπανών των δωροδοκιών στο κόστος της συμφωνίας. Και αυτό διότι «οι τιμές που θα προσέφερε η Siemens στον ΟΤΕ δεν θα ήταν ανταγωνιστικές».

Οι συνήγοροι και η αποχή
Ο ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ κ. Ζαγοριανός, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, καταβάλλει προσπάθεια ώστε οι συνήγοροι υπεράσπισης των Χρ. Καραβέλα και Ηλ. Γεωργίου κκ. Ι. Μαρκουλάκος και Αγγ. Πάρσαλης να μην εμμείνουν στη δήλωση περί αποχής από τα καθήκοντά τους ώστε οι εντολείς τους να απολογηθούν. Και αναμένει το αποτέλεσμα της έρευνας που διενεργεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αν. Κανελλόπουλος για τη μήνυση που έχει υποβάλει εις βάρος του ο Γ. Σκαρπέλης μέσω του συνηγόρου του κ. Ι. Ματζουράνη. Επιπλέον σκέπτεται αν θα χορηγήσει νέα προθεσμία στον Βόλκερ Γιουνγκ, πρώην πρόεδρο του ΔΣ της Siemens Ηellas, ο οποίος επρόκειτο να απολογηθεί στις 27 Μαΐου. Ωστόσο νομικοί κύκλοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συνήγοροι των κατηγορουμένων Χρ. Καραβέλα, Ηλ. Γεωργίου και Γ. Σκαρπέλη να κάνουν χρήση και άλλων ένδικων μέσων, γεγονός που προβληματίζει τον κ. Ζαγοριανό, ο οποίος δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με στόχο την επίσπευση της λήψης των απολογιών.