ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ επικρατεί στους ιστορικούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λόγω της άρνησης του προέδρου του Μουσείου Καπνού Καβάλας κ. Γ. Βύζικα να επιτρέψει την πρόσβαση των ερευνητών στο πλούσιο αρχειακό υλικό.

Συγκεκριμένα, στις 14 Μαΐου ο τομέας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ σε ψήφισμά του κατήγγειλε τον κ. Βύζικα για κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας επιστημονικής δεοντολογίας, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες « αρνείται πεισματικά να διαθέσει στους ερευνητές το πλούσιο αρχειακό υλικού του μουσείου ». « Ωστόσοαυτή είναι η υποχρέωσή του από τον Νόμο, αλλά και σύμφωνα με την αποστολή και τους στόχους του μουσείου.

«Η κατάσταση αυτή έχει αναγκάσει πανεπιστημιακούς καθηγητές να απευθύνουν δημόσια διαμαρτυρία μέσω του τοπικού Τύπου, ερευνήτρια να προσφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη (ο οποίος δικαίωσε το αίτημά της με τρόπο αδιαμφισβήτητο), τέλος, δημοτικό σύμβουλο να καταγγείλει τον πρόεδρο του μουσείου για “πραξικοπηματική” και “σατραπική” συμπεριφορά», σημειώνουν οι καταγγέλλοντες ακαδημαϊκοί. Οπως αναφέρουν, επί ενάμιση ολόκληρο χρόνο ο κ. Βύζικας υποσχόταν σε υποψήφια διδάκτορα και σε καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ την πρόσβαση «σ το πολυδιαφημισμένο από τον ίδιο αρχειακό υλικό, ωστόσοοι υποσχέσεις αυτές έμειναν χωρίς αντίκρισμα ». Επειτα από σχετικό διάβημα προς τον δήμαρχο Καβάλας, « οι υποσχέσεις του κ. Βύζικα μετατράπηκαν σε άρνηση να εξυπηρετήσει, καθώς προχώρησε σε τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού έτσι ώστε να καθίσταται αδύνατη η πρόσβαση των ερευνητών στα αρχεία» σημειώνεται στην ανακοίνωση.