25 Μαΐου Επιστήμη μετά μουσικής, στο Βlue Science Cafe
ΜΠΑΡ «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ», ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ 4, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο Δευτέρα και ώρα 8.30 το βράδυ, ένας νέος θεσμός εκλαΐκευσης θα γεννηθεί στη συμπρωτεύουσα: Το Βlue Science Cafe, με έμβλημα το «Διασκεδάζουμε με την επιστήμη- Επικοινωνούμε με τη μουσική». Την πρώτη του αυτή εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει η δημοσιογράφος Στελίνα Μαργαριτίδου, ενώ ο αποδέκτης του βραβείου Descartes 2006 Θανάσης Κωνσταντόπουλος συζητεί το θέμα «Ενέργεια από Ηλιο και νερό: Η τεχνολογία του ηλιακού υδρογόνου Ηydrosol». Αμέσως μετά ακολουθεί μια βραδιά με μουσική μπλουζ, από το συγκρότημα Νick and the Βackbone.

Πληροφορίες θα πάρετε από την ιστοσελίδα http://bluescience.blogspot.com και το τηλέφωνο του μπαρ «Δον Κιχώτης» 2310 273.900.

26 Μαΐου Πειρατείας επόμενα, στο ΕΙΕ
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 48, ΑΘΗΝΑ
Ο Ε Δ Κύκλος Ομιλιών των εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία» του ΕΙΕ ολοκληρώνει την πρωτοποριακή μελέτη του στο φαινόμενο της πειρατείας, με τρεις ομιλίες της Τρίτης: Η διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου Δέσποινα Ευγενίδου θα παρουσιάσει τις «Επιδρομές στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου», ο έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ε.τ. Χαράλαμπος Πέννας θα παραθέσει «Αρχαιολογικές μαρτυρίες για τις αραβικές επιδρομές στην Αίγινα» και ο λέκτωρ του ΕΜΠ Νικόλαος Μπελαβίλας θα περιγράψει την «Ανακατοίκηση των ακτών: Επιπτώσεις της πειρατείας στη χωροθέτηση των οικισμών του Αιγαίου».

Ωρα έναρξης 19.30, με είσοδο ελεύθερη. Για πληροφορίες τηλ.

210 7273.501 και 516.

27 Μαΐου Δημιουργία, δομή και εξέλιξη του Σύμπαντος, στο ΑΠΘ
ΑΙΘΟΥΣΑ «ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΘ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας του ΑΠΘ και συμμετέχοντας στον εορτασμό του Παγκόσμιου Ετους Αστρονομίας 2009, το Εργαστήριο Αστρονομίας ΑΠΘ διοργανώνει διάλεξη με θέμα: «Το Σύμπαν: Δημιουργία, δομή και εξέλιξη», την Τετάρτη στις 20.00. Ομιλητής είναι ο κ. Λουκάς Βλάχος, καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ. Θα ακολουθήσει βραδιά παρατήρησης ουράνιων αντικειμένων, στο Αστεροσκοπείο του Αριστοτελείου.

27-30 Μαΐου Διαχείριση υδατικών πόρων σε συνθήκες κλιματικών αλλαγών
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «Ι. ΚΟΡΔΑΤΟΣ», ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΛΟΣ
Το πρώτο κοινό συνέδριο της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ενωσης (ΕΥΕ) και της Ελληνικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (ΕΕΔΥΠ) θα έχει θέμα την «Ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών πόρων σε συνθήκες κλιματικών αλλαγών». Αφορά τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων μεθοδολογιών διαχείρισης των υδατικών πόρων βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης, που αποσκοπεί όχι απλά στη διατήρηση αλλά στη μείωση του κόστους ίσης ευκαιρίας για τις επόμενες γενιές.

Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα: http://hydro-volos2009.uth.gr /index. htm.

28 Μαΐου Καφενείο της Επιστήμης με θέμα τη «Φυσική του ανέφικτου»
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΙΑΝΟΣ», ΣΤΑΔΙΟΥ 24, ΑΘΗΝΑ
Την Πέμπτη και ώρα 18.00, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η Φυσική του ανέφικτου», του διάσημου αμερικανού καθηγητή Φυσικής Μίτσιο Κάκου, το βιβλιοπωλείο «Ιανός» και οι εκδόσεις Αβγό σάς προσκαλούν σε ένα «Καφενείο της Επιστήμης» με θέμα πώς τα όρια της φύσης καθορίζουν ποιες τεχνολογίες είναι εφικτές και ποιες όχι. Για παράδειγμα, πώς ο ηλεκτρομαγνητισμός θα μας επιτρέψει να κάνουμε τα αντικείμενα και τους εαυτούς μας αόρατους, πώς θα ταξιδέψουμε στα αστέρια με τη χρήση κινητήρων αντιύλης, νανοπυραύλων και πανιών με λέιζερ, πώς η τηλεπάθεια και η ψυχοκίνηση θα γίνουν κάποτε εφικτές μέσω των υπολογιστών και της νανοτεχνολογίας, ή γιατί η μηχανή του χρόνου δεν αντιβαίνει στους νόμους της φύσης – και γιατί ίσως να μας επισκέπτονται ήδη ταξιδιώτες από το μέλλον.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 3806.137.

a.kafantaris@gmail.com