ΤΙ ΚΟΙΝΟ έχει η τηλεοπτική διαφήμιση με τον «Ελληνα κροίσο με πέντε γράμματα» ή η διαφήμιση γνωστής μπίρας με το σλόγκαν «Γιατί έτσι μας αρέσει…» με το «γαλάζιο» προεκλογικό σποτ της ΝΔ με τα πράσινα παπαγαλάκια; Και τα τρία τηλεοπτικά σποττα δημιούργησε ο ίδιος άνθρωπος, υψηλόβαθμο στέλεχος της διαφημιστικής εταιρείας Spot Τhomson που έχει αναλάβει την επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ εν όψει ευρωεκλογών.
Μόνο που τα δύο πρώτα σποτ στοίχισαν κάτι λιγότερο από ό,τι στοίχισε το πολιτικό σποτ με τα παπαγαλάκια, που για να μονταρισθεί και να ετοιμασθεί απαιτήθηκαν 10 ημέρες σκληρής δουλειάς με τη βοήθεια υπερσύγχρονων ψηφιακών μηχανημάτων και με την επιστράτευσηόχι επαγγελματιών ηθοποιών ή κομματικών στελεχών της ΟΝΝΕΔ αλλά… καλοπληρωμένων μοντέλων. Αλλωστε η εποχή που η προεκλογική επικοινωνία στηριζόταν σε κοριτσάκια, συνήθως παιδιά κομματικών στελεχών, που προσφέρουν λουλούδια στον αρχηγό, παρήλθε
ανεπιστρεπτίμετά τη διαπίστωση ότι τα κοριτσάκια όταν μεγαλώνουν και αρχίζουν να ψηφίζουν πάνε σε άλλο κόμμα, όπως συνέβη με το θρυλικό κοριτσάκι της αφίσας του ΄81 του ΠαΣοΚπου σήμερα δηλώνει ότι δεν ψηφίζει κανένα κόμμα. Αγνωστο παραμένει πάντως αν ο εμπνευστής των τηλεοπτικών σποτ με τα παπαγαλάκια είναι και λάτρης του «μετρ του σασπένς» Αλφρεντ Χίτσκοκ καθώς η διαφήμιση θυμίζει σε πολλά σημεία σκηνές της θρυλικής ταινίας «Τα πουλιά» του κορυφαίου σκηνοθέτη.

Η προεκλογική αντιπαράθεση άρχισε ξαφνικά να κινείται μεταξύ πράσινων παπαγάλων και… στρουθοκαμήλων, αφού το ΠαΣοΚ απάντησε στα παπαγαλάκια με ένα άλλο πτηνό, τη στρουθοκάμηλο, που χώνει βαθιά το κεφάλι της στην άμμο νομίζοντας ότι δεν τη βλέπουν. Και αν νομίζετε ότι η αντιπαράθεση περιλαμβάνει μόνο είδη του βασιλείου των πτηνών κάνετε λάθος, αφού στο προεκλογικό παιχνίδι μπήκαν και οι «βάρβαροι» και όλα τα κόμματα τσακώνονται τώρα για το θέμα αυτό σε ξένο αχυρώνα. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ, η οποία είχε πρώτη χρησιμοποιήσει τον όρο «βαρβαρότητα» και αναφερόταν στο δίλημμα που είχε να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ποτέ δεν θα περίμενε ότι θα ενοχλούσε τους ψηφοφόρους της ΝΔ ούτε ότι θα το χρησιμοποιούσαν οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ και η ηγεσία του για να κατακεραυνώσουν τις φιλελεύθερες πολιτικές . Οταν ο Κορνήλιος Καστοριάδης χρησιμοποίησε και πάλι το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» το έκανε για να δείξει τη βαρβαρότητα του σοβιετικού συστήματος ως ενός σκληρού ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Ο καβγάς γίνεται συνεπώς για ξένο αχυρώνα. Η ΝΔ, όταν επανέλαβε τον όρο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, νόμιζε ότι χαρακτήριζε «βαρβάρους» όσους δεν ψηφίζουν τους σοσιαλιστές και ζήτησε την ανάκλησή του. Στον καβγά μπήκαν και τα άλλα κόμματα και κυρίως η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η οποία είπε ότι «το ΠαΣοΚ έχει τόση σχέση με τον σοσιαλισμόόσο και ο φάντης με το ρετσινόλαδο». Το μήλον της έριδος όμως εξακολουθεί να είναι τα παπαγαλάκια. Πώς φθάσαμε σ΄ αυτά; Ηταν ιδέα των κομματικών στελεχών ή κάποιος ευφάνταστος διαφημιστής το σκάρωσε;

Η πρόταση του επικοινωνιολόγου
Η αλήθεια είναι ότι οι κομματικοί της ΝΔ απλώς έδωσαν στοιχεία από την κυβερνητική δράση στη συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρεία και το στέλεχός της κ. Χρ. Κερασιώτης τους το παρουσίασε «μια κι έξω» σε κάποια από τις LCD τηλεοράσεις της Ρηγίλλης. Ούτε καν εναλλακτικό σποτ δεν είχε μαζί του σε περίπτωση που δεν θα άρεσε στους επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος και εν συνεχεία στον πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος το είδε και έδωσε την τελική έγκριση.

Οι επικοινωνιολόγοι της ΝΔ επιχείρησαν να αξιοποιήσουν, προβάλλοντας τα παπαγαλάκια, τα όπλα του αντιπάλου τους προς ίδιον όφελος- δηλαδή, να χτυπήσουν τον αντίπαλο (που χρησιμοποιούσε συχνά τον όρο «παπαγαλάκια» ) με τα ίδια όπλα. Το νόημα κατά τους επιτελείς είναι ότι με τα παπαγαλάκια (έμπνευση που έχει πολλές θεματικές παραλλαγές) αποδομούνται «οι παπαγάλοι του ΠαΣοΚ». Την προηγούμενη φορά πάντως που ετοιμάστηκε ένα τέτοιο επιθετικό και ευρηματικό σποτ (ήταν τα τζιπ με την κυρία Φώφη Γεννηματά ) δεν της βγήκε σε καλό της ΝΔ.

Στο ΠαΣοΚ στην αρχή αιφνιδιάστηκαν με τα παπαγαλάκια, υπήρξαν κάποιες σκέψεις να προσαρμόσουν και τα δικά τους σποτ σε αυτά, αλλά λόγω ελλείψεως χρόνου αποφάσισαν να κινηθούν βάσει του σχεδίου που είχαν προγραμματίσει. Ποιο είναι αυτό; Απλώς περιορίστηκαν να απαντήσουν ότι η ΝΔ, αντί να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα, αντιπολιτεύεται το ΠαΣοΚ με τους παπαγάλους ή ότι τα παπαγαλάκια είναι τέχνασμα για να αποκρύψουν την πραγματικότητα και διερωτήθηκαν γιατί τα συμπαθή κατά τα άλλα πτηνά δεν αναφέρουν και τις λέξεις «Βατοπαίδι», «ομόλογα», «Παυλίδης», «Siemens» και άλλα σκάνδαλα.

Οι πράσινοι φίλοι πρωταγωνιστές
Στα σποτ του ΠαΣοΚ, σε αντίθεση με αυτά της ΝΔ, δεν επιστρατεύθηκαν μοντέλα αλλά φίλοι και μέλη του κόμματος που δήλωσαν εθελοντές μέσω του Διαδικτύου και που παρελαύνουν με προβληματισμένα πρόσωπα σε διάφορους χώρους προβάλλοντας τα προβλήματα της Παιδείας, της Υγείας και της απασχόλησης που αντιμετωπίζουν. Μετά τη σφήνα του ομιλούντος κ. Γ. Παπανδρέου μετατρέπονται αμέσως σε χαμογελαστά πρόσωπα ατενίζοντας με αισιοδοξία και την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τα παπαγαλάκια όμως άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και να προσαρμόζονται εύκολα απαντώντας σε κατηγορίες που εκτόξευε το ΠαΣοΚ, κάτι που προβλημάτισε την Ιπποκράτους, η οποία αποφάσισε να ρίξει στο γυαλί τρεις κύκλους τηλεοπτικών διαφημιστικών μηνυμάτων, το πρώτο μέρος των οποίων άρχισε ήδη να προβάλλεται. Το σλόγκαν είναι «Πρώτα ο πολίτης» και στοχεύει στο μήνυμα ότι «Ενδιαφέρει η Ευρώπη», το οποίο, όπως λένε στην Ιπποκράτους, έρχεται σε αρμονία με το κεντρικό σύνθημα του κόμματος «Ψηφίζουμε για την Ευρώπη – Αποφασίζουμε για την Ελλάδα» . Στο ΠαΣοΚ κρατούν μυστικό το περιεχόμενο του τρίτου κύκλου των σποτ που θα αρχίσει να προβάλλεται την τελευταία προ των εκλογών εβδομάδα. «Ανάλογα με το πώς θα συμπεριφερθεί η ΝΔ θα πράξουμε» λένε χαρακτηριστικά τόσο ο κ. Π. Γερουλάνος, επικεφαλής Επικοινωνίας του κόμματος, όσο και ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος, γενικός διευθυντής του ΠαΣοΚ. Στην Ιπποκράτους λένε ότι υπάρχει ένα σποτ ανάλογο αυτού με τα παπαγαλάκια της ΝΔ το οποίο αναφέρεται στα ομόλογα, πλην όμως δεν έχουν αποφασίσει πότε και αν θα το προβάλουν.

Τα πράσινα τηλεοπτικά σποτ έγιναν σε συνεργασία με τη διαφημιστική εταιρεία Βold και την ευθύνη είχαν οι κκ. Γερουλάνος και Σπυρόπουλος. Η ιδέα για τη δημιουργία των πράσινων σποτ ήταν η ίδια με την ιδέα των γαλάζιων με τα πράσινα παπαγαλάκια. Κομματικά στελέχη, όπως ο κ. Ν. Αθανασάκης και ο κ. Γερουλάνος, έδιναν στοιχεία στη διαφημιστική εταιρεία, οδηγίες πώς θα κλιμακωθεί η επικοινωνία, και εν συνεχεία η εταιρεία τούς παρουσίαζε το έτοιμο προϊόν.

Η μάχη των συγκεντρώσεων
Μέχρι πρότινος το ΠαΣοΚ θεωρούσε συγκριτικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου πραγματοποιούσε ανοιχτές συγκεντρώσεις και ο κ. Κ. Καραμανλής προτιμούσε τα κλειστά στάδια ή αίθουσες. Αυτό όμως συνέβαινε ως και προχθές, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ βγήκε σε πλα Οι μεγάλοι μικροί
Τι ετοιμάζουν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ
Στα σποτ του ΚΚΕ κυριαρχούν τα σκίτσα. Διάφορα σκίτσα μεγαλοτραπεζιτών και εκπροσώπων του κεφαλαίου με κεντρικό σλκόγκαν «Σου είπαν ψέματα- Τιμώρησέ τους». Το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται με καμία διαφημιστική εταιρεία. Τα σποτάκια, οι αφίσες και όλο το προεκλογικό υλικό ετοιμάζονται στα υπερσύγχρονα εργαστήρια και στούντιο του κόμματος. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με τη διαφημιστική εταιρεία UΡSΕΤ και την ευθύνη των σποτ την έχει ομάδα στελεχών με επικεφαλής τον κ. Αλ. Μπίστη που όρισε ο πρόεδρος κ. Αλ. Τσίπρας. Στα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν μοντέλα και όχι μέλη ή φίλοι του κόμματος και οι εικόνες που προβάλλονται θέλουν να δείξουν πως δεν υπάρχει μόνο η στατιστική των έργων και των κυβερνητικών πράξεων (που πάντοτε, κατά τους κομματικούς επιτελείς, ευημερεί) αλλά και η καθημερινή ζωή των απλών πολιτών και κάνουν λόγο για την ανεργία, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τα χαμηλά κονδύλια για την Παιδεία κτλ. Στον ΛΑΟΣ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα βγάλουν ή όχι σποτ, θα κρίνουν από την επικοινωνιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν τα άλλα κόμματα και θα αποφασίσουν αυτή την εβδομάδα.

τείες τόσο στη Λάρισα όσο και (σήμερα) στα Τρίκαλα. Ετσι η στρατηγική των δύο μεγάλων κομμάτων όσον αφορά τις ανοιχτές ομιλίες αλλάζει. Πρώτον, τα δύο κόμματα αποφεύγουν να ανακοινώσουν το πρόγραμμα περιοδειών και ομιλιών των προέδρων τους θέλοντας να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο. Δεύτερον, ενώ και τα δύο έχουν αποφασίσει να υπάρξει μια ανοιχτή συγκέντρωση στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Πεδίον του Αρεως, δεν την ανακοινώνουν και δεν πρόκειται να την ανακοινώσουν ως την τελευταία εβδομάδα. Ενώ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις υπήρχε ένα είδος συνεννόησης ανάμεσα στα δύο κόμματα για τις ομιλίες σε πλατείες, για τον απλούστατο λόγο ότι μοιράζονταν τα έξοδα του φωτισμού, αυτή τη φορά δεν υπάρχει καμία προσυνεννόηση. Το ΠαΣοΚ απλώς ανακοινώνει ότι ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί στο Ηράκλειο ή στη Λάρισα, πότε όμως θα γίνει αυτό αποφεύγει να το πει. Το μόνο που ανακοινώνουν είναι η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και τις παραμονές των εκλογών στο Πεδίον του Αρεως και ότι οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στα πρότυπα της συγκέντρωσης στην Πάτρα.

Στις ανοιχτές ομιλίες ωστόσο πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η τηλεόραση και συγκεκριμένα η (κρατική) ΝΕΤ. Η τηλεόραση κάνει πολλές φορές τα «μαγικά» της και παρουσιάζει τις συγκεντρώσεις τεράστιες, καλύπτει με σχετική ευκολία (και με τις κομματικές σημαίες και τους προβολείς) τα κενά και περνά συνθήματα στους πολίτες. Ετσι και τα δύο κόμματα αξιοποιούν πλήρως στην κάλυψη των συγκεντρώσεών τους την τηλεόραση, αλλά και τα δύο χρησιμοποιούν επιλεγμένους από τα ίδια σκηνοθέτες (που εργάζονται ωστόσο στην κρατική ΕΡΤ). Η ΝΔ χρησιμοποιεί στις συγκεντρώσεις (αλλά και στα όποια τηλεοπτικά ντιμπέιτ υπάρξουν) τον παλαίμαχο σκηνοθέτη κ. Γ. Παπαδόπουλο (ξεκίνησε τη σκηνοθεσία από την εποχή του ιδρυτή του κόμματος κ. Κ. Καραμανλή ) και το ΠαΣοΚ τον κ. Γ. Σιούλα, ο οποίος έχει αντικαταστήσει (λόγω συνταξιοδότησης από την ΕΡΤ) τον κ. Τάσο Μπιρσίμ, τον μαέστρο των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ανδρέα Παπανδρέου. Το ΠαΣοΚ και η «μέθοδος Ομπάμα»
Στις εκλογές αυτές το ΠαΣοΚ εισάγει στις ανοιχτές ομιλίες του προέδρου του τη «μέθοδο Ομπάμα» . Το σκηνικό που έχει στηθεί στην Πάτρα θα αποτελέσει πρότυπο των μελλοντικών συγκεντρώσεων με τον κ. Παπανδρέου κοντά στους οπαδούς ώστε να εμφανίζεται ότι έχει άμεση επαφή με τους πολίτες. Ετσι, μετά τα blackberries που χρησιμοποιούσε ο Ομπάμα και χρησιμοποιεί τώρα το ΠαΣοΚ, εμφανίστηκαν και οι συγκεντρώσεις τύπου Ομπάμα.

Οι επιτελείς βεβαίως του ΠαΣοΚ δεν δέχονται τον χαρακτηρισμό «μέθοδος Ομπάμα» αφού, όπως λένε, τη χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια όλοι οι αμερικανοί πρόεδροι και επιπλέον οι Βρετανοί και οι Γερμανοί- τη χρησιμοποίησε και ο Νικολά Σαρκοζί. Εκείνο που διαφοροποιεί τις συγκεντρώσεις του ΠαΣοΚ από αυτές των Αμερικανών είναι ότι αξιοποιείται τηλεοπτικά και ο… ώμος του προέδρου. Πάνω από τον ώμο του, σε εμφανές σημείο πίσω του, θα υπάρχει πάντοτε το κεντρικό σύνθημα του ΠαΣοΚ «Πρώτα ο πολίτης» ή «Ψηφίζουμε για την Ευρώπη- Αποφασίζουμε για την Ελλάδα».

Αντιπαράθεση υπάρχει ακόμη και για τα κιόσκια ή, για την ακρίβεια, για το κόστος τους. Και τα δύο κόμματα εμφανίζεται λόγω οικονομικής κρίσης ότι αφενός κάνουν οικονομίες και ότι αφετέρου αμφότερα κατασκεύασαν «πράσινα εκλογικά κιόσκια». Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν η Ιπποκράτους και η Ρηγίλλης αντίστοιχα, το ΠαΣοΚ έχει εγκαταστήσει περί τα 200 προεκλογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, η δε ΝΔ περισσότερα από 300 και άλλα τόσα μικρότερα στους μεγάλους δήμους της Αττικής. Κατά τη Ρηγίλλης το κεντρικό προεκλογικό κέντρο της ΝΔ στην πλατεία Συντάγματος στοίχισε μόλις 50.000 ευρώ, ποσό που αμφισβητεί η Ιπποκράτους, η οποία λέει ότι το δικό της κέντρο στην πλατεία Κλαυθμώνος στοίχισε πολύ λιγότερα από 100.000 ευρώ, με όλα τα υλικά κατασκευής του ανακυκλώσιμα.

Εκλογικά κέντρα πιο λιτά έχουν στήσει και τα υπόλοιπα κόμματα (ενώ πολλά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα έχουν ως κιόσκια μερικές πλαστικές καρέκλες σε πλατείες, μία σημαία και ένα πανό). Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των άλλων, διοργανώνει και διαγωνισμό φωτογραφίας με έπαθλο για τους 15 πρώτους ένα ταξιδάκι στις Βρυξέλλες και στο Ευρωκοινοβούλιο. Θέμα του διαγωνισμού «Ο φίλος μου, ο άλλος». Περιοδείες και ομιλίες στην περιφέρεια έχουν προγραμματισθεί για όλα τα κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων, με κάποιες ενδιαφέρουσες εξαιρέσεις. Ο κ. Αρ. Παυλίδης θα μετάσχει σε περιοδεία μόνο στην εκλογική του περιφέρεια, στα Δωδεκάνησα, ενώ στους κκ. Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη δεν δόθηκε ουδεμία πολιτική ευθύνη για εμφανίσεις σε κάποιον νομό, όπως έγινε με τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.