Ο επιχειρηματίας-σταρ Ρίτσαρντ Μπράνσον θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Η επιχείρηση γυμνή» στις 27 Μαΐου. Λίγο προτού έρθει στην Ελλάδα ο ιδρυτής του ομίλου Virgin μίλησε στο «Βήμα» για την κρίση, εξήγησε γιατί επιλέγει να προκαλεί με τον τρόπο που ποζάρει στον φωτογραφικό φακό και αποκάλυψε πότε θα στείλει τους πρώτους τουρίστες στο Διάστημα.

Θα έρθετε στην Αθήνα για δουλειές ή για διασκέδαση;

«Στο παρελθόν έχω βρεθεί στην Αθήναμε διάφορες αφορμές, για να επισκεφθώ φίλους μου, ή καθ΄ οδόν προς τα πανέμορφα ελληνικά νησιά. Τη φορά αυτή ανυπομονώ να έρθω για να συμμετάσχω στο συνέδριο της 27ης Μαΐου. Εφέτος κάνω μια σειρά ομιλίες σε όλον τον κόσμο με σκοπό να συγκεντρώσω χρήματα για το φιλανθρωπικό μας ίδρυμα, το Virgin Unite, το οποίο ασχολείται με τα προβλήματα της Αφρικής και την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για δύσκολα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Παράλληλα, θα μοιραστώ με το κοινό του συνεδρίου τα συμπεράσματα και τα μαθήματα που πήρα από μια ολόκληρη ζωή επιχειρηματικής δράσης. Η εισήγησή μου θα έχει τίτλο“Η επιχείρηση γυμνή”». Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κρίσης για την αεροπορική εταιρεία του ομίλου σας και τι κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε;

«Στη διάρκεια των 40 τελευταίων ετών αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η 11η Σεπτεμβρίου 2001 και η παγκόσμια ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών. Οταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, είναι πολύ σημαντικό να εξοικονομείς για τους δύσκολους καιρούς που μοιραία θα έρθουν. Ευτυχώς το κάναμε, γιατί αυτή τη στιγμή η αεροπορική βιομηχανία διέρχεται μία από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία της».

Πώς κρίνετε τους χειρισμούς του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν για την αντιμετώπιση της κρίσης;

«Πιστεύω ότι έκανε και εξακολουθεί να κάνει αρκετά καλή δουλειά, αν λάβει κανείς υπόψη τις εξαιρετικά δυσμενείς περιστάσεις».

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης σας χαρακτηρίζουν «χαρισματικό επιχειρηματία»,άλλοι σάς θεωρούν «εκκεντρικό». Σας ενοχλεί αυτό; Ορισμένοι λένε ότι επιλέξατε ο ίδιος να «χτίσετε» αυτή την εικόνα με τον τρόπο που ποζάρετε στον φωτογραφικό φακό.

«Οχι, δεν μ΄ ενοχλεί. Χρησιμοποίησα τον εαυτό μου για να κάνω τις επιχειρήσεις μας παγκόσμιες και είναι αλήθεια ότι ορισμένες φορές το έκανα με έναν κάπως εκκεντρικό τρόπο. Είναι πολύ φθηνότερο από τη διαφήμιση και πολύ πιο αποτελεσματικό».

Δηλώνετε αποφασισμένος να στείλετε τους πρώτους τουρίστες στο Διάστημα μέσω της εταιρείας σας Virgin Galactic. Πότε εκτιμάτε ότι θα συμβεί αυτό;

«Θα στείλουμε τους πρώτους τουρίστες στο Διάστημα μέσα στους επόμενους 24 μήνες. Το σκάφος που θα αποτελέσει τη μητρική βάση για το διαστημόπλοιο έχει ολοκληρωθεί. Οι δοκιμές των πυραύλων ήταν επιτυχείς. Το πρώτο διαστημόπλοιο θα έχει ολοκληρωθεί τον προσεχή Δεκέμβριο και θα είναι πλέον έτοιμο για τα πρώτα τεστ».

– Πώς καταφέρνετε να διοικείτε ταυτοχρόνως 200 επιχειρήσεις σε 29 χώρες; Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε;

«Οι προκλήσεις είναι πολλές, και για ορισμένες από αυτές θα μιλήσω όταν έλθω στην Αθήνα. Αλλά ευτυχώς έμαθα νωρίς στη ζωή μου την τέχνη της εκχώρησης αρμοδιοτήτων. Και αν περιστοιχίζεσαι από ιδιοφυείς ανθρώπους μπορείς να πετύχεις σχεδόν τα πάντα. Περάσαμε υπέροχα χτίζοντας την επωνυμία Virgin, η οποία είναι σήμερα μία από τις εμπορικές επωνυμίες με το μεγαλύτερο κύρος παγκοσμίως». Ποια είναι η στόχευση του ιδρύματός σας Virgin Unite;

«Είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα του ομίλου Virgin. Προσπαθούμε να φέρουμε σε επαφή, να ενώσουμε τους ανθρώπους γύρω από δύσκολα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, χρησιμοποιώντας όμως επιχειρηματικές μεθόδους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ηγετικά μοντέλα σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διαχείριση κρίσεων όπως η κλιματική αλλαγή και οι ασθένειες. Παράλληλα λειτουργούμε ως γέφυρα ανάμεσα στην κοινωνία και στον επιχειρηματικό κόσμο με σκοπό την ανάπτυξη επιχειρηματικών προσεγγίσεων για τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, αλλά επίσης για την υγεία και για ευρύτερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη».

Λάτρης της δημοσιότητας
Ο ΡΙΤΣΑΡΝΤΜπράνσον, 59 ετών σήμερα, έγινε διάσημος στη Βρετανία τη δεκαετία του 1970 ως ο «χίπι επιχειρηματίας που λάτρευε τη δημοσιότητα». Σύμφωνα με το ΒΒC, άρχισε την επιχειρηματική του δραστηριότητα σε ηλικία 16 ετών με την έκδοση ενός μαθητικού περιοδικού. Η δισκογραφική του εταιρεία, η Virgin, άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Οξφορντ Στριτ του Λονδίνου το 1972. Χάρη στη συνεργασία με πετυχημένα μουσικά συγκροτήματα, όπως οι Sex Ρistols, αλλά και στο επικοινωνιακό ταλέντο του ιδρυτή της, η εταιρεία του Μπράνσον εξελίχθηκε σε βασικό παίκτη της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Ο Μπράνσον «έχτισε» βήμα-βήμα έναν τεράστιο επιχειρηματικό όμιλο και παράλληλα άρχισε τις παράτολμες περιπέτειες για την κατάρριψη των πιο παράξενων ρεκόρ. Αφού απέτυχε να ολοκληρώσει τη διάπτηση του Ατλαντικού με αερόστατο, το 2004 κατάφερε να διασχίσει με αμφίβιο όχημα τη Μάγχη σε χρόνο ρεκόρ.

Το 1999 χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας. Η κρίση της μουσικής βιομηχανίας τον ανάγκασε να πουλήσει την αλυσίδα καταστημάτων Virgin τον Σεπτέμβριο του 2007- πολύ νωρίτερα, το 1992, είχε πουλήσει τη δισκογραφική εταιρεία Virgin στη Τhorn-ΕΜΙ. Σήμερα είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ενώ το 2004 ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Virgin Unite για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής σε χώρες της Αφρικής. Με τη δεύτερη σύζυγό του, Τζόαν, έχουν δύο παιδιά.

Το επιχειρηματικό συνέδριο της Αθήνας

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον με τον Μπραντ Πιτ

Την προσεχή Τετάρτη, 27 Μαΐου, ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον θα μιλήσει σε συνέδριο για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Αθήνα. Μεγάλοι χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είναι «Το Βήμα» και το in.gr, ενώ την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Ρrothesis.

Στην εισήγησή του με τίτλο«Η επιχείρηση γυμνή» ο κ. Μπράνσον θα μοιραστεί με έλληνες επιχειρηματίες, μάνατζερ και θεσμικούς παράγοντες το μυστικό της επιχειρηματικής επιτυχίας του. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του επιχειρηματικού ομίλου Virgin, ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς της αεροπλοΐας, της ξενοδοχειακής φιλοξενίας, της υγείας, των τηλεπικοινωνιών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ακόμη και για την παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές. Συνολικά κατέχει περισσότερες από 200 διεθνείς επιχειρήσεις σε 29 χώρες του κόσμου, στις οποίες απασχολούνται 50.000

άτομα.

Την προσεχή Τετάρτη ο Ρίτσαρντ Μπράνσον θα βρίσκεται στη διάθεση των συμμετεχόντων στο συνέδριο για μια ζωντανή συζήτηση. Θα κουβεντιάσει με το κοινό για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, το πώς την αντιμετωπίζει ο ίδιος, ενώ θα αναλύσει τη μέθοδο διοίκησης που ασκεί επί 40 έτη στις επιχειρήσεις του και θα απαντήσει σε ερωτήσεις. Ο ιδρυτής της Virgin είναι παράλληλα συγγραφέας βιβλίων για την επιχειρηματικότητα. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Βusiness Stripped Βare» («Η επιχείρηση γυμνή») θα μοιραστεί δωρεάν σε κάθε συμμετέχοντα στο συνέδριο μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Στο συνέδριο της Αθήνας θα μιλήσει επίσης ο δρ Πάτρικ Ντίξον, πρόεδρος της εταιρείας Global Change, και σύμβουλος ορισμένων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη, όπως η Μicrosoft και η Google. Από τον Τύπο της Βρετανίας χαρακτηρίστηκε «ο κορυφαίος ευρωπαίος μελλοντολόγος» και έγινε παγκοσμίως γνωστός χάρη στην ικανότητά του να διαβλέπει τις μελλοντικές τάσεις της αγοράς και βοηθά μεγάλες εταιρείες να διευρύνουν τους στόχους τους. Στην Αθήνα θα παρουσιάσει με χρήση πολυμέσων τις εκτιμήσεις του για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και τις μεθόδους μείωσης του κινδύνου και αξιοποίησης των ευκαιριών για τις επιχειρήσεις.